• 2 Μαΐου 2024,

Επιστροφή στα δρομολόγια του πλοίου «Aqua Blue»

 Επιστροφή στα δρομολόγια του πλοίου «Aqua Blue»

Εξελίξεις υπήρξαν τα τελευταία 24ωρα στο μείζονος σημασίας θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καβάλας με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο και Μυτιλήνη).

Οι εξελίξεις αυτές αλλάζουν πάλι τα δεδομένα καθώς όπως φημολογείται έντονα, στη γραμμή θα επανέλθει το γνωστό μας πλοίο «Aqua Blue». Ρόλο για την αλλαγή της κατάστασης έπαιξε το γεγονός των παραπόνων από το νησί της Λήμνου.

Η δήμαρχος του οποίου βρέθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Τα δρομολόγια με το ταχύπλοο δεν έγιναν όπως είχαν προγραμματιστεί λόγω καιρού. Αλλά και όταν έγιναν, δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν το νησί της Λήμνου επειδή το πλοίο δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μεγάλα φορτηγά.

Η έντονη διαμαρτυρία των φορέων της Λήμνου είχε αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα η εκκρεμότητα στο δικαστήριο για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού λύθηκε. Υπό την έννοια ότι η προσφυγή που κατέθεσε εταιρία έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δημάρχου Λήμνου, τις φήμες που υπάρχουν στο νησί του Βορείου Αιγαίου και τις πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και στην Καβάλα το ταχύπλοο θα κάνει δρομολόγια μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 25 Απριλίου.

Από την επόμενη μέρα -κατά τις ίδιες πληροφορίες- θα επανέλθει στη γραμμή με το γνωστό του πρόγραμμα (καταρχήν 3 δρομολόγια την εβδομάδα) το πλοίο «Aqua Blue». Ταυτόχρονα και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Λήμνου και όχι μόνο, θα κάνει έκτακτο δρομολόγιο Σάββατο και Κυριακή το πλοίο «Νήσος Σάμος» ενώ μόνο για τη Λήμνο θα υπάρξουν έξτρα δρομολόγια αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα και από το πλοίο «Πελαγίτης». Τα δύο αυτά πλοία «Σάμος» και «Πελαγίτης» θα εξυπηρετήσουν ανάγκες της Λήμνου σε σχέση με τα φορτηγά που δεν μπορεί να μεταφέρει το ταχύπλοο.

Είναι χαρακτηριστικό και το δελτίο τύπου που εξέδωσε η δήμαρχος Λήμνου την Τετάρτη 17 Απριλίου σε γενικές γραμμές και χωρίς λεπτομέρειες μας προετοιμάζει για όλα τα παραπάνω:

«Η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα μετέβη την Τρίτη 16 Απριλίου, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Βαγγέλη Κυριαζόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες εκφράζοντας για άλλη μία φορά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το νησί, οι παράγοντες που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο, οι κτηνοτρόφοι, οι μεταφορικές εταιρείες και γενικότερα οι παραγωγικοί φορείς.

Ζήτησε και πάλι τον άμεσο προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και της δόθηκε έγγραφη ενημέρωση με πίνακες δρομολογίων για τη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα. Παράλληλα, επετεύχθη η άμεση μεταφορά των φορτίων με το πλοίο ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ, το οποίο εκτός από την εβδομάδα που διανύουμε, θα πραγματοποιήσει πλου και την προσεχή Τρίτη (άφιξη Τετάρτη στη Λήμνο).

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι συστηματική από την ανάληψη των καθηκόντων της και η επικοινωνία της Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Χρήστου Πυρομάγλου με τα αρμόδια όργανα είναι συνεχής.

Εφέτος, όπως ανέφερε η Δήμαρχος και στην τελευταία διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κατάσταση αυτή δυστυχώς απαντάται σε περισσότερες από 33 επιδοτούμενες γραμμές συνεπεία της μη ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σήμερα (την περασμένη Τετάρτη 17/4) μόλις, αργά το μεσημέρι, εξεδόθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση επί της προσφυγής της εταιρείας SEAJETS, η οποία απόφαση κάνει δεκτή την προσφυγή και ακυρώνει τον όρο του διαγωνισμού που προέβλεπε την προτίμηση πλοίου νεότερου σε ηλικία ανάμεσα σε πλοία Γ κατηγορίας που συμμετείχαν.

Ήδη η Δήμαρχος είχε αποστείλει προς τον αρμόδιο Υπουργό επιστολή διαμαρτυρίας από τις 2 Απριλίου, πριν ακόμη γίνει γνωστή η επίσκεψη στο νησί των Γενικών Γραμματέων στις 4 Απριλίου. Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, διαπιστώνοντας τη συνεχιζόμενη δυστοκία στην ανακοίνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, απέστειλε επιστολή στις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί αιτούμενη την αύξηση της χωρητικότητας των αεροσκαφών τους κατά την περίοδο του Πάσχα».

*Από την εφημερίδα Πολίτης της Χίου μαθαίνουμε ότι το Καλοκαίρι θα κάνει δρομολόγια από και προς Καβάλα και το πλοίο «Διαγόρας»: «Στις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας από τις 3 Ιουνίου, όπως δηλαδή γίνεται κάθε καλοκαίρι από την εποχή που το Blue Star Myconos ανέλαβε την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τα λιμάνια της Καβάλα και της Θεσσαλονίκης.

Το Διαγόρας θα εξυπηρετεί τις γραμμές αυτές ως τις 16 Σεπτεμβρίου».

*Χθες βράδυ ανακοινώθηκε επίσημα η επιστροφή στα δρομολόγια του πλοίου «Aqua Blue»: Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι από την Παρασκευή 26/04 ξεκινάει τα δρομολόγια του το Ε/Γ–Ο/Γ πλοίο μας «AQUA BLUE» της εταιρείας Seajets,η οποία θα εξυπηρετεί την άγονη ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τα λιμάνια του Λαυρίου με τα λιμάνια του Αγίου Ευστρατίου-Λήμνου-Καβάλας. Από 28/04 έως 09/06 παραμένει στα προγραμματισμένα του δρομολόγια κάθε Τρίτη-Πέμπτη-Κυριακή στις 16:30 μ.μ. με εξαίρεση τις ημέρες του Πάσχα όπου τα δρομολόγια του διαμορφώνονται ως εξής: 06/05 ημέρα Δευτέρα και ώρα αναχώρησης από το λιμάνι της Καβάλας στις 09:00 π.μ. 07/05 ημέρα Τρίτη και ώρα αναχώρησης από το λιμάνι της Καβάλας στις 18:30 μ.μ.

Διαβάστε επίσης