• 2 Μαΐου 2024,

Επιμελητήριο: Το μπλέξιμο με τις ανακηρύξεις των υποψηφίων και οι αντιδράσεις

 Επιμελητήριο: Το μπλέξιμο με τις ανακηρύξεις των υποψηφίων και οι αντιδράσεις

Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξαν οι πρώτες φήμες σχετικά με μη ανακήρυξη υποψηφίων των εκλογών του Επιμελητηρίου. Χθες αυτές όχι μόνο αυξήθηκαν αλλά ως ένα βαθμό έγιναν πολύ συγκεκριμένες. Αναφέρεται δηλαδή το ενδεχόμενο να μην ανακηρυχθεί ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος. Χθες το απόγευμα υπήρξε αντίδραση του. Από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα μαθαίνουμε ότι την πληροφορία για την μη επικύρωση της υποψηφιότητας του την έμαθε από τον πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής δικηγόρο κ.Βασίλη Ιορδανίδη.

Οι φήμες αναφέρουν ότι 20 υποψήφιοι των εκλογών δεν θα ανακηρυχθούν επειδή δεν έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Η εκλογική επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι αλλά όπως προκύπτει από τις φήμες, ο έλεγχος των υποψηφιοτήτων άρχισε ήδη. Σύμφωνα με την εκλογική διαδικασία η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει την Τρίτη. Όσοι δεν ανακηρυχθούν έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ένσταση. Κι αν η ένσταση απορριφθεί, μπορούν να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη. Ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή απόφαση που θα εκδοθεί έγκαιρα.

Τόσο ο Κίμωνας Παπαδόπουλος όσο και ο Παύλος Ζησίμου προσπαθούν να συνδέσουν τις φημολογούμενες μη ανακηρύξεις υποψηφίων με τον Μάρκο Δέμπα. Έμμεσα ή άμεσα τις «χρεώνουν» σε αυτόν.  Ωστόσο ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής ορίστηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις εκλογές συλλόγων – σωματείων κτλ τους δικαστικούς λειτουργούς αντικαθιστούν δικηγόροι (πάντα με απόφαση του συλλόγου τους) αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία.

Με λίγα λόγια το θέμα που «άνοιξε» έχει μέλλον μπροστά του. Σίγουρα ανεβάζει τους προεκλογικούς τόνους, παρασύροντας μία ακόμη φορά την προεκλογική κουβέντα σε ζητήματα διαδικασίας και όχι ουσίας.

Ζησίμου – Καραγιαννίδης για τον Ά. Τσατσούλη

Σε συνέχεια της συνεδρίασης το διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Καβάλας το απόγευμα της Τετάρτης, μίλησαν εχθές στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Παύλος Ζησίμου και ο Αντώνης Καραγιαννίδης. Κλήθηκαν να απαντήσουν στην ίδια ερώτηση, γιατί δηλαδή δε σχολίασαν την ολοκλήρωση της θητείας του Άγγελου Τσατσούλη εφόσον είχαν ως αφορμή το δικό του αποχαιρετισμό στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Θυμίζουμε ότι στο τέλος της συνεδριάσεως, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Τσατσούλης αποχαιρέτισε την απερχόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται. Ο απερχόμενος πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ έλαβε τις ευχαριστίες για την προσφορά του από τον Α’ αντιπρόεδρο Μάρκο Δέμπα.

Ο Αντώνης Καραγιαννίδης είπε ειδικότερα στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ: «Αυτό που έγινε το βράδυ της Τετάρτης δε μου άρεσε. Ο κ. Τσατσούλης άφησε το στίγμα του στο Επιμελητήριο. Άξιζε κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εκδήλωση προς τιμή του. Ο συνδυασμός μας θα μιλήσει αναλυτικά για τη διοίκηση της οποίας η θητεία λήγει και θα το κάνει πολύ σύντομα. Ο Άγγελος Τσατσούλης έκανε και θετικά ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Ζησίμου που προτίμησε να σιωπήσει το βράδυ της Τετάρτης χωρίς να πει οτιδήποτε κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού του κ. Τσατσούλη, υποστήριξε από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ ότι ο απερχόμενος πρόεδρος πρόσφερε πολλά στο φορέα. Στο τέλος, σημείωσε, τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως αλλιώς.

Η τελευταία συνεδρίαση της απερχόμενης διοίκησης

Σύντομα και πολύ ήρεμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τελευταία συνεδρίαση της διοικήσεως του Επιμελητηρίου υπό την παρούσα σύνθεση. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τυπικά και εγκρίθηκαν όλα ομόφωνα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο απερχόμενος πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης ανακοίνωσε αλλαγή της διαδικασίας στις εκλογές του Δεκέμβρη.

Έτσι, σε καθένα από τα πέντε τμήματα θα μπορούν τα μέλη του Επιμελητηρίου να βάζουν από ένα έως τρεις σταυρούς σε υποψηφίους της επιλογής τους. Στο πλαίσιο των ίδιων αλλαγών στην επιμελητηριακή νομοθεσία, ανακοινώθηκε ότι η επόμενη διοικητική επιτροπή του φορέα θα είναι 7μελης, θα αυξηθεί δηλαδή κατά δύο μέλη.

Ο κ. Τσατσούλης μνημόνευσε αλλαγές στον επιμελητηριακό νόμο που προέκυψαν πρόσφατα, μέσω των οποίων δημιουργείται ένα πρώτο περιφερειακό Επιμελητήριο, ως προπομπός όσων έχει κατά νου η κυβέρνηση και ειδικότερα της λειτουργίας ενός μόνο Επιμελητηρίου για κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν το κλείσιμο της οικονομικής χρονιάς του 2017 στο ποσό των 995.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του νέου έτους θα είναι ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με τον φετινό, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα. Μιλώντας για τα οικονομικά στοιχεία του Επιμελητηρίου ο κ. Τσατσούλης διευκρίνισε πως ο φορέας έχει αποθεματικό 300.000 ευρώ, ωστόσο εκκρεμούν δαπάνες περίπου 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο, τώρα που οι συνδρομές δεν είναι υποχρεωτικές για τα μέλη του Επιμελητηρίου, άρα δεν καταβάλλονται εγκαίρως από πολλά μέλη, το ενοίκιο που πληρώνει το πολυκατάστημα του ισογείου προσφέρει οικονομικό διέξοδο στο Επιμελητήριο.

Αφήνουμε για την επόμενη διοίκηση ένα αξιοπρόσεκτο ταμείο, παρατήρησε ο Άγγελος Τσατσούλης. Ενώ επί των ημερών μας, κατέληξε, διπλασιάσαμε την ακίνητη περιουσία του φορέα.

 

Διαβάστε επίσης