Απαντήσεις Μάρκου Δέμπα σε Μέτιο- Τσατσούλη αλλά και νέο “μέτωπο” με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας

 Απαντήσεις Μάρκου Δέμπα σε Μέτιο- Τσατσούλη αλλά και νέο “μέτωπο” με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας

Η συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο Μάρκος Δέμπας είχε το γνωστό θέμα. Όλα όσα γίνονται στην Κομοτηνή, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον ενδιάμεσο φορέα «ΔΕΣΜΟ».

Όλα αυτά που έχουν σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας δήλωσε αρχικά ότι υπάρχουν συκοφαντίες και ψέματα που λέγονται κατά των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παραδέχτηκε ότι κάποια από τα λάθη της Περιφέρειας και του ενδιάμεσου φορέα έχουν διορθωθεί και έτσι εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι από δω και πέρα η διαδικασία θα τρέξει πιο γρήγορα.

Επέμενε ότι τα λάθη που έγιναν το πρώτο χρονικό διάστημα του προγράμματος ήταν καθοριστικά προκειμένου αυτό να καθυστερήσει σημαντικά και έτσι ακόμη και σήμερα να μην έχει γίνει καμία πληρωμή.

«Δεν πληρώθηκε κανείς. Από τις 20 Δεκεμβρίου 2020 είναι έτοιμες οι πρώτες 1.000 εντάξεις – μας το είχαν ανακοινώσει – αλλά δεν πληρώθηκαν, όπως είπαν τότε σε 15 μέρες. Δεν πληρώθηκαν γιατί δεν είχαν δεσμευτεί τότε τα χρήματα. Κάτι που έγινε αρχές Φεβρουαρίου. Δεν πληρώθηκαν γιατί δεν άνοιξε έγκαιρα η πλατφόρμα για υποβολή των τελικών δικαιολογητικών.

Ούτε η πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων» είπε μεταξύ άλλων ο Μάρκος Δέμπας.

Επέμενε ότι αυτά που δεν έγιναν στην ώρα τους, έγιναν τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά. Κι αφού μεσολάβησε διαμαρτυρία των Επιμελητηρίων. Σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές  αιτήσεις που απορρίπτονται.

Απορρίπτεται αναφέρει, το 30% των αιτήσεων. Έτσι εκτιμά ότι ως το Πάσχα θα πληρωθούν λίγοι. Μόνο 140 ή  λίγοι παραπάνω. Αυτοί που έως τώρα έχουν καταθέσει τα πλήρη δικαιολογητικά που χρειάζονται. Δηλαδή τα έχουν δηλαδή ανεβάσει στην ειδική πλατφόρμα.

Ο Μάρκος Δέμπας καλεί και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν την αρχική έγκριση (εννοεί τις 1.000 εγκρίσεις από τον Δεκέμβρη) να ανεβάσουν τα δικαιολογητικά που χρειάζεται για να πληρωθούν.

Αναφέρεται εκ νέου σε λάθη στις αιτήσεις που είναι απλά και δεν διορθώνονται με τον ίδιο απλό τρόπο. Αυτές οι αιτήσεις απορρίπτονται  γιατί αρχικά δεν υπήρχε η δυνατότητα διόρθωσης απλών λαθών. Αυτό ξεπεράστηκε –σημειώνει- πρόσφατα με την 3η τροποποίηση του προγράμματος.

«Ακόμη και για το θέμα με τον κ. Αρχοντίκη, που επικαλούνται οι της άλλης πλευράς, και σε αυτό υπήρχε και υπάρχει καθυστέρηση στην νομιμοποίηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του φορέα ΔΕΣΜΟΣ. Οι αξιολογητές δεν έχουν προσληφθεί ακόμη αλλά υπήρχε δυνατότητα και διαδικασία άμεσης πρόσληψης τους. Την είχαμε προτείνει και υποδείξει τον περασμένο Νοέμβρη» υποστηρίζει ο κ. Δέμπας.

Γιατί όμως οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών και Βιοτεχνών εντοπίζουν ευθύνες της κατάστασης και στα Επιμελητήρια. Ο κ. Δέμπας υπενθυμίζει ότι το πρόσφατο δελτίο τύπου ήταν τριών μόνο Ομοσπονδιών. Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του Ν. Καβάλας.

Δηλώνει: «Οι Ομοσπονδίες έχουν ελλιπή γνώση και ενημέρωση. Από την άλλη χαίρομαι που η Ομοσπονδία της Καβάλας συντάσσεται με όσα επί πέντε μήνες φωνάζουμε για τις επιχειρήσεις. Μετά από 5 μήνες ακούσαμε ή διαβάσαμε και μια δήλωση της.

Σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρωθούν. Αλλά όταν ανέκυψε το όλο θέμα των δικαιούχων, το περασμένο Φθινόπωρο, και κάναμε τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο η Ομοσπονδία της Καβάλας δεν είχε έρθει.

Οι σύλλογοι που ήταν στη σύσκεψη και διαμαρτυρήθηκαν για το πρόγραμμα είναι μέλη της Ομοσπονδίας. Ψηφίζουν στην Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία δεν είχε έρθει τότε για να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί.

Με την Ομοσπονδία είμαστε 50 μέτρα απέναντι. Τα δύο κτίρια είναι κοντά το ένα με το άλλο. Βλεπόμαστε. Γιατί δεν ήρθε κάποιος να ενημερωθεί; Γιατί κάλεσαν τον κ. Σιμιτσή και τους ενημέρωσε. Βρίζοντας τα Επιμελητήρια».

Οι δηλώσεις του κ. Δέμπα κατέληξαν ως εξής: «Να πούμε κάτι για τις επιχειρήσεις. Αργά ή γρήγορα θα πληρωθούν. Μέχρι το Πάσχα περίπου 100 με 200. Παροτρύνουμε τις υπόλοιπες – από τις αρχικές 1.000 εγκρίσεις- να υποβάλλουν σύντομα τα δικαιολογητικά τους. Μπας και γίνει 1.000 το νούμερο μέχρι το Πάσχα.

Από εκεί και πέρα έγιναν 10.000 αξιολογήσεις κι είναι να γίνουν άλλες τόσες. Αυτές πρέπει να γίνουν γρήγορα. Πιθανόν και σε μία εβδομάδα να υπάρξουν οι αξιολογητές. Θα γίνει κι αυτό… Εμείς δεν σκοτωνόμαστε, εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Αυτό προσπαθούν να κάνουν τα Επιμελητήρια. Να βοηθήσουν. Εμείς λέγαμε πρώτοι για τους επιπλέον ΚΑΔ. Των ασφαλιστών, του χονδρικού εμπορίου κτλ».

Απάντηση στον Άγγελο Τσατσούλη

Ο κ. Δέμπας στη συνέντευξη του στο ράδιο Πρωινή κλήθηκε να σχολιάσει όσα είπε για το Επιμελητήριο ο κ. Άγγελος Τσατσούλης.

Η απάντηση Δέμπα ήταν σε πολύ χαμηλούς τόνους: «Νομίζω ότι κακώς τον θλίβει τον επίτιμο πρόεδρο το Επιμελητήριο. Θα περίμενα να έλεγε ότι είναι περήφανος για αυτό. Το Επιμελητήριο Καβάλας από την πρώτη στιγμή είναι εδώ.

Έχει φωνή, υψώνει ανάστημα. Διεκδικεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα βάζουμε με όλους. Ακόμη κι αν είμαστε φίλοι κομματικά με κάποιους. Να τα λέμε κι αυτά. Για εμένα με λένε … μήπως έχεις γίνει ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά;

Κι όλα αυτά τα κάνουμε για το όφελος των επιχειρήσεων μας. Άρα το Επιμελητήριο στηρίζει όσο ποτέ τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο ρόλος μας αναβαθμίστηκε. Λυπάμαι (για τη δήλωση του κ. Τσατσούλη), ίσως να μην γνωρίζει κάποια πράγματα. Αδίκως ανησυχεί. Το Επιμελητήριο Καβάλας είναι καλύτερο από ποτέ αυτά τα χρόνια».

Διαβάστε επίσης