• 2 Μαΐου 2024,

Ανοίκιαστα καταστήματα μετατρέπονται σε κατοικίες!  Ειδήσεις από τις άδειες που εκδίδονται στην Πολεοδομία

 Ανοίκιαστα καταστήματα μετατρέπονται σε κατοικίες!  Ειδήσεις από τις άδειες που εκδίδονται στην Πολεοδομία

Η κατάσταση στην Πολεοδομία Καβάλας έχει κατά γενική ομολογία βελτιωθεί.

Οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται ευκολότερα, γρηγορότερα. Αυτό δεν γίνεται μόνο στην περιοχή μας. Διαπιστώνεται να ισχύει παντού στην Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η αλλαγή της νομοθεσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται η διαδικασία της προέγκρισης που όμως κι αυτή είναι οικοδομική άδεια. Η οποία διευκολύνει την άμεση έναρξη των εργασιών με τον έλεγχο να γίνεται εκ των υστέρων.

Εξ αιτίας της συγκεκριμένης αλλαγής και παρά το ότι τα αιτήματα αυξήθηκαν επίσης, στην Καβάλα εκδίδονται τουλάχιστον 20 άδειες την εβδομάδα. Πολλές είναι απλές, περιορισμένες παρεμβάσεις (μικρής κλίμακας) και αφορούν εγκεκριμένα έργα του προγράμματος «Εξ Οικονομώ». Μονώσεις σε σπίτια και διαμερίσματα κτλ.

Παρόλα αυτά η κατάσταση στον οικοδομικό κλάδο είναι γενικά βελτιωμένη, κάτι που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Πιθανόν όλο τον Χειμώνα. Αυτό είναι ένα καλό νέο για την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες, το οποίο φυσικά και στηρίζεται στην ευκολότερη διαδικασία ως προς την έκδοση των αδειών. Παρόλα αυτά την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αντίθετου περιεχομένου ανάρτηση (σε ιστοσελίδα της Αθήνας),η οποία επικαλέστηκε και πρόβαλε στοιχεία που κατά γενική ομολογία αδικούν τη δουλειά που γίνεται στις υπηρεσίες δόμησης Καβάλας και Παγγαίου.

Οι τοπικοί φορείς που παρακολουθούν το τι συμβαίνει στην Πολεοδομία Καβάλας (ειδικά το ΤΕΕ ΑΜ) δηλώνουν επίσης ικανοποιημένοι που τα δεδομένα βελτιώθηκαν σημαντικά.

Ας δούμε το ίδιο θέμα πιο αναλυτικά κι ας ξεχωρίσουμε οικοδομική άδεια της προηγούμενης εβδομάδας. Κατάστημα που είναι ανοίκιαστο επί σειρά πολλών ετών θα μετατραπεί σε κατοικία. Μάλλον προς εκμετάλλευση. Το κατάστημα βρίσκεται σε συνοικία της πόλης κι ο ιδιοκτήτης του προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα της εποχής και την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει σε μικρά διαμερίσματα. Ειδικά στην τουριστική περίοδο.

Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε οικοδομική άδεια για να συνεχιστεί το έργο κατασκευής του νέου Δημαρχείου στη Θάσο. Στον Λιμένα.

Η αρχική οικοδομική άδεια έχει ημερομηνία του 2003. Έργο που ξεκίνησε επί Καπόλα. Μια προσπάθεια ολοκλήρωσης έκανε και ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Επί Κυριακίδη το έργο βρήκε χρηματοδότηση, ωρίμασε εκ νέου κι είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσει. Αυτό άλλωστε δείχνει η αναμενόμενη εξέλιξη της έκδοσης νέας οικοδομικής άδειας. Για αυτό υπάρχει όχι μόνο δημοπράτηση αλλά και ανάδοχος.

Στη Θάσο εκδόθηκε άδεια για επέκταση υφιστάμενου ξενοδοχείου 4 αστέρων στη Σκάλα Πρίνου και άδεια για νέο μικρό ξενοδοχείο 3 αστέρων στην παραλία κοντά στα Λιμενάρια. Γενικά από τις άδειες που εκδίδονται σε εβδομαδιαία βάση κι αφορούν το Ν. Καβάλας, ποσοστό 50% τουλάχιστον αφορά αιτήματα στη Θάσο. Είναι δράσεις και επενδύσεις στενά συνδεδεμένες με την τουριστική περίοδο.

Κατασκευές συνήθως ενοικιαζόμενων δωματίων ξεκινούν τώρα προκειμένου να προλάβουν το Καλοκαίρι του 2022. Ρόλο φυσικά έπαιξε η πετυχημένη τουριστική περίοδος του 2021 και τα έσοδα που υπήρξαν στη διάρκεια της.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης