Δεν εγκρίθηκε η πρόταση της Καβάλας για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»

 Δεν εγκρίθηκε η πρόταση της Καβάλας για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»

Τους προηγούμενους μήνες ο Δήμος Καβάλας συνεργάστηκε με το Επιμελητήριο αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο προκειμένου να καταθέσει πρόταση σε πρόγραμμα του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης. Η συζήτηση έγινε μέσω πλατιάς διαβούλευσης στην πόλη της Καβάλας για το «ανοιχτό κέντρο εμπορίου». Η εξέλιξη δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι θετική για την πρόταση του Δήμου Καβάλας αφού αυτή δεν εγκρίθηκε, δεν χρηματοδοτείται με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης. Προς γενική έκπληξη η πρόταση στον πίνακα που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο την Παρασκευή παίρνει βαθμό μηδέν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας είπε στην Πρωινή ότι κάποιο λάθος πρέπει να έγινε. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένσταση. Σύμφωνα με τον κ. Δέμπα στην πρώτη φάση της αξιολόγησης η πρόταση της Καβάλας όχι μόνο προκρίθηκε αλλά πήρε πάρα πολύ καλή βαθμολογία. Αυτό ωστόσο δεν προκύπτει από τον επόμενο πίνακα κατάταξης και την πολύ πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου. Το επιμελητήριο θα συνεργαστεί με το Δήμο Καβάλας για να κάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η πρόταση σε ισχύ και να αξιολογηθεί εκ νέου. Είναι άγνωστο ωστόσο αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου που αναφέρεται στις προτάσεις που εγκρίθηκαν είναι η εξής: «Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ ανακοινώνουν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».  Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. € και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. € προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό συνολικά πενήντα έξι (56) προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%. Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική».

Σύμφωνα με τον πίνακα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο υπάρχουν προτάσεις οι οποίες έλαβαν βαθμολογία μηδέν, ανάμεσα σ’ αυτές η πρόταση της Καβάλας. Με βαθμολογία μηδέν αξιολογήθηκε το ανοιχτό κέντρο εμπορίου στην Κεφαλλονιά, στο Μεσολόγγι, το Ωραιόκαστρο και τη Ζάκυνθο. Πρώτη στη βαθμολογία μετά την αξιολόγηση είναι η πρόταση της Πάτρας.

Διαβάστε επίσης