Πρόωρη αποχώρηση τριών εποχιακών από τη ΔΕΥΑΚ

 Πρόωρη αποχώρηση τριών εποχιακών από τη ΔΕΥΑΚ

Σε περιπέτειες φαίνεται ότι μπήκαν τρεις πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ του εποχικού προσωπικού. Οι ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για τους πρώην εργαζόμενους σημειώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τον Ιανουάριο η ΔΕΥΑΚ δρομολόγησε τη διαδικασία προκειμένου να προσλάβει με κριτήρια ΑΣΕΠ δώδεκα εποχιακούς εργαζόμενους με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών. Ζήτησε να προσλάβει δέκα διαφορετικές ειδικότητες. Η μοριοδότηση έγινε στη ΔΕΥΑΚ. Επιλέγησαν οι δώδεκα που άρχισαν να δουλεύουν στις 5 Μαρτίου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες τα πρώτα εντάλματα πληρωμής του προσωπικού έπρεπε να εγκριθούν από τον επίτροπο. Λέγεται ότι ο επίτροπος ήθελε να ελέγξει το ακριβές ποσό του μισθού τους με βάση την προϋπηρεσία τους και επί της ουσίας έλεγξε και τη διαδικασία επιλογής των δώδεκα εποχικών υπαλλήλων. Ωστόσο η μοριοδότηση, όπως τέθηκε υπόψη του επιτρόπου, εμφάνισε προβλήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους δώδεκα που επιλέγησαν κι εργάστηκαν για περίπου ενάμιση μήνα οι επτά εξ αυτών αποδείχθηκε κατόπιν ελέγχου του επιτρόπου ότι δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Για τους τέσσερις η ΔΕΥΑΚ παρείχε επαρκείς εξηγήσεις αλλά οι τρεις φαίνεται να αποκλείονται από την απασχόληση. Ουσιαστικά φαίνεται ότι αποκλείονται και αποχωρούν πρόωρα. Πρόκειται για δύο υδραυλικούς κι ένα τεχνίτη που λέγεται ότι δε διέθεταν το απαραίτητο πτυχίο.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της διαδικασίας, στην παραλαβή των αιτήσεων και στη μοριοδότησή τους, δεν υπήρξαν ενστάσεις. Άρα η υπόθεση ελέγχου της μοριοδότησης δεν έφτασε στο ΑΣΕΠ. Σε ανάλογες περιπτώσεις, ο υπεύθυνος φορέας για τις προσλήψεις μοριοδοτεί τις αιτήσεις με κριτήρια ΑΣΕΠ το οποίο επεμβαίνει μόνο εάν προκύψουν ενστάσεις. Ο επίτροπος εμφανίζεται να άσκησε την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ για λόγους που σχετίζονται με τη μισθοδοσία του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι τρεις από τους προσληφθέντες να βρεθούν στον αέρα.

Η ΔΕΥΑΚ παραδέχεται ότι υπήρξαν λάθη, δίνει τη δυνατότητα στους τρεις πρόωρα αποχωρήσαντες να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματά τους, αυτό ωστόσο φαίνεται πως θα γίνει υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς η υπηρεσία εμφανίζεται να δέχεται πως έκανε λάθη στη μοριοδότηση. Άγνωστο είναι ποια συνέχεια θα έχει το θέμα και εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ αλλά και εκ μέρους των τριών πρόωρα αποχωρησάντων, πάντως σίγουρο το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Η συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής εξελίχθηκε την εποχή που πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος.

Διαβάστε επίσης