• 18 Απριλίου 2024,

Ενημέρωση των επαγγελματιών πριν τους ελέγχους για το κάπνισμα

 Ενημέρωση των επαγγελματιών πριν τους ελέγχους για το κάπνισμα

Τις προσεχείς ημέρες -ίσως και εντός της εβδομάδας – θα πραγματοποιηθεί (κατά πάσα πιθανότητα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη) μία ακόμη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων στην εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου. Η σύσκεψη θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, για αυτό και Θα κληθούν να την παρακολουθήσουν οι εκπρόσωποι του σωματείου των Καφεζυθοπωλών του Νομού Καβάλας. Ο νέος αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες.

Το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι για την τήρηση του προηγούμενου νόμου είχαν ατονήσει στην πόλη μας. Αυτό γίνονταν γιατί άπαντες ήταν εν αναμονή του καινούργιου. Οι εμπλεκόμενοι στους ελέγχους υπηρεσιακοί παράγοντες θεωρούν σωστό πριν αρχίσουν και πάλι τους ελέγχους να ενημερώσουν για τις αλλαγές στο νόμο  τους υπεύθυνους όλων των καταστημάτων. Προετοιμάζεται μία μεγάλη σύσκεψη που δεν αποκλείεται να λάβει και τον χαρακτήρα ενημερωτικής εκδήλωσης.

Ο Κώστας Αντωνιάδης προετοιμάζει αυτή τη συνάντηση, σε συνεργασία με το σωματείο των Καφεζυθοπωλών (ίσως και των Εστιατόρων κτλ).  Είτε θα είναι μία κλειστή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου των σωματείων με την αστυνομία και τη Διεύθυνση Υγείας,  είτε θα είναι κάτι πιο «μεγάλο» υπό την έννοια ότι θα κληθούν κι άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα. Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας.

Οι επαγγελματίες που τους αφορά ο αντικαπνιστικός νόμος στην πόλη μας περιμένουν να ενημερωθούν αν και παρακολουθούν το θέμα. Θεωρούν ότι ειδικά τώρα στο ξεκίνημα εφαρμογής του νέου νόμου θα επιδιωχθεί στην αγορά της πόλης (όπου υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) να τηρηθεί αυστηρά η νέα νομοθεσία.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι δύσκολα -ειδικά το πρώτο διάστημα- θα καταφέρουν  να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που είναι ταυτόχρονα και καπνιστές. Έτσι κι αλλιώς η κατάσταση στα καταστήματα της πόλης ήταν δύσκολη τους Χειμώνες αφού η τοπική υπηρεσία εφάρμοζε όσο καλύτερα μπορούσε και τον προηγούμενο αντικαπνιστικό νόμο. Έρχεται λοιπόν για τα καταστήματα της Καβάλας ένας Χειμώνας διαφορετικός όπου το τσιγάρο δεν θα επιτρέπεται εντός του καταστήματος αλλά και στους χώρους που μέχρι και πέρσι το Χειμώνα οι πελάτες κάπνιζαν, αυτούς που προστατεύονται από ειδικά παραπέτα και άλλες κατασκευές.

Εν τω μεταξύ οι δύο Πανελλήνιες Ενώσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κάνουν τις δικές τους ενέργειες. Η μία από τις δύο (Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατόρων Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων)  έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στα μέλη για την ουσία των αλλαγών στο νόμο: Οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν: Εμπλοκή της αστυνομίας ως νέος ελεγκτικός φορέας. Καταργείτε πλήρως η δυνατότητα δημιουργίας χώρου καπνιζόντων (λέσχες καπνιστών κλπ). Κατάργηση του καπνίσματος στα καζίνο και σε οποιοδήποτε κέντρο διασκέδασης ανεξάρτητα με το μέγεθός του. Επεκτείνεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας – αθλοπαιδιών. Προβλέπεται σφράγισμα του χώρου σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Κυρώσεις και πρόστιμα που επιβάλλονται: Στον καπνιστή από 50 έως 500 ευρώ. Το ποσό διαφοροποιείται σε περίπτωση υποτροπής (επανάληψη). Στο άρθρο 3 του Νέου Νόμου επιβάλλεται πρόστιμο στην επιχείρηση από 500 έως 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής (νέα παράβαση) διαφοροποιείται το πρόστιμο. Εάν η επιχείρηση έχει υποπέσει σε τέταρτη παράβαση ανακαλείται η άδεια για 10 μέρες, ενώ στην πέμπτη παράβαση επιβάλλεται κλείσιμο της επιχείρησης. Σε όσους πουλούν προϊόντα καπνού σε ανήλικους το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 έως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νέου Νόμου 3730/2008 επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Η δεύτερη (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης) όπως διαβάζουμε σε τηλεγράφημα του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων,  ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της νομοθεσίας στο συμβούλιο της επικρατείας:  Το ΠΑΣΚΕΔΙ, -το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης-, που αριθμεί περί τα 35.000 μέλη, σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά την μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, οι προτάσεις και τα αιτήματα δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα.

 

Διαβάστε επίσης