• 24 Απριλίου 2024,

«Δεν υπάρχει περιστατικό μετάλλαξης Δέλτα στο Ν. Καβάλας»

 «Δεν υπάρχει περιστατικό μετάλλαξης Δέλτα στο Ν. Καβάλας»

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης μίλησε το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο της Πρωινής για όλα τα θέματα επικαιρότητας που αφορούν τον κορωνοϊο, τον εμβολιασμό και την γενικότερη κατάσταση με την πανδημία σε σχέση με το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο κ. Κλειτσιώτης είπε ότι στην περιοχή του Νομού Καβάλας δεν υπάρχει προς το παρόν βεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης «Δέλτα». Προέτρεψε τους συμπολίτες να εμβολιαστούν καθώς όπως διαπιστώνει η εμβολιαστική διαδικασία στο Νομό Καβάλας παρουσιάζει κάμψη που εκτιμά ότι θα μεγαλώσει τις επόμενες εβδομάδες. Το υπόλοιπο του μηνός Ιουλίου.

Η συνέντευξη Ντίνου Κλειτσιώτη

Ερ: Τι γίνεται με τους ασθενείς με κορωνοϊό στην κλινική και στη ΜΕΘ;

Απ: Το τελευταίο 15θήμερο οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Καβάλας είναι ελάχιστοι. Σήμερα νοσηλεύουμε τρεις και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είναι κανείς. Από τους τρεις ασθενείς, είναι ένας από το νομό Δράμας, ένας από την πόλη της Καβάλας και ένας από το Δήμο Παγγαίου. Δεν είναι κανείς εμβολιασμένος. Σας το έχω πει και άλλες φορές ότι το τελευταίο διάστημα όσοι έχουν νοσηλευτεί, εμβολιασμένος δεν ήταν κανένας. Αυτό δείχνει κάτι, ότι τα εμβόλια αποδίδουν. Δείχνει ότι η μόνο διέξοδος από αυτή τη λαίλαπα που περνάμε εδώ και 15-16 μήνες είναι το να εμβολιαστούμε. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μου και να τους πω ότι από τη στιγμή που όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να μπούνε, να κάνουνε την αίτηση τους και να πάρουν σειρά προτεραιότητας για τους εμβολιασμούς, να το κάνουνε γιατί όπως όλοι οι λοιμωξιολόγοι, όλοι οι ειδικοί λένε ότι η μετάλλαξη του ιού είναι πιο επικίνδυνη για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμένοι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ερ: Έχετε ακούσει για το νομό Καβάλας, περιστατικό με ασθενή της μετάλλαξης Δέλτα;

Απ: Δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Επειδή το έχουμε ρωτήσει, προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο φαινόμενο της μετάλλαξης Δέλτα. Πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στους εμβολιασμούς και να το επικοινωνήσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας. Το γεγονός των εμβολιασμών, προς το παρόν τα νούμερα στο νομό Καβάλας έχουν πέσει.  Αυτό είναι γεγονός σε σύγκριση με τα πολύ καλά νούμερα που είχαμε πριν 15-20 ημέρες. Χθες (προχθές) στο Νοσοκομείο Καβάλας κάναμε 320 εμβόλια. Καλό νούμερο σχετικά αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι μετά τις 15 Ιουλίου, δεν έχει πολλά ραντεβού κλεισμένα. Θέλω να πω και πάλι στους συμπολίτες μου να μπούνε να κάνουν την αίτηση και να πάρουν τη σειρά προτεραιότητας. Αυτό είναι που πρέπει να επιδιώκουμε όλοι. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλο τον Ελληνικό λαό και είπε ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Είδατε ότι οι πρόεδροι όλων των συλλόγων της Περιφέρειας μας βγάλανε μια ανακοίνωση. Είπανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλοι να εμβολιαστούμε. Οι πιο ειδικοί, οι γιατροί μας οι οποίο δώσανε όλο αυτό το διάστημα τον καλύτερο τους εαυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προτρέπουν όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αυτό λέω και εγώ και θέλω να πιστεύω ότι η ροή αυτή που υπάρχει σήμερα στους εμβολιασμούς θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι ούτως ώστε να στηθεί το τοίχος προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Ερ: Υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσει η κλινική covid στο Νοσοκομείο;

Απ: Κοιτάξτε αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις που νοσηλεύονται. Εδώ και 15 ημέρες είναι περίπου αυτός ο αριθμός που κυμαίνονται τα κρούσματα στο Νοσοκομείο μας. Ενδεχομένως αν  συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα αυτό να πάμε όπως και το περσινό καλοκαίρι το οποίο δε νοσηλεύαμε και στέλναμε τα ελάχιστα περιστατικά στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Οπότε μπορεί η Υγειονομική Περιφέρεια να πάρει την απόφαση και πάλι να τα στέλνουμε στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε όμως πάντα έτοιμοι, θα διατηρηθεί η κλινική του 5ου ορόφου αλλά θέλω να πιστεύω ότι αν τα νούμερα συνεχιστούν να είναι τα ίδια την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να δοθεί αυτή η λύση, να πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη.

Ερ: Στο Νοσοκομείο έχετε 4 σημεία εμβολιασμού, το ένα δίπλα στο άλλο. Τι εμβόλια κάνετε στο Νοσοκομείο;

Απ: Κάνουμε της AstraZeneca, της Pfizer και της Johnson. Έχουμε δυο εμβολιαστικά κέντρα για το Pfizer, ένα για το AstraZeneca και ένα για το Johnson. Τα νούμερα μετά τις 15 Ιουλίου πέφτουν πολύ σημαντικά. Θέλω να πιστεύω ότι μετά και την καμπάνια που γίνεται υπέρ του εμβολίου, πολλοί από τους συμπολίτες μας θα δηλώσουν και έτσι θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς.

Ερ: Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που έρχονται στο Νοσοκομείο με καθυστέρηση να εμβολιαστούν;

Απ: Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις αλλά είναι λίγες. Και για αυτό θα πρέπει οι πάνω από 60 ετών οι οποίο το ποσοστό πανελλαδικά δεν είναι αυτό που περιμέναμε όπως σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι να το σκεφτούνε πιο καλά και να ενημερωθούνε, να φύγουν αυτές οι φοβίες και να ρωτήσουν τους πιο ειδικούς. Προτρέπουν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάρουν την απόφαση για το καλό το δικό τους, το καλό των συγγενών τους, των φίλων τους . Δεν είναι υπόθεση ατομική, είναι υπόθεση όλων.

Ερ: Το κίνητρο των 150 ευρώ που έδωσε η Κυβέρνηση στους νέους, βλέπετε να έχει ανταπόκριση;

Απ: Σε σύγκριση με τις πρώτες μέρες είναι γεγονός ότι υπάρχει μια αύξηση. Όχι όμως πολύ μεγάλη αύξηση. Όταν είχε ανοίξει η πλατφόρμα είχαν έρθει πολλοί λίγοι νέοι στο Νοσοκομείο για να εμβολιαστούν. Το κίνητρο αυτό απέδωσε αλλά όχι σε μεγάλα νούμερα.


Περίπου 100 τεστ κορωνοϊού έκανε χθες το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καβάλας.

Όλα ήταν αρνητικά. Στην κλινική κορωνοϊού του Νοσοκομείου και χθες ήταν τρεις ασθενείς.

Διαβάστε επίσης