• 25 Απριλίου 2024,

Δύο μέρες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια Οδηγισμού στην Καβάλα

 Δύο μέρες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια Οδηγισμού στην Καβάλα

Ολοκληρώθηκαν το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του αρχαιολογικού μουσείου οι διήμερες εκδηλώσεις στην πόλη μας για τον εορτασμό των 80 ετών του Οδηγισμού. Η σημερινή εκδήλωση ήταν η κυριότερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το πρωί του Σαββάτου συνεχίστηκε η συγκέντρωση πλαστικών καπακιών προς ενίσχυση της πρωτοβουλίας του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ. Η επικεφαλής του Οδηγισμού στην Καβάλα Ελένη Αποστολίδου είπε ότι συγκεντρώθηκαν 308 κιλά καπάκια, νούμερο ικανοποιητικό.

Στη σημερινή εκδήλωση ξεχώρισε με την παρουσία της η 94χρονη Λίλιαν Μπάξερ που στήριξε τον Οδηγισμό στην Καβάλα στα πρώτα του βήματα. Η ζωή του Οδηγισμού στην Καβάλα άρχισε το Σεπτέμβρη του 1937 με τρεις διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη συνάντηση είχε λάβει χώρα τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς στο 10ο δημοτικό σχολείο.

Τη δεκαετία του ’90 ο Οδηγισμός απλώθηκε και στις Κρηνίδες δυστυχώς όμως σήμερα το παράρτημα δεν υπάρχει. Η πρώτη κατασκήνωση οδηγών της Καβάλας πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1946 στη Θάσο. Στη εκδήλωση τιμήθηκε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που στα νιάτα της ανήκε στον Οδηγισμό. Προσφώνησε ως «αρχηγό» τη Λίλιαν Μπάξερ με την οποία είχε θερμή συνομιλία.

Στην εκδήλωση μίλησαν η κόρη της Λίλιαν Μπάξερ και συγγραφέας Νοέλ Μπάξερ και η Θοδώρα Κουλουρά. Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε η επικεφαλής του Οδηγισμού στην Ελλάδα Λένα Λεβίδη, ενώ υπήρξαν και βραβεύσεις παλαιών Οδηγών της πόλης μας. Κοντά στην εκδήλωση και σε άλλο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου λειτούργησε έκθεση με φωτογραφική υλικό από την 80χρονη ιστορία του Οδηγισμού στην Καβάλα.

Διαβάστε επίσης