• 19 Μαΐου 2024,

Δηλώσεις Κωστή Σιμιτσή για τον ΕΦΕΠΑΕ και το ΔΕΣΜΟ: «Κι αυτή η λύση είναι δύσκολη»

 Δηλώσεις Κωστή Σιμιτσή για τον ΕΦΕΠΑΕ και το ΔΕΣΜΟ: «Κι αυτή η λύση είναι δύσκολη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Σιμιτσής σχολίασε το πρωί της Παρασκευής στο ράδιο Πρωινή θέματα της επικαιρότητας. Πρώτο και καλύτερο το γνωστό σενάριο πληρωμής της μη επιστρεπτέας προκαταβολής από τον ΕΦΕΠΑΕ, ο οποίος αντικαθιστά τον ΔΕΣΜΟ.

«Κι αυτή η λύση είναι δύσκολη» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης κι εξηγεί τους λόγους.

Η συνέντευξη Σιμιτσή

Ερ: Θέλουμε ένα σχόλιο σας τώρα που ο κρατικός ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ θα διαδεχθεί το ΔΕΣΜΟ. Είναι κάτι που πανηγυρίστηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και τα Επιμελητήρια.

Απ: Κοιτάξτε δεν είναι για να πανηγυρίζουμε. Όταν σου τραβάει το αυτί κάποιος από τα ψηλά, πάει να πει ότι κάτι δεν έκανες σωστά. Κάτι έγινε με έναν τρόπο που δεν ικανοποιούσε. Εκείνο που δεν έγινε σωστά είναι ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί ένα έδαφος συνεννόησης. Κάποια στιγμή ζήτησα από τον Κώστα τον Κατσιμίγα να παρέμβει προς την πλευρά Τοψίδη για να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, ένα διοικητικό συμβούλιο μοιρασμένο του ΔΕΣΜΟΥ όσον αφορά τους βασικούς εταίρους δηλαδή 6 από την Περιφέρεια και 6 από τα Επιμελητήρια και ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής. Μου είπε ο κ. Κατσιμίγας ότι η πρόταση δεν περπατάει.  Ίσως και εγώ άργησα. Αυτό συνέβη το Μάρτιο.

Ερ: Απ’όσα ξέρετε γιατί δεν είστε και αυτός που χειρίζεται το θέμα, ο κρατικός ενδιάμεσος φορέας για να κάνει ένα παράρτημα στην Κομοτηνή και να πάρει τη δουλειά του ΔΕΣΜΟΥ, πόση καθυστέρηση θα δημιουργηθεί με αυτό το διαδικαστικό και μόνο;

Απ: Είναι δύσκολο και αυτό, και αυτή η λύση είναι δύσκολη. Δε ξέρω πως μπορεί να γίνει τεχνικά. Πρέπει να πάρει απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του εθνικού φορέα, του ΕΦΕΠΑΕ. Να γίνουν όλες οι τυπικές διαδικασίες για την έναρξη δραστηριότητας μέσω της ΔΟΥ Κομοτηνής. Να βρεθεί ένας χώρος να νοικιαστεί ώστε να λειτουργήσει εκεί το παράρτημα. Να εγκατασταθούν εκεί κάποιες υπηρεσίες, τηλέφωνα, φαξ και οτιδήποτε άλλο. Να προσληφθεί το προσωπικός της ΔΕΣΜΟΣ αλλά και αυτό πάλι απαιτεί κάποιες διαδικασίες. Εγώ θα έλεγα ότι αν όλα αυτά καθυστερήσουν ένα μήνα, σημαίνει ότι οι πάντες λειτούργησαν στους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς στο Ελληνικό δημόσιο. Έχουμε μια καθυστέρηση ενός μηνός όσον αφορά τις  λοιπές διαδικασίες. Ίσως εγώ θα πρότεινα κάτι διαφορετικό σε αυτή τη φάση. Από τη στιγμή που ενεπλάκη ο ΕΦΕΠΑΕ να βρεθεί μια άλλη λύση δηλαδή να λειτουργήσει το παράρτημα μέσα στα γραφεία της ΔΕΣΜΟΣ.

Ερ: Οι επαγγελματίες που έκαναν αίτηση για τη μη επιστρεπτέα στο τέλος του 2020 και έχουν περάσει 6 μήνες, πότε θα μπορέσουν  να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται;

Απ: Κάποτε έλεγα ότι οι πρώτοι που ανακοινώθηκαν θα πάρουν τα λεφτά τους το Πάσχα. Δεν τα πήρανε. Ο στόχος είναι τώρα να μοιραστούνε στην καρδιά του καλοκαιριού σε αυτούς τους 9.000 δικαιούχους. Να μοιραστούνε τα χρήματα μέχρι τον 15Αυγουστο που θα έχει κλείσει κιόλας το πρόγραμμα. Το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο γιατί εκκρεμούν και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Τα άλλα προγράμματα είναι εκείνα που πραγματικά σώζουνε την οικονομία της  περιοχής μας, της Περιφέρειας μας. Θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτά τα προγράμματα που πραγματικά θα στυλώσουν την οικονομίας μας. Είναι και παλιά κιόλας. Φανταστείτε ότι στη Θάσο τα ποσά μέσω των προγραμμάτων που αναμένουν είναι ίσως και στα 30 εκατομμύρια!

Ερ: Συζητούσατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του Σιδηρόδρομου και λίγες μέρες μετά μας είπε το αφεντικό της ΕΡΓΟΣΕ ότι θα δημοπρατηθεί το έργο μέσα στο καλοκαίρι. Έτσι είναι;

Απ: Η πλήρης μελέτη του έργου θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Είχαμε πει ότι αυτή η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που έχει γίνει είναι πολύ πλήρης, πολύ εξειδικευμένη, θα βοηθήσει πάρα πολύ τους μελετητές των επόμενων μελετών αλλά για παράδειγμα η μελέτη υλοποίησης των γεφυρών, θέλει μελέτη προς μελέτη για κάθε γέφυρα. Ενόψει του ότι έρχονται τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης παρατηρείται ένας οργασμός στις κρατικές υπηρεσίες. Πραγματικά γίνονται η προκηρύσσονται μελέτες για να μπορέσουνε να ενταχθούνε τα έργα που θα αξιοποιήσουν περίπου αυτά τα 32 δις που θα μας έρθουνε.

Ερ: Το περίφημο πρόγραμμα της κ. Μενδώνη δεν περιλαμβάνει τη δική μας αρχαιολογική περιοχή.

Απ: Πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε δικά του χρήματα από το ΕΣΠΑ. Δεν είχε τα λεγόμενα τομεακά προγράμματα όπως άλλα Υπουργεία. Ως εκ τούτου όσα έργα είπανε να γίνουν σε αρχαιολογικές υπηρεσίες σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, χρηματοδοτούνται από τα χρήματα του περιφερειακού ΕΣΠΑ. Το δικό μας περιφερειακό ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει πολλά έργα στις τοπικές εφορίες από τον Έβρο μέχρι την Καβάλα και τη Δράμα. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Καβάλα έχει εντάξει έργα της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Γνωρίζω από μέσα την κατάσταση της κάθε αρχαιολογικής υπηρεσίας. Δεν τα λέω αυτά για να δικαιολογήσω την Υπουργό. Η Υπουργός ανακοίνωσε έργα για μελέτες τα οποία υπήρχαν στο συρτάρι υπηρεσιών και δεν υλοποιούνταν με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει αδικία στη δική μας περίπτωση. Η αρχαιολογική υπηρεσία δουλεύει στο όριο των δυνατοτήτων της. Εδώ στην Καβάλα γίνονται έργα και στο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και φυσικά στη Θάσο. Το αρχαίο θέατρο εκεί θα είναι ένα κομψοτέχνημα. Ούτε η Περιφέρεια, ούτε ένας Δήμος έχουν το δικαίωμα να μπούνε στο αρχαιολογικό χώρο και να κάνουνε μελέτες. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Οι μελέτες στους αρχαιολογικούς χώρους γίνονται μονάχα από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Γίνονται έργα αρκετών εκατομμυρίων και δεν υπήρχε ανάγκη να μπει καινούριο  αλλά και δυνατότητα. Οι μελέτες που έκανε η αρχαιολογική υπηρεσία εγκρίθηκαν όλες από το περιφερειακό πρόγραμμα, εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται και προχωράνε.

Διαβάστε επίσης