• 28 Απριλίου 2024,

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο ΔΙΠΑΕ

 Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο ΔΙΠΑΕ

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες το πρωί στο πρώην ΤΕΙ -νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος- παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα γίνει στην πόλη μας από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο. Το συνέδριο είναι το πρώτο από την συγχώνευση του ΤΕΙ και την ενσωμάτωσή του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Όργανώνεται από το τμήμα φυσικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Καβάλα. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης. Ουσιαστικά οι τέσσερις θεματικές ενότητες θα αναπτυχθούν με 80 περίπου εργασίες.  Οι πιο πολλές θα παρουσιαστούν σε 3 διαφορετικούς χώρους του ΔΙΠΑΕ ταυτόχρονα την Παρασκευή.

Ο  Παναγιώτης Κόγιας (φωτογραφία) επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής είναι ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής. Μίλησε στους δημοσιογράφους για τη δουλειά που προηγήθηκε ώστε το συνέδριο να είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Στηρίζεται στην εδώ και ένα χρόνο συνεργασία του ΔΙΠΑΕ με το πανεπιστήμιο της Σόφιας ενώ στο συνέδριο θα λάβει μέρος και το πανεπιστήμιο του Γκάμπροβο. Στην έναρξη του συνεδρίου προσκλήθηκε και θα παραβρεθεί ο Υφυπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας,  ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας, ο πρώην πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου και ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Γκάμπροβο.

Η οργανωτική επιτροπή προετοίμασε για το Σάββατο εκδρομή των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Το συνέδριο θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα,  είναι ανοιχτό ακόμα και για τους πολίτες. Αναπτύσσονται θέματα όπως οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η ενέργεια και το management. Εκτός από τις 80 εργασίες και τους 80 εισηγητές αναμένεται ότι θα το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Οι σύνεδροι προέρχονται από 7 διαφορετικές χώρες.

Οι πιο πολλές της Βαλκανικής.  Για την προετοιμασία και πραγματοποίηση του συνεδρίου βοήθησε ο Δήμος Καβάλας αλλά και η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ. Στήριξη στο εγχείρημα πρόσφερε απλόχερα το ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, όπως είπαν στη συνέντευξη τύπου και ο Δημήτρης Μπαντέκας και ο Νάσος Μητρόπουλος. Το συνέδριο που γίνεται πρώτη φορά, θα επαναληφθεί του χρόνου κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλγαρία. Ίσως με τη συμμετοχή επιστημόνων από ακόμη περισσότερες χώρες.

Διαβάστε επίσης