Εγκρίθηκαν οι μειώσεις χωρίς σημαντικές συνέπειες για το ταμείο του δήμου

 Εγκρίθηκαν οι μειώσεις χωρίς σημαντικές συνέπειες για το ταμείο του δήμου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Καβάλας επειδή στη διάρκειά της συζητήθηκαν κι εγκρίθηκαν ομόφωνα θέματα που θα συζητηθούν την Πέμπτη από το δημοτικό συμβούλιο και αφορούν σε αναπροσαρμογή τελών χρήσης, καθώς και στη γνωστή μείωση των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα.

Τα δύο θέματα έχουν σχέση με μειώσεις αν και σε ειδικές περιπτώσεις εκμετάλλευσης δημοτικών χώρων προκύπτουν νέα ή αύξηση επί υφιστάμενων τελών. Η συνεδρίαση που διήρκησε λίγα λεπτά είχε μόνο ένα έκτακτο θέμα και την παρακολούθησε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μανώλης Κελαϊδάκης.

Από τα θέματα που συζητήθηκαν προκύπτει ότι θα πληρώσει πρόστιμο στο λιμεναρχείο 5.000 ευρώ για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία ναυαγοσωστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Προηγήθηκε έλεγχος του λιμεναρχείου και διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις, μικρής όμως σημασίας όπως σημείωσε ο Ηλίας Καλανταρίδης. Με αυτή την αφορμή ο δήμος Καβάλας προετοιμάζεται από τώρα για το προσεχές καλοκαίρι, προβαίνοντας σε προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού έως του ποσού των 20.000 ευρώ.

Αναπροσαρμόζονται τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων όσον αφορά σε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων, διοργανώσεις εκθέσεων, εγκαινίων, κλπ. Το θέμα σχετίζεται με τη γνωστή υπόσχεση για τη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων σε ποσοστό 20 – 25% με βάση τις τιμές που σήμερα ισχύουν.

Ο κ. Καλανταρίδης υπενθύμισε ότι οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν από τις 1/1/2019. Από τη συζήτηση που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα προκύπτει ότι για το ταμείο του δήμου δε θα υπάρξουν συνέπειες εξαιτίας των μειώσεων. Τα στοιχεία που έθεσε υπόψη των μελών της επιτροπή ο κ. Καλανταρίδης αποδεικνύουν ότι ενώ το 2016 οι άδειες για τραπεζοκαθίσματα ήταν 99 το 2018 αυξήθηκαν σε 142. Υπάρχει δηλαδή μια συμμόρφωση, μια αύξηση στην έκδοση των αδειών, περισσότερα έσοδα, γεγονός που σημαίνει ότι η έκπτωση που θα επιβληθεί επί των τετραγωνικών μέτρων ελάχιστα θα επηρεάσει το ταμείο του δήμου.

Για εμάς είναι το ίδιο, παρατήρησε σε σχέση με τις συνέπειες στο ταμείο του δήμου ο αντιδήμαρχος οικονομικών. Δεν έκρυψε πάντως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι επαγγελματίες συμμορφώνονται, κάτι που προκύπτει και από τις άδειες για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων για εμπορεύματα. Οι συγκεκριμένες άδειες ήταν 63 για το 2016 και σήμερα φτάνουν ήδη στις 100.

Επίσης, ο κ. Καλανταρίδης ανέφερε ότι το 2016 ήταν 242 τα τετραγωνικά μέτρα που διατίθονταν για τραπεζοκαθίσματα και το 2018 αυξήθηκαν σε 2.340 τ.μ. Μειώνεται το τέλος χρήσης πεζοδρομίων για τα περίπτερα και μάλιστα η μείωση είναι μεγάλη αφού φτάνει περίπου στο 1/3 της σημερινής τιμής. Ο κ. Καλανταρίδης επεσήμανε ότι τα προηγούμενα τέλη ήταν υπερβολικά.

Επιβάλλεται τέλος μεταφοράς νερού σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών του δήμου Καβάλας σε 20 ευρώ ανά δρομολόγιο. Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν σε έργα ή προμήθειες. Εγκρίθηκε η διακήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου αντικατάστασης πυροσβεστικών κρουνών. Είναι ένα πρώτο μέρος των πυροσβεστικών κρουνών της πόλης και το έργο έχει προϋπολογισμό 74.000 ευρώ.

Το έργο συντήρησης – αποκατάστασης ζημιών – βελτίωσης – επέκτασης εγκαταστάσεων φωτεινών σηματοδοτών θα εκτελέσει η εταιρεία Κυκλοφοριακή Τεχνική ΑΕέως του ποσού των 87.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης