• 20 Απριλίου 2024,

Δηλώσεις Δήμητρας Τσανάκα- Βαγγέλη Παππά- Κώστα Κουνάκου για το θέμα των προσφύγων

 Δηλώσεις Δήμητρας Τσανάκα- Βαγγέλη Παππά- Κώστα Κουνάκου για το θέμα των προσφύγων

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής για το προσφυγικό πρόβλημα στην τοπική του κυρίως διάσταση,  μίλησαν το πρωί της Δευτέρας ο Βαγγέλης Παππάς-  η Δήμητρα Τσανάκα και ο Κώστας Κουνάκος.

Οι δηλώσεις τους ήταν σε συνέχεια όσων συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των επικεφαλής την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στο δημαρχείο. Φάνηκε να υπάρχει συμφωνία -σε γενικές γραμμές-  για τους επιπλέον χειρισμούς από πλευράς του δήμου Καβάλας. Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα εθνικής σημασίας, μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Με κυριότερη αυτήν από την πλευρά του κ. Μάκη Παπαδόπουλου που ζητά ένα-δύο πράγματα επιπλέον σε σχέση με τα θέματα που θέτουν οι άλλες παρατάξεις και η διοίκηση του Δήμου.

Ο Βαγγέλης Παππάς είπε για το διάλογο περί του προσφυγικού: « Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ρόλο η ειλικρίνεια. Η οποία πρέπει να υπάρχει και να αποδεικνύεται στην πράξη.

Άκουσα τις δηλώσεις του Κώστα Κουνάκου, μιλάει για συνεργασίες αλλά δεν αναφέρει συγκεκριμένα τις προτάσεις της παράταξής του. Πρέπει να μάθουμε τι αλήθεια έχουμε στη δομή του «Ασημακόπουλου».  Έχουμε κάτι μόνιμο ή κάτι προσωρινό; Ποιο είναι το μερίδιό μας στο προσφυγικό πρόβλημα; Να δούμε τη συνέχεια αυτού του προβλήματος και που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Πρέπει να ενημερώσουμε και τους φορείς. Όταν λοιπόν γίνεται ένας τέτοιος διάλογος για το προσφυγικό πρόβλημα δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα επωφεληθεί πολιτικά. Ειδικότερα για το προσφυγικό ζήτημα συζήτησα με τον Θόδωρο Μουριάδη. Οι απόψεις μας φαίνεται να είναι κοντά».

Η Δήμητρα Τσανάκα επανέλαβε ότι πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία όσοι πρόσφυγες αναλογούν στην πόλη της Καβάλας.

Η πρώην Δήμαρχος επιμένει για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ζητά οι πρόσφυγες στην Καβάλα να μην ξεπεράσουν τους πεντακόσιους. Ζητά επίσης να μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα.

Κατά την άποψη της πρώην Δημάρχου οι από εδω και πέρα ενέργειες πρέπει να είναι νομικές. Παρατηρεί μάλιστα ότι αυτό που υφίσταται στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» δεν είναι δομή υποδοχής. Επικαλείται έγγραφο του Στρατού όπου αναφέρεται ότι πλέον το στρατόπεδο δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Άρα (κατά την άποψη της κ. Δήμητρας Τσανάκα)  υπάρχει μεγάλο περιθώριο για νομικές ενέργειες που θεωρεί ότι θα δικαιώσουν τις απόψεις του Δήμου Καβάλας. Ας μη ξεχνάμε ότι η πρώην δήμαρχος θέτει και ζήτημα οικονομικό, των δαπανών στην άφιξη των προσφύγων που ποτέ δεν πλήρωσε το κράτος.

Ο Κώστας Kουνάκος- εκπρόσωπος της παράταξης Τόπος της Ζωής μας-  μίλησε σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Μάκη Παπαδόπουλο την Κυριακή.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζητά οι πρόσφυγες να μετακινηθούν εκτός πόλης αλλά δεν αναφέρεται στο που. Στις δηλώσεις του ο Κώστας Κουνάκος περιέγραψε μεταφορά των προσφύγων σε έναν οικισμό που θα μοιάζει πολύ με τον οικισμό του νέου Ζυγού. Εκεί όπου αρχές της δεκαετίας του 90 είχαν εγκατασταθεί οι Έλληνες που ήρθαν στην περιοχή από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε επίσης