• 4 Μαΐου 2024,

Δήμοι και ΔΕΥΑ ζητούν στήριξη από το κράτος- Δηλώσεις Απόστολου Χρόνη

 Δήμοι και ΔΕΥΑ ζητούν στήριξη από το κράτος- Δηλώσεις Απόστολου Χρόνη

Πραγματοποιείται από το πρωί σήμερα σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης στην Αθήνα συνάντηση της διοίκησης της ΚΕΔΕ με δημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα.

Μείζονος σημασία θέμα η οικονομική κρίση και η αύξηση των τιμών των καυσίμων και του ρεύματος. Ειδικότερα θα συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Η καταστατική θέση των αιρετών.
  • Το τέλος ταφής που επιβλήθηκε από 1-1-2022.
  • Η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Το νέο ΕΣΠΑ.
  • Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ και η εφαρμογή της κινητικότητας.
  • Η Πολιτική Προστασία στους Δήμους.
  • Η στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Η εφαρμογή ναυαγοσωστικής πολιτικής από τους Δήμους και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι θεωρούν ότι στη συνάντηση θα παραστούν κυβερνητικά στελέχη που θα κάνουν ανακοινώσεις. Ίσως καλύτερες από τα έως τώρα μέτρα στήριξης. Ως τώρα οι Δήμοι θεωρούν μικρή τη βοήθεια μέσω των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν.

Χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΔΕΥΑ για τα ίδια προβλήματα:

«Προσπαθούμε σαν ΈΔΕΥΑ (Ένωση των ΔΕΥΑ όλης της χώρας) να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα. Θα πρέπει η Βουλή και η πολιτεία να δώσουν λύση στο πρόβλημα που έχουμε. Ακούσαμε και χθες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ετοιμάζονται να μας δώσουν ακόμη 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτήν την στιγμή είναι 65 η αποζημίωση που δίνουν. Εμείς ζητούμε 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Στη μέση τάση έχει τριπλασιαστεί το ποσό που πληρώνουμε. Τον Δεκέμβρη του 2020 ήταν 156.000 ευρώ και σήμερα είναι στις 360.000 ευρώ. Έχουμε ξεφύγει. Δεν μπορούμε να τα καλύψουμε. Στους λογαριασμούς που ήρθαν δεν μπορούμε να πληρώνουμε όλο το ποσό.

Πληρώνουμε ότι πληρώναμε παλαιότερα. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να καλύψει το έξτρα κόστος. Ζητάμε και μια πίστωση χρόνου για να κάνουμε έργα που θα μας βοηθήσουν, έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ζητούμε τα έργα μας να γίνουν κατά προτεραιότητα. Με διαδικασίες πιο γρήγορες. Αν δεν μας δώσουν πίστωση χρόνου, πραγματικά δεν αντέχει καμία ΔΕΥΑ. Αρνούμαστε να μετακυλήσουμε το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές. Αν δεν υπάρξει λύση στη συνάντηση των Δημάρχων, της ΚΕΔΕ κτλ τότε θα προχωρήσουμε και σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Διαβάστε επίσης