• 29 Απριλίου 2024,

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τη γραμμή Τοξότες- Νέο Λιμάνι

 Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τη γραμμή Τοξότες- Νέο Λιμάνι

Εν μέσω φημών και δημοσιευμάτων για το άγνωστο μέλλον των έργων της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας με το υφιστάμενο δίκτυο, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για τη μονή σιδηροδρομική γραμμή Τοξότες- Νέο Λιμάνι Καβάλας.

Υπήρξε απόφαση στο αρμόδιο υπουργείο κήρυξης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ειδικότερα του τμήματος Νέα Καρβάλη- Σταθμός Λιμένα με τις συνδέσεις με το λιμάνι της Νέας Καρβάλης και Σιδηροδρομικό Σταθμό Διαλογής Καβάλας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το συγκεκριμένο έργο εξελίσσεται και όπως φαίνεται θα γίνει. Άγνωστο παραμένει το μέλλον του ακόμη μεγαλύτερο έργου, της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας με τον Αμυγδαλεώνα.

Η συγκεκριμένη χθεσινή απόφαση αφορά την Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γενική Διεύθυνση Προδιαγραφών Μητρώων και Απαλλοτριώσεων, Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής κι έχει τίτλο:

«Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου με τον εμπορικό λιμένα Καβάλας (Λιμένας Φίλιππος) και συγκεκριμένα για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Α΄ «Νέα Καρβάλη – Σταθμός Γραβούνας (χ.θ. 66+500 έως χ.θ. 80+400) με τις συνδέσεις με Λιμένα Νέας Καρβάλης και Σιδηροδρομικό Σταθμό Διαλογής Καβάλας».

Οι απαλλοτριώσεις είναι συνολικής έκτασης 603.294,90 m2, εκ των οποίων 185.820,47m2 αφορούν σε δημόσιες εκτάσεις και 417.474,43 m2 αφορούν σε ιδιωτικές εκτάσεις. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του «ΟΣΕ Α.Ε.» και με δαπάνη της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.».

Η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 7.979.590,88 ευρώ και το ανωτέρω ποσό θα βαρύνει τις πιστώσεις του ενάριθμου έργου 2022ΣΕ07970001 της ΣΑΕ 079/7. Η ίδια απόφαση αναφέρει: « …. με ειδική απόφαση του αρμόδιου Δικαστηρίου, να επιτραπεί η άμεση παράδοση των ακινήτων και η πραγματοποίηση εργασιών πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της οικείας Αποζημίωσης».

Διαβάστε επίσης