• 20 Μαΐου 2024,

Δικηγόροι της Πάφου παίζουν θέατρο στη Θάσο!

 Δικηγόροι της Πάφου παίζουν θέατρο στη Θάσο!

Το Σεπτέμβριο του 2017 στην Πάφο της Κύπρου και ειδικότερα στο αρχαίο ωδείο της περιοχής δόθηκε μια διαφορετική θεατρική παράσταση. Για πρώτη φορά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου ανέβασε θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή μελών του και συγκεκριμένα το έργο «Δίκη του Σωκράτη».

Η υπόθεση διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή και παρουσιάζει κάποιον που ανοίγει ένα βιβλίο το οποίο βρίσκει κι μέσα είναι γραμμένη η ιστορία του Σωκράτη. Στη θεατρική παράσταση περιλαμβάνεται μια αναπαράσταση της δίκης προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή. Στο τέλος της πρεμιέρας του έργου οι θεατές, ως μέλη του δικαστηρίου, κλήθηκαν να ψηφίσουν. Να αποφασίσουν για το τελικό αποτέλεσμα της δίκης.

Όλα τα προαναφερόμενα μας ενδιαφέρουν και μας αφορούν αφού στις 14 και 15 Ιουνίου η ίδια θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί στο χώρο της αρχαίας αγοράς Θάσου. Την πρώτη βραδιά θα πραγματοποιηθεί η απαραίτητη πρόβα και ουσιαστικά η παράσταση θα παρουσιαστεί το βράδυ της Παρασκευής 18 Ιουνίου.

Πρόσφατα η αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας αποδέχθηκε την παραχώρηση χρήσης του χώρου της αρχαίας αγοράς Θάσου, κάνοντας δεκτή την αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου. Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες καθώς πρόθεση του Κυπριακού Δικηγορικού Συλλόγου είναι να διαφημίσει το γεγονός.

Περίπου 2500 χρόνια μετά τη δίκη του Σωκράτη και την καταδίκη του σε θάνατο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου με την παράσταση αυτή επαναλαμβάνει την ιστορική δίκη σε ένα σύγχρονο, αυτή τη φορά, δικαστήριο. Ο Σωκράτης, δικάζεται με βάση το Αττικό Δίκαιο και τους λόγους των Κατηγόρων της εποχής του, αλλά με τη χρήση της σύγχρονης Ποινικής Δικονομίας. Το έργο βασίζεται (με ανάλογες προσαρμογές των κειμένων) στο βιβλίο «Η του Σωκράτους δίκη: εν θεάτρω», Μαρία Α. Μίτλεττον, Χρίστια Α. Μίτλεττον.

Στην παράσταση συμμετέχουν: Αφηγητής ο Γιώργος Τσιέλεπος, Σωκράτης ο Ιάσωνας Τηλεμάχου, Μέλητος ο Νεόφυτος Δημοσθένους, Άνυτος ο Κυριάκος Δημητρίου, Λύκων ο Μίλτος Μιλτιάδους, Δικαστής ο Ανδρέας Δημητριάδης, Δικηγόρος κατηγορούσας αρχής η Μαρία Κορακίδου, Κλητήρας ο Λοίζος Χατζηνεοφύτου,Στενογράφος η Μαρία Παπαδημήτρη.

Επίσης: Αθηναίοι ο Λοίζος Χατζηνεοφύτου, ο Νικοδήμος Φακοντής, Πάμπος Σιαηλής, Πέτρος Παπαευαγόρου, Πέτρος Χατζηπαναγιώτου, και Σωτήρης Γιουλλάς.

Στο χορό συμμετέχουν οι δικηγόροι: Αγνή Μάγου, Γεωργία Ευθυμίου, Ελίζα Σωκράτους, Ευτυχία Λουκαίδου, Ηρώ Κωνσταντινίδου, Κατερίνα Ανδρέου, Λίντα Φαουζί, Μαριλένα Κάιζερ, Νικολέτα Χαραλάμπους, Παναγιώτα Τσαπουτσιή και Χριστίνα Δημητρίου.

Σκηνοθεσία: Βασιλική Αντρέου και Θέμις Ππόλου

Μουσική: Στέλιος Γερασίμου

Διαβάστε επίσης