Δύο συνεδριάσεις με ερωτήσεις, απαντήσεις και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις

 Δύο συνεδριάσεις με ερωτήσεις, απαντήσεις και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας ήταν δύο.

Παρά το ότι τα πράγματα παρουσιάζονταν αρκετά απλά και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν λίγα, πάλι οι συνεδριάσεις κράτησαν αρκετό χρονικό διάστημα. Η δεύτερη που ήταν η κυριότερη – όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε- συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα!

Και οι δύο συνεδριάσεις είχαν διάφορες ερωτήσεις προς τη διοίκηση του δήμου, απαντήσεις και αποφάσεις οι οποίες ήταν ομόφωνες ή σχεδόν ομόφωνες. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε πρώτη φορά με βάση τον καινούργιο νόμο.

Ήταν ένας μικρός απολογισμός όσων έγιναν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Σχεδόν ομόφωνα εγκρίθηκε ο σχετικός απολογισμός που παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Προμούσα.

Τέθηκαν ερωτήματα διαδικαστικού χαρακτήρα από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ενώ ο δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη δουλειά που έκαναν το προαναφερθέν διάστημα.

Άπαντες συμφώνησαν ότι οι συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής είναι διαφορετικές από αυτές του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή συχνά οι αποφάσεις είναι ομόφωνες ενώ κι όταν υπάρχει κριτική και διαφορετική άποψη διατυπώνεται με έναν πολύ ήρεμο τρόπο.

Και σε αυτήν τη συνεδρίαση που διήρκεσε μία περίπου ώρα αλλά και στην επόμενη, ήταν πολλές οι απουσίες δημοτικών συμβούλων. Είναι  ξεκάθαρο ότι οι 13 περίπου απόντες, οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές.

Η δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιελάμβανε ερωτήσεις για την αξιοποίηση του Διονύσου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ακίνητο. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης για την παραχώρηση του στο Δήμο.

Πλην όμως ο Δήμος δεν ενέγραψε το Διόνυσο στο κτηματολόγιο. Απαντώντας σε σχετική κριτική ο Δήμαρχος είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα λυθεί σε λίγες ημέρες. Διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση ότι για την αξιοποίησή του Διονύσου θα γίνει διαγωνισμός. Η Αναστασία Ιωσηφίδου πρότεινε μία ακόμη φορά η Ροδόπη ως χώρος στάθμευσης να ξαναλειτουργήσει χωρίς αντίτιμο.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες με τροπολογία ή υπουργική απόφαση. Κι έτσι ο χώρος θα ξαναλειτουργήσει ως οργανωμένος χώρος στάθμευσης.

Μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα που ανέκυψε με το σχέδιο πόλης στην ίδια περιοχή. Πολύ ώρα -πάνω από δύο ώρες – συζητήθηκε ο κανονισμός του συμβουλίου των νέων. Αποφασίστηκε τελικά το συμβούλιο των νέων να είναι περισσότερο ανεξάρτητο και να μην έχει άμεση σχέση με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Βασίλης Καπάτος, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας. Παρουσίασε την πρόταση ενός ινστιτούτου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας. Θέλει να κάνει στην Καβάλα κέντρο έρευνας.

Σχεδόν ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε στην πρόταση. Δέχτηκε να παραχωρήσει για το κέντρο ερευνών τον πρώτο όροφο του κτιρίου της Lord. Η πρόταση θα κατατεθεί στο πρόγραμμα HORIZON 2020 για να πάρει έγκριση και χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η λειτουργία του κέντρου έρευνας εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα συμπληρωθεί με ακόμη 15 εκατομμύρια ευρώ από τους εθνικούς πόρους. Tο δημοτικό συμβούλιο διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του να παραχωρήσει στο κέντρο δωρεάν τον πρώτο όροφο της Lord με την προϋπόθεση ότι το κέντρο ερευνών που θα δημιουργηθεί -αν δημιουργηθεί- θα τον ανακαινίσει.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στο πρόγραμμα τον Σεπτέμβρη με προοπτική να πάρει τελική έγκριση ως το τέλος του έτους. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας που θα την καταθέσει αισιοδοξεί ότι αυτή θα γίνει δεκτή.

Διαβάστε επίσης