Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης από τη Θρακική Εστία

 Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης από τη Θρακική Εστία

Ολοκληρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου με μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας Καβάλας που ήταν αφιερωμένες στους διωγμούς του θρακικού ελληνισμού 1912 – 1922. Οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής με την παρουσίαση του βιβλίου της Ελευθερίας Χατζοπούλου «Οι δρόμοι της βροχής», που πραγματεύεται τις περιπέτειες των Θρακών. Για το βιβλίο μίλησαν ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο φιλόλογος – ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία ενηλίκων της Θρακικής Εστίας με καινούργια δασκάλα τη Σοφία Νεοχωρίτου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Τη βιβλιοπαρουσίαση παρακολούθησαν πολλοί τοπικοί παράγοντες κι εκπρόσωποι φορέων, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Παπαδόπουλος και Θόδωρος Μουριάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης και αρκετοί ακόμη.

Το πρωί του Σαββάτου στο μητροπολιτικό ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας τελέσθηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Στέφανο επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των διωγμών του θρακικού ελληνισμού. Επακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από το θεολόγο και ιστορικό Κομνηνό Απότα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Θρακικής Εστίας. Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν και ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος όπως επίσης και ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης. Τις εκδηλώσεις του Σαββάτου παρακολούθησαν αντιπροσωπευτικά τμήματα από το Σύλλογο Εβριτών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολύστυλου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δάτου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ηρακλείτσας.

 

Διαβάστε επίσης