• 26 Απριλίου 2024,

Επιπλέον πληρωμή της Inso για το έργο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου!

 Επιπλέον πληρωμή της Inso για το έργο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου!

Τον Ιούλιο του 2019 συμπληρώθηκαν εννέα συνεχή χρονιά από τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Καβάλας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που παραπέμπει στην προηγούμενη δεκαετία, το οποίο μετά από διαγωνισμό (τον προκήρυξε η εταιρεία του δημοσίου ΔΕΠΑΝΟΜ) κατασκευάστηκε από την ιταλικών συμφερόντων εταιρεία Inso. Την προηγούμενη εβδομάδα οριστικοποιήθηκε η πληρωμή της εταιρείας με επιπλέον χρήματα για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Καβάλας.

Τα χρήματα αυτά τα διεκδίκησε δικαστικά από την εποχή που το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση. Τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου Καβάλας έγιναν τον Ιούνιο του 2009 από τον τότε υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο ενώ το νέο κτίριο  φιλοξενεί τις κλινικές και τις υπηρεσίες του ιδρύματος από τον Ιούλιο του 2010.

Από εκείνη την περίοδο, προκύπτει με τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η εταιρεία Inso διεκδίκησε επιπλέον χρήματα από το ελληνικό δημόσιο. Στο μεταξύ η ΔΕΠΑΝΟΜ συγχωνεύτηκε.  Όλα όσα την αφορούν υπάρχουν σήμερα στη νέα εταιρεία του δημοσίου «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Η κατασκευάστρια εταιρεία του νέου νοσοκομείου προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξασφαλίζοντας πρωτόδικη απόφαση το 2015. Δικαιούται σύμφωνα και με την τελεσίδικη απόφαση του εφετείου το 2018,  επιπλέον ποσό 276.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά με δέσμευση λογαριασμών της κρατικής εταιρείας πληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το κεφάλαιο της οφειλής είναι 105.000 ευρώ. Οι τόκοι 148.000 ευρώ ενώ προκύπτουν και άλλες μικρό δαπάνες (όπως το ποσό των 6.500 ευρώ των δικαστικών δαπανών). Με όλη αυτή την ιστορία ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία για την εκτέλεση του έργου κατασκευής του νέου νοσοκομείου Καβάλας. Μόνο που από ότι καταλαβαίνουμε τα χρήματα που πλήρωσε το δημόσιο ήταν τελικά περισσότερα σε σχέση με το αποτέλεσμα του αρχικού διαγωνισμού.

Διαβάστε επίσης