Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί: Στόχος οι 500 εγγραφές

 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί: Στόχος οι 500 εγγραφές

Την Κυριακή 10 Ιουνίου λήγει η προθεσμία εγγραφών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας. Φέτος οι εγγραφές γίνονται και ηλεκτρονικά, γεγονός που διευκολύνει αρκετούς γονείς βρεφών και νηπίων. Η μεγάλη ωστόσο αλλαγή είναι η γνωστή της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής στα δημόσια νηπιαγωγεία. Την Παρασκευή η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε ότι εξ αυτού του λόγου αυξήθηκε περίπου κατά 300 προνήπια η δυναμικότητα των δημόσιων νηπιαγωγείων. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Καβάλας «κλείνουν» τη χρονιά 2017-2018 με 750 παιδιά. Αισιοδοξούν για 500 περίπου εγγραφές για την επόμενη (2018-2019). Ήδη μετρούν 400 εγγραφές κι υπάρχει το χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για επόμενες.

Το νούμερο «κλειδί» είναι αυτό των 500 παιδιών. Αν το πλησιάσουν ή το ξεπεράσουν, θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι για τη νέα περίοδο στην οποία εισέρχονται. Με 500 παιδιά δεν θα κλείσει κανείς παιδικός σταθμός ενώ απομακρύνεται και το ενδεχόμενο της μείωσης του προσωπικού μέσω της δυσάρεστης διαδικασίας των απολύσεων. «Οι αιτήσεις που δεχθήκαμε πάνε σχετικά καλά» μας είπε εκπρόσωπος του νομικού προσώπου του Δήμου Καβάλας.

Σημειώνουμε ότι την ίδια πάνω κάτω εκτίμηση κάνει και η Πρωτοβάθμια. Ισχυρίζεται με λίγα λόγια ότι η αλλαγή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς των δήμων τελικά δεν θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των παιδικών σταθμών.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκαν στη Διαύγεια δύο αποφάσεις που έχουν ενδιαφέρον, τις έλαβε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου «Αλληλεγγύη». Η πρώτη αφορά την ίδρυση βρεφικού τμήματος δυναμικότητας 12 βρεφών στο 11ο τμήμα προσχολικής αγωγής (παιδικός σταθμός Ζυγού). Οι εγγραφές στον οποίο πήγαν πολύ καλά. Η απόφαση αναφέρει ότι λόγω της ίδρυσης του τμήματος θα πρέπει να απασχοληθεί επιπλέον προσωπικό. Δηλαδή 2 ΤΕ βρεφονηπιοκομίας, 1 ΔΕ βοηθού βρεφονηπιοκόμου, 1 ΥΕ προσωπικό καθαριότητας.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τον προγραμματισμό για την υλοποίηση τη νέα χρονιά του προγράμματος ΕΣΠΑ. Όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σύμφωνα με νέο νόμο πρέπει να εκδώσουν άδεια λειτουργίας. Στόχος (για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας) εφικτός. Καθορίζεται και εξ αυτού του λόγου η δυναμικότητα σε βρέφη και νήπια κάθε τμήματος δημοτικού παιδικού σταθμού. Έτσι οι 10 δημοτικοί παιδικοί σταθμού έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν συνολικά 312 βρέφη (έως 2,5 ετών) και 770 νήπια (από 2,5 ετών έως 4). Τα προαναφερθέντα νούμερα υφίστατο, απλώς η σχετική απόφαση έπρεπε να επικαιροποιηθεί.

 

 

Διαβάστε επίσης