• 19 Μαΐου 2024,

Επιστολή στους υποκριτές της Ευρώπης

 Επιστολή στους υποκριτές της Ευρώπης

10 Ιανουαρίου 2024

Bologna, 18 Νοεμβρίου 2023. Foto της Assopace Palestina

Κάποτε πίστευα ότι οι φιλόσοφοι ήταν οι θεματοφύλακες της ηθικής συνοχής και της πνευματικής ευπρέπειας. Ίσως έκανα λάθος, αφού αυτή η παράδοση μοιάζει τελείως διαγραμμένη στο σημερινό πολιτιστικό τοπίο της Ευρώπης, γράφει ο Franco Berardi Bifo.

Η συμμόρφωση-κομφορμισμός και η συνενοχή με τη βία έχουν αντικαταστήσει το πνευματικό θάρρος στα μέσα ενημέρωσης όπως στον ακαδημαϊκό κόσμο. Πριν από λίγες εβδομάδες ένας εξέχων Γερμανός φιλόσοφος δημοσίευσε ένα κείμενο γεμάτο συμπάθεια για το Ισραήλ, τη στιγμή που το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκστρατεία μαζικής εξόντωσης που πολλοί άνθρωποι θεωρούν γενοκτονία.

Σε εκείνο το κείμενο, ο σημαντικός φιλόσοφος, και μερικοί από τους συναδέλφους του έγραφαν ότι «η αφομοίωση της αιματοχυσίας στη Γάζα με μια γενοκτονία ξεπερνά τα όρια μιας αποδεκτής συζήτησης», αλλά απέτυχαν να εξηγήσουν γιατί το Ισραήλ μπορεί να φυλακίσει εκατομμύρια ανθρώπους, να εισβάλει και να καταστρέψει τα σπίτια εκατομμυρίων παλαιστινίων, να σκοτώσει δέκα χιλιάδες παιδιά σε δυο μήνες, αλλά δεν μας επιτρέπεται να καταγγείλουμε όλα αυτά ως γενοκτονία.

Το Ισραήλ χτυπά αδιάκριτα τους παλαιστίνιους που είναι παγιδευμένοι στην κολασμένη φυλακή της Γάζας, αλλά οι φιλόσοφοι, ειδικά στη Γερμανία, δεν μπορούν να το χαρακτηρίσουν γενοκτονία. Γιατί;

Όταν οι Γερμανοί διανοούμενοι πρόφεραν τις λέξεις: Nie wieder, Ποτέ ξανά, εγώ κατάλαβα (ίσως αφελώς) ότι αυτό εννοούσαν. Ποτέ ξανά εθνοκάθαρση, όχι άλλες μαζικές εκτοπίσεις, όχι άλλες φυλετικές διακρίσεις, όχι άλλα στρατόπεδα εξόντωσης, όχι άλλος Ναζισμός.

Αλλά τώρα, αφού διάβασα τα λόγια του σημαντικού φιλοσόφου και της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, και αφού άκουσα τη σιωπή όλων των άλλων, καταλαβαίνω ότι αυτές οι δύο λέξεις είχαν διαφορετικό νόημα. Καταλαβαίνω ότι από γερμανική σκοπιά αυτές οι δύο λέξεις:  Nie wieder, πρέπει να ερμηνεύονται διαφορετικά.

Αφού σκότωσαν έξι εκατομμύρια εβραίους, δύο εκατομμύρια Ρομά, τριακόσιες χιλιάδες κομμουνιστές και είκοσι εκατομμύρια σοβιετικούς, οι Γερμανοί υπόσχονται ότι θα υπερασπιστούν το Ισραήλ σε κάθε περίπτωση, επειδή οι σιωνιστές δεν είναι πλέον εχθροί της ανώτερης φυλής, και τους αναγνωρίζουμε το προνόμιο που εμείς έχουμε εδώ και πεντακόσια χρόνια: το προνόμιο των αποικιστών, των εκμεταλλευτών, των εξολοθρευτών.

Το Ισραήλ έχει συμμετάσχει στη λέσχη του αισθήματος υπεροχής μας, έτσι απέκτησαν το δικαίωμα να κάνουν αυτό που κάναμε εμείς στους αυτόχθονες πληθυσμούς της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στους αβορίγινες της Αυστραλίας κ.λπ., κ.λπ.

Εμείς, η λευκή φυλή, αποφασίσαμε ότι ο νέος μας σύμμαχος μπορεί να φτιάξει ένα στρατόπεδο εξόντωσης στην ακτή της Ανατολικής Μεσογείου: ας το ονομάσουμε Άουσβιτς στην παραλία-Auschwitz on the beach.

Οι ευρωπαίοι διανοούμενοι είναι τόσο σιωπηλοί που κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία έχει εκλείψει, και πρέπει να αντικατασταθεί από τη Συντεχνία των Υποκριτών.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι πολιτικές αρχές φαίνεται να έχουν την πρόθεση να εμποδίσουν οποιονδήποτε να πει την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη: οι φωνές των αντιφρονούντων περιθωριοποιούνται, τα βιβλία αφαιρούνται από τα ράφια, και ορισμένες λέξεις ή φράσεις βγαίνουν εκτός νόμου, όταν πρόκειται για εβδομήντα πέντε χρόνια ισραηλινής βίας, όταν πρόκειται για τις σφαγές που πραγματοποιούν καθημερινά οι Übermenschen στους Untermenschen, οι Υπεράνθρωποι στους Υπάνθρωπους.

Για να προστατεύσουν την τέλεια δημοκρατία μας, οι γερμανικές αρχές συμπεριφέρονται όπως στην εποχή της Στάζι.

Για να προστατεύσουν την τέλεια δημοκρατία μας, τα παλαιστίνια παιδιά σκοτώνονται συστηματικά. Τώρα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν από πείνα, δίψα, κρύο, αρρώστιες και προφανώς από βόμβες.

Οι νεαροί διαδηλώνουν στις πόλεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και την εθνοκάθαρση. Μεγάλο μέρος της εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες επαναστατεί ενάντια στη γενοκτονία, αλλά οι υποκριτές τους κατηγορούν για αντισημιτισμό.

Κάποτε πίστευα ότι η λογική και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να νοούνται ως οικουμενικές αξίες, αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι για τους υποκριτές ευρωπαίους «καθολικά-οικουμενικά» σημαίνει: λευκά. Η υποκρισία τροφοδότησε το κύμα ρατσισμού και επιθετικότητας που αυξάνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εσείς, σιωπηλοί διανοούμενοι της Ευρώπης, εσείς συνεργοί των δολοφόνων είστε υπεύθυνοι για το κύμα φασισμού που κυριαρχεί παντού στην ήπειρο.

οι Horkheimer και Adorno έγραψαν το 1941 αυτά τα λόγια:

“Η έννοια του Διαφωτισμού… περιέχει τους σπόρους μιας οπισθοδρόμησης που αναπτύσσεται παντού σήμερα. Αλλά αν ο Διαφωτισμός δεν αγκαλιάσει την επίγνωση αυτής της οπισθοδρομικής στιγμής, υπογράφει την καταδίκη του σε θάνατο. Αν αφήσουμε τον προβληματισμό για την καταστροφικότητα της προόδου στους εχθρούς της προόδου, και αφήσουμε τη σκέψη να τυφλωθεί από τον πραγματισμό, θα χάσουμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε”.

Αυτά τα λόγια μπορούν να επαναληφθούν σήμερα, αν συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα των χιλιάδων ανθρώπων που πνίγονται καθημερινά στη Μεσόγειο, και στην πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος που επιβλήθηκε στον παλαιστινιακό λαό.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος        Comune.info

Διαβάστε επίσης