• 20 Απριλίου 2024,

Απρόθυμοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους οι πρόσφυγες- μετανάστες του «Ασημακοπούλου»

 Απρόθυμοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους οι πρόσφυγες- μετανάστες του «Ασημακοπούλου»

Την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας άρχισε να υλοποιεί ένα διαφορετικό, πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό αρκετών προσφύγων- μεταναστών.

Σε συνεννόηση με τις ΜΚΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τους προτείνει να γυρίσουν εκεί που ήταν το σπίτι τους (στη χώρα προέλευσης τους) δίδοντας τους 2.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δίδονται μία φορά και με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί κάποιος να τα εισπράξει πάλι μέσω μιας οποιασδήποτε διαδικασίας. Οι ελληνικές αρχές αισιοδοξούν. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο και με το κίνητρο των 2.000 ευρώ (χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα πείσει έως και 5.000 ανθρώπους που σήμερα είναι κυρίως στα νησιά. Απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκονται στην Ελλάδα πριν την 1-1-2020.

Είναι εφικτό με τον ίδιο τρόπο να αποχωρίσουν από το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» κάποιοι από τους 900 περίπου πρόσφυγες που σήμερα ζουν εκεί; Η πρώτη απάντηση είναι αρνητική. Οι συζητήσεις με ορισμένους από αυτούς λέγεται ότι συνεχίζονται αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες. Το καλύτερο σενάριο- σύμφωνα με πληροφορίες- είναι να πεισθούν 10-20 άνθρωποι το πολύ.

Στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» φιλοξενούνται σήμερα κυρίως Αφγανοί. Σε ποσοστό 60%.

Οι υπόλοιποι είναι από άλλες χώρες. Κυρίως Αραβικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών επιμένει να ζητά άσυλο.

Εξ αυτού του λόγου εγκαταστάθηκαν προ ημερών στο «Ασημακοπούλου» κοντέινερ (φαίνονται από το δρόμο), εντός των οποίων προγραμματίζονται να δοθούν οι προβλεπόμενες από την ίδια διαδικασία συνεντεύξεις. Πολλοί πρόσφυγες- μετανάστες ισχυρίζονται ότι επί της ουσίας δεν έχουν σπίτι να γυρίσουν. Λένε ότι δεν έχουν πατρίδα! Αυτός ο ισχυρισμός αφορά οικογένειες Αφγανών, οι οποίες έφυγαν από τη χώρα πριν καν δημιουργηθούν.

Οι πρόσφυγες Αφγανοί λένε ότι ήταν μακριά από τον τόπο τους λόγω των πολέμων, ακόμη και από την εποχή της εισβολής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Καθώς οι άνθρωποι αυτοί μεγάλωσαν έτσι κι αλλιώς μακριά από το Αφγανιστάν, επιμένουν ότι το μέλλον τους είναι στην κεντρική Ευρώπη και όχι στην περιοχή από την οποία κατάγονται.

Υπάρχουν μάλιστα νεότεροι στην ηλικία Αφγανοί που όπως δηλώνουν δεν έζησαν ποτέ στο Αφγανιστάν! Ο βασικός τους στόχος ήταν και παραμένει ίδιος. Να νομιμοποιηθούν στην Ελλάδα κι αμέσως μετά να ταξιδέψουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

 

 

Διαβάστε επίσης