Αντιδρά ο Δήμος στη δημοσιονομική διόρθωση

 Αντιδρά ο Δήμος στη δημοσιονομική διόρθωση

Όταν στις αρχές της δεκαετίας ο Δήμος Καβάλας σχεδίαζε μέσω του ΕΣΠΑ το έργο ανακαίνισης του 4ου Γυμνασίου (συμπεριλαμβανομένου του όμορου Πειραματικού Γυμνασίου) ουδείς μπορούσε να φανταστεί το πρόβλημα που θα ανέκυπτε. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι το έργο εκτελέστηκε, τα σχολεία χρησιμοποιούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το κακό της υπόθεσης αφορά το γραφειοκρατικό και οικονομικό μπλέξιμο που άρχισε και δεν λέει να σταματήσει. Τώρα ο Δήμος Καβάλας οφείλει να επιστρέψει στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ 200.000 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι θα κάνει το παν προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή των χρημάτων. Η διαδικασία που αρχίζει τώρα θα τραβήξει σε μάκρος. Πρόκειται για μια κατάσταση ταλαιπωρίας πολλών, η οποία άρχισε όταν το έργο τέλειωνε. Τότε, πιθανότατα λόγω καταγγελίας, έγινε ο πρώτος έλεγχος. Αυτός έγινε από Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων. Η καταγγελία (αν όντως υπάρχει) προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από συνάδελφο του αναδόχου. Αυτή –καλώς ή κακώς- τα προκάλεσε όλα.

Το πόρισμα του ελέγχου στάλθηκε στην Εισαγγελία. Ασκήθηκε ποινική δίωξη κι έτσι φέτος το Φθινόπωρο έγινε δίκη με κατηγορούμενους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αθωώθηκαν και οι δύο. Το Δημοτικό Συμβούλιο το Καλοκαίρι αποδέχθηκε την κακή εκτέλεση του έργου, αποφάσισε να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τον ανάδοχο. Αυτός προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη. Η αίτηση θεραπείας του έγινε δεκτή. Προχθές η Διαχειριστική Αρχή προχώρησε στην απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης. Πλέον η επιστροφή χρημάτων 200.000 ευρώ είναι «βάρος» του Δήμου Καβάλας. Σημειώνουμε ότι το έργο κατά το τυπικό δεν έχει ακόμη παραληφθεί! Φημολογείται ΕΔΕ μεταξύ δημοτικών υπαλλήλων, το αποτέλεσμα της οποίας δεν έγινε γνωστό.

Κατά συνέπεια θα πρέπει 1ον) Να συμφωνήσουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι αν το έργο έγινε σωστά ή όχι 2ον) Αν το έργο δεν έγινε σωστά τότε οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν εκεί όπου υπάρχουν. «Υποψήφιοι» να τους καταλογιστούν (σε συνέχεια του εγγράφου της Διαχειριστικής Αρχής) είναι οι επιβλέποντες. Μα αυτοί πήγαν ήδη στο δικαστήριο, όπως λέγεται αθωώθηκαν! Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Καβάλας προσέφυγε κατά της απαλλαγής του αναδόχου από την Αποκεντρωμένη. Η απόφαση επί της προσφυγής του φαίνεται ότι θα αργήσει. Επόμενη κίνηση του Δήμου Καβάλας θα είναι η προσφυγή όπου πρέπει, για να μην επιστρέψει το ποσό των 200.000 ευρώ στη Διαχειριστική Αρχή. Τα χρήματα αν όντως επιστραφούν, ουδείς γνωρίζει ποιος τελικά θα τα επιστρέψει. Ο Δήμος Καβάλας; Ο ανάδοχος; Ή οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες; Η απάντηση στο ερώτημα πιθανότερο είναι να δοθεί μετά από χρόνια, σε μια ή περισσότερες αίθουσες δικαστηρίων.

 

 

Διαβάστε επίσης