• 18 Μαΐου 2024,

Τα επόμενα σχέδια για το κεντρικό λιμάνι

 Τα επόμενα σχέδια για το κεντρικό λιμάνι

Την προσεχή Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα, Χρήστος Ηλιάδης, θα βρίσκεται στην Αθήνα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Χρήστο Λαμπρίδη.

Η συνάντηση θα είναι εφ΄ όλης της ύλης, ενώ υπόψη του κ. Λαμπρίδη θα τεθούν τα σχέδια του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για  την επέκταση των πλωτών εξεδρών στο κεντρικό λιμάνι.

Όλοι θυμόμαστε, φέτος το καλοκαίρι, που πρωτολειτούργησαν οι πλωτές εξέδρες, την ανάγκη που ανέκυψε αμέσως, αυτές να επεκταθούν. Ο Οργανισμός έχει ήδη στα χέρια του σχετική πρόταση, διεύρυνσης των πλωτών εξεδρών, κυρίως σε χώρους εντός της λεκάνης του λιμανιού. Το σενάριο που είναι σε προκαταρκτική φάση, αναφέρεται σε επέκταση του μόλου της Ιχθυόσκαλας, προκειμένου στο εκεί μέρος του λιμανιού να εξυπηρετούνται όλα τα αλιευτικά σκάφη. Σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρκετά μακρινό θα πρέπει να παραδεχτεί κάποιος, τα αλιευτικά μετακινούνται και δένουν όλο το 24ωρο μπροστά στην Ιχθυόσκαλα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για σκάφη αναψυχής, κυρίως όμως χώρο απαραίτητο για την επέκταση των πλωτών εξεδρών.

Το σενάριο θα πρέπει να μελετηθεί καθώς τα έργα που ανακύπτουν είναι δύο, η επέκταση του μόλου της Ιχθυόσκαλας και η επέκταση των πλωτών εξεδρών στο κεντρικό λιμάνι.

Υπάρχουν επίσης ιδέες και προτάσεις για την κατασκευή μόλου μπροστά από τη Ραψάνη και κρηπιδώματος μπροστά από το πάρκο Φαλήρου.

Με λίγα λόγια εάν βρεθούνε χρήματα κι όταν αυτά τα έργα ωριμάσουν μελετητικά, υπάρχει προοπτική το λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» να μεγαλώσει περισσότερο, να εξυπηρετεί περισσότερα σκάφη αναψυχής, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Στο μεταξύ στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Είναι θέμα ημερών, λένε όσοι ξέρουν, η απομάκρυνση του πλωτού γερανού που έχει μισοβυθισθεί, από την περιοχή της Ραψάνης.

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα έρθουν στην Καβάλα το 2017, οι αρχικές πληροφορίες επιβεβαιώνονται. Δηλαδή τον ερχόμενο χρόνο τα κρουαζιερόπλοια θα είναι λίγα, στην καλύτερη περίπτωση όσα το 2016.

Η μείωση στα κρουαζιερόπλοια, που δεν αποκλείεται να υπάρξει το 2017, έχει άμεση σχέση με το μικρό ενδιαφέρον των τουριστών, να κάνουνε κρουαζιέρα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ενώ ο φόβος για την Κωνσταντινούπολη υποτίθετο ότι θα ευνοούσε την Καβάλα και θα υποδέχονταν περισσότερα κρουαζιερόπλοια, στην πράξη φαίνεται να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

 

Διαβάστε επίσης