• 6 Μαΐου 2024,

Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης στην ακτή της Καλαμίτσας (φωτογραφίες)

 Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης στην ακτή της Καλαμίτσας (φωτογραφίες)

Από την αρχή της εβδομάδας ο Δήμος Καβάλας με συνεργείο εργατών του βρίσκεται στην ακτή της Καλαμίτσας.

Οι πρώτες δουλειές που γίνονται καθημερινά χαρακτηρίζονται ως εργασίες συντήρησης. Οι καθιερωμένες για την εποχή που διανύουμε. Οι αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι καθαρίζουν τις καμπίνες, τις συντηρούν και τις «φρεσκάρουν».

Προχωρούν αρκετά γρήγορα. Μηχάνημα διώχνει την άμμο, η οποία λόγω του προηγούμενου Χειμώνα έφθασε πάλι ως τις καμπίνες. Ως συνήθως. Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα είναι ορατό αν και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη.

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις του με την ΕΤΑΔ, στην οποία θα καταθέσει master plan για την Καλαμίτσα. Η ΕΤΑΔ το ζήτησε και θα το έχει. Αμέσως μετά οι συζητήσεις θα προχωρήσουν στη νέα συμφωνία παραχώρησης. Θα προχωρήσουν;

Κανείς δεν το ξέρει με σιγουριά. Η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) συζητά με το Δήμο Καβάλας, το ίδιο ακριβώς θέμα από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Η ΕΤΑΔ καθυστερεί. Πολύ και ενοχλητικά.

Η αλήθεια είναι ότι άργησε και η εκπόνηση του master plan. Αλλά πάλι κανείς δεν είναι σίγουρος. Ακόμη κι αν κατατεθεί το σχέδιο, πάλι η ΕΤΑΔ μπορεί να ζητήσει και κάτι ακόμη. Σε δουλειά να βρισκόμαστε….

Προ λίγων εβδομάδων ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης είχε ξεκαθαρίσει ότι εν όψει του Καλοκαιριού οι παρεμβάσεις στην Καλαμίτσα θα είναι πιο οργανωμένες. Περισσότερες και πιο ουσιαστικές. Για δύο λόγους. Για την ασφάλεια των λουόμενων και επειδή επίκειται η συμφωνία με την ΕΤΑΔ. Ας πούμε λοιπόν ότι από τη Δευτέρα αυτό το πλάνο μπήκε σε φάση υλοποίησης.

Τι ακριβώς θα κάνει στην Καλαμίτσα ο Δήμος Καβάλας δεν ξέρουμε. Ξέρουμε τι κάνει. Από πού άρχισε. Εκτιμούμε και εκτός απροόπτου, ότι θα γίνει κάτι περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα Καλοκαίρια.

Από την 1η Ιουνίου αρχίζει επίσημα η κολυμβητική περίοδος κάτι που σημαίνει ότι ο διαθέσιμος χρόνος δεν είναι αρκετός. Όσο δε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, ότι άλλαξε άλλαξε προς το χειρότερο.

Με λίγα λόγια η συντήρηση των καμπίνων ακόμη κι αν γίνει σε όλες, δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να συντηρηθούν προκειμένου 1) Να υπάρχει ένα όμορφο και σύγχρονο περιβάλλον, 2) Να μην κινδυνεύει κανείς από αυτούς που θα χρησιμοποιούν τις καμπίνες και τους άλλους χώρους της παραλίας.

Οι χώροι που στο παρελθόν νοικιάζονταν και λειτουργούσαν ως χώροι εστίασης, πάλι φέτος το Καλοκαίρι θα μείνουν άδειοι. Περιμένουν κι αυτοί τη συμφωνία του Δήμου Καβάλας με την ΕΤΑΔ και μια νέα διαδικασία για την εκμίσθωση τους.

Διαβάστε επίσης