Ας γνωρίσουμε τον αλιευτικό τουρισμό

 Ας γνωρίσουμε τον αλιευτικό τουρισμό

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοτική καπναποθήκη η πρώτη εκδήλωση στην πόλη μας με θέμα τον αλιευτικό τουρισμό. Πρόκειται για μία πολύ πρόσφατη, νέα μορφή τουρισμού και για την Ελλάδα στηρίζεται σε μία καινούργια νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε στη βουλή το 2015.

Ο αλιευτικός τουρισμός αναφέρεται σε παράκτιους αλιείς οι οποίοι προσκαλούν τουρίστες στις βάρκες τους προκειμένου είτε να είναι φιλοξενούμενοι και να ψαρεύουν, είτε οι τουρίστες να παρακολουθήσουν από κοντά την αλιευτική διαδικασία. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι τουρίστες δεν επιβιβάζονται μόνο σε μικρές βάρκες παράκτιων αλιέων αλλά και σε γρι γρι.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, όπως τουλάχιστον εξηγήθηκε από τους εισηγητές στην ειδική ημερίδα του Σαββάτου. Ο αλιευτικός τουρισμός δεν περιορίζεται εποχιακά αλλά απαιτούνται συνέργιες για την επίτευξη του στόχου, που θέτει κάθε φορά ο ιδιώτης ο οποίος εκδηλώνει την πρωτοβουλία. Γι’ αυτό και στη συγκεκριμένη ημερίδα παραβρέθηκαν ξενοδόχοι και επαγγελματίες αλιείς της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας.

Η διοργάνωση ανήκε στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ήδη υπάρχει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών. Στην ημερίδα μίλησε η Αναστασία Ιωσηφίδου. Η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σημείωσε ότι ο αλιευτικός τουρισμός προσελκύει επισκέπτες υψηλού βιοτικού επιπέδου από όλο τον κόσμο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στον εμπλουτισμό τους μίγματος των επισκεπτών της Καβάλας.

Όλα αυτά, διευκρίνισε η κ. Ιωσηφίδου, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε βέβαια να εφαρμοστούν αποσπασματικά. Θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός. Ζήτησε λοιπόν συνεργασίες, σωστή προετοιμασία και προσήλωση στο στόχο. Όπως εξήγησε η πρόεδρος, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με την ημερίδα ανοίγει το διάλογο ώστε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δημιουργούνται, αφού ο αλιευτικός τουρισμός είναι κάτι νέο.

Στόχος λοιπόν είναι η ενημέρωση των αλιέων, η προώθηση του αλιευτικού τουρισμού, η ενημέρωση και άλλων επαγγελματικών του τουρισμού που πιθανόν να σχετίζονται με το θέμα. Όπως τόνισαν εκπρόσωποι της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ πριν την έναρξη της ημερίδας, οι επαγγελματίες αλιείς άκουσαν κάτι σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό και οι ενδεχόμενες απορίες τους απαντήθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας.

Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν την ημερίδα ήταν ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, ο δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας, ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, ο πρόεδρος των φίλων του Ναυτικού Μουσείου κ. Τζανάκος. Εκτός από την κ. Ιωσηφίδου που έκανε την εισαγωγική ομιλία μίλησαν επίσης ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Λουρδής ως εκπρόσωποι διαδικτυακής πλατφόρμας σχετική με τον αλιευτικό τουρισμό, ο διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ Μανώλης Κουτράκης και ο εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας Ηλίας Γιαρματζίδης.

 

Διαβάστε επίσης