• 19 Απριλίου 2024,

Δημωφέλεια σε νέα εποχή με λιγότερα χρήματα- Συνέντευξη του Τάκη Αγγελίδη

 Δημωφέλεια σε νέα εποχή με λιγότερα χρήματα- Συνέντευξη του Τάκη Αγγελίδη

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής έδωσε την Τετάρτη το πρωί την πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος της «Δημωφέλεια» ο κ. Τάκης Αγγελίδης.

Τα λόγια του ήταν μετρημένα και προσεκτικά. Επηρεασμένα από δύο παράγοντες. 1) Την εμπειρία των προηγούμενων μηνών, η οποία αποκτήθηκε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου. 2)Τα οικονομικά δεδομένα που για την Δημωφέλεια έχουν αλλάξει.

Ο κ. Αγγελίδης είναι ο πρώτος πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης στην ιστορία της, ο οποίος θα εργαστεί με λιγότερα από τα συνηθισμένα χρήματα. Είναι ήδη γνωστό ότι η χρηματοδότηση του Δήμου μειώνεται- τουλάχιστον κατ’ αρχάς- από το 1,1 εκ ευρώ του 2019 στις 400.000 ευρώ για το τρέχον έτος. Η αλλαγή είναι σημαντική.

Σημαντική είδηση από τις δηλώσεις Αγγελίδη δεν προκύπτει. Βαδίζει επί του προϋπολογισμού και των νέων οικονομικών δεδομένων. Συνεχίζει ή και βελτιώνει το έργο των προκατόχων του (Cosmopolis, διόδια κτλ) και παραπέμπει στο Δήμο τις εκδηλώσεις που σίγουρα φέτος δεν μπορεί να οργανώσει η «Δημωφέλεια». Ο κ. Αγγελίδης μιλά με καλά λόγια για το προσωπικό, αποφεύγει τη συστηματική και σε βάθος αναφορά στο παρελθόν.

Η πρώτη του δήλωση στη συνέντευξη ήταν: «Η Δημωφέλεια βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Τουλάχιστον τώρα στην αρχή της χρονιάς. Θα υπάρξει περιορισμός δράσεων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020 της επιχείρησης. Σε γενικές γραμμές θα δοθούν λιγότερα χρήματα, στις ίδιες πάνω κάτω εκδηλώσεις. Κάποιες εκδηλώσεις δεν θα γίνουν από τη Δημωφέλεια. Αυτά ισχύουν τώρα. Πάντα βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Έτσι αρχίζουμε».

Για το αποθεματικό είπε: «Σχετικά με το αποθεματικό, προτιμώ να αναφέρω τα συγκεκριμένα χρήματα ως ταμειακά διαθέσιμα, τον Σεπτέμβρη του 2014 ήταν 3,3 εκ ευρώ. Στο ποσό στη διάρκεια προστέθηκε 1,5 εκ ευρώ από την αποζημίωση του ΟΛΚ. Σήμερα το ποσό είναι στα 2,7 εκ ευρώ. Τα χρήματα αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο του χρόνου για την οποία μιλάμε. Σε γενικές γραμμές τα ποσά σήμερα είναι αυτά».

Η άποψη του επί της συζήτησης για τα οικονομικά των 5 προηγούμενων ετών: «Δική μας δουλειά είναι να διαχειριστούμε  το παρόν και το μέλλον της «Δημωφέλεια». Η κάθε διοίκηση κρίνεται από το έργο της και τις δράσεις της. Αν έγιναν σπατάλες αυτό αφορά στην προηγούμενη διοίκηση. Η δουλειά της νέας διοίκησης είναι να διαχειριστούμε με τον καλύτερο και πιο συνετό τρόπο τα χρήματα της επιχείρησης».

Για τους εργαζόμενους της «Δημωφέλεια» δήλωσε:  «Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της «Δημωφέλεια» είναι το προσωπικό της. Θα τους συναντήσω όλους. Θα μιλήσω με όλους. Στο μυαλό μου έχω ένα σχέδιο. Σχημάτισα μια άποψη επί των προβλημάτων. Με την βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε. Επιμένω στις συνεργασίες και στη δουλειά που θα κάνουμε όλοι μαζί».

Περί Cosmopolis: «Το περιεχόμενο του Cosmopolis είναι αρμοδιότητα του διαχειριστή του νέου Cosmopolis . Έχω άριστη συνεργασία μαζί του. Στόχος μας είναι το Cosmopolis να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενο μέσω χορηγιών. Απευθυνθήκαμε σε εταιρία που ασχολείται και έχει την τεχνογνωσία στην προσέλκυση χορηγών. Δυστυχώς αποτέλεσμα σε αυτήν την προσπάθεια θα υπάρξει από του χρόνου αφού οι χορηγίες των μεγάλων εταιριών κλείνουν κάθε Σεπτέμβρη. Είναι εύκολο και ευχάριστο όταν  έχεις πολύ μεγάλη χρηματοδότηση από το Δήμο (δηλαδή χρήματα όλων μας) να διοργανώνεις φεστιβάλ και γιορτές. Είναι όμως πιο συνετό και πιο σωστό αν σέβεσαι τα χρήματα των δημοτών σου να διοργανώνεις εκδηλώσεις ελαχιστοποιώντας και περιορίζοντας  την οικονομική συμμετοχή του Δήμου. Ας μας πει η προηγούμενη διοίκηση που τόσο υπερήφανη ήταν για το Cosmopolis τόσα χρόνια, τι ποσά κατάφερε να προσελκύσει από χορηγίες;  Ελάχιστα έως σχεδόν τίποτα. Λεφτά υπήρχαν, άρα γιατί να ασχοληθούμε με χορηγούς; Το Cosmopolis του 2020 θα στοιχίσει περίπου όσο και το προηγούμενο. Υπάρχει μια σκέψη επιμήκυνσης αλλά κι αυτό είναι θέμα του κ. Ζοπόγλου».

Για τα διόδια: «Το θέμα των διοδίων το χειρίζεται η δικηγόρος που το χειρίζονταν επί της προηγούμενης διοίκησης. Πρόσφατα στείλαμε στην Εγνατία οδό εξώδικο για την αποκατάσταση των χώρων μας, στους οποίους ήθελε να κάνει διόδια».

Τέλος σχολίασε θετικά τον προηγούμενο πρόεδρο κ. Λάζαρο Σαρηγιαννίδη:  «Για τον Λάζαρο Σαρηγιαννίδη θέλω να πω ότι είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και τεχνοκράτης. Έμαθα από αυτόν πολλά πράγματα. Να ξέρετε ότι άφησε έργο στη «Δημωφέλεια», το οποίο θα φανεί στην πορεία».

 

Διαβάστε επίσης