• 4 Μαΐου 2024,

Επιτέλους θα μιλήσει κανείς γι’ αυτό το “σχέδιο καταστροφής” της πόλης μας;

 Επιτέλους θα μιλήσει κανείς γι’ αυτό το “σχέδιο καταστροφής” της πόλης μας;

Κείμενο του Γρηγόρη Αποστολίδη


Η πόλη της Καβάλας εκτός από τα κτήρια που στέκονται ακόμη όρθια, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο πόλης του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Μια το φυσικό αέριο, μια η ΔΕΥΑΚ, μια οι οπτικές ίνες, μια οι αναπλάσεις…

Κι από την άλλη μεριά το σχέδιο ολικής καταστροφής που έχει να κάνει με τις οδούς και περιοχές Βενιζέλου –πλατεία Καπνεργάτη-Κουντουριώτου, Πλατεία Ελευθερίας. Υπομονή για άλλα 10 χρόνια τουλάχιστον για ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία σαν το καταστροφικότερο σχέδιο της ερήμωσης της πόλης και το κυκλοφοριακό κολαστήριο.

Σχέδιο Α. Βενιζέλου. Ενώ όλοι οι κανόνες και η λογική σε μια σύγχρονη πόλη αναζητά τρόπους γρήγορης αποσυμφόρησης με όσο το δυνατόν περισσότερα ρεύματα εξόδου, εδώ έχουμε το αντίθετο. Πρόσφατα η πόλη έζησε εφιαλτικές στιγμές όταν έκλεισε από ατύχημα το ένα και μοναδικό ρεύμα εξόδου .

Σχέδιο Β. Καπνεργάτη. Κλείσιμο του μοναδικού εναπομείναντα κάθετου άξονα από Βενιζέλου προς Ομόνοια. Τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης όπου στεγάζει και την ελληνική Αστυνομία με τράπεζες κλπ.

Αποτέλεσμα όλη η κίνηση να έχει πέσει στο γύρο της πλατείας και την Κουντουριώτου όπου κάθε μέρα γίνεται πόλος εκνευρισμού των οδηγών. Σε λίγες μέρες χωρίς κανένα σχέδιο θα κλείσει εντελώς η Αβέρωφ και ο όγκος των οχημάτων και των δικύκλων που σταθμεύουν και εξυπηρετούνται από εκεί θα πάνε πού;

Η πιάτσα ταξί 50 χρόνων που εξυπηρετεί το εμπορικό κέντρο και τα γύρω μαγαζιά είναι εμπόδιο στα “υπέροχα” σχέδια του Δήμου και διώκεται με μανία χωρίς ακόμη να έχει οριστεί το σημείο που θα είναι.

Σχέδιο Γ. Κουντουριώτου. Στένεμα του δρόμου μετά από 60 και πλέον χρόνια που έγινε η διάνοιξη και πήρε ανάσα η Καβάλα. Σχεδιάζεται κυκλικός κόμβος εκεί απέναντι από τα παλιά μπακιρτζίδικα που αντί να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει στα βαραία και μεγάλα αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν ειδικές μακριές κατασκευές και οχήματα.

Από το πουθενά και χωρίς να πούνε τίποτα σε κανένα πριν δύο μέρες στα έργα ανάπλασης του παλιού Δικαστηρίου η χάραξη έβγαλε εκτός και την πιάτσα Ταξί. Ελπίζουμε να έχει γίνει λάθος και την Δευτέρα το πρωί να επανέλθει η χάραξη με πρόβλεψη και για την στάση Ταξί εκεί όπου ήταν.

Έχουμε πάρει κάποιες υποσχέσεις γι’ αυτό και είμαστε σε στάση αναμονής. Σχέδιο Δ. Πλατεία. Εδώ ολοκληρώνεται το σχέδιο καταστροφής. Θα γίνει λέει όλο πεζόδρομος. Από Ανανιάδη- Ι. Δραγούμη έως Άγιο Νικόλαο και Δοϊράνης.

Τα αυτοκίνητα για Ομόνοια και Ποταμούδια θα πηγαίνουν μόνο από τον κυκλικό κόμβο της Κουντουριώτου ή με “ελικόπτερο”! Αν πιάσει καμία φωτιά ή γίνει ατύχημα και χρειαστεί ασθενοφόρο θα επιστρατεύονται ντρόουν. Οι πιάτσες Ταξί γύρω από την πλατεία που θα είναι πεζόδρομος, που θα πάνε άραγε; Δεν έχει δοθεί απάντηση ακόμη που να είναι βάσιμη.

Κύριε Δήμαρχε και κύριοι που εκπονείτε τέτοια σχέδια και δημοτικό συμβούλιο που τα δέχεστε για τους δικούς σας λόγους… Στη παρούσα φάση που ήμαστε εν αναμονή της αποκατάστασης της πιάτσας Δικαστηρίου θα πω μόνο ένα…

Μην εκλαμβάνεται την ανοχή των πολιτών και του Σωματείου Ταξί των 300 οικογενειών ως αδυναμία. Έχουμε δύναμη, έχουμε σχέδιο έχουμε και καρδιά μα και λεβεντιά να διεκδικήσουμε, να “πολεμήσουμε ” και να επαναφέρουμε την λογική και την κανονικότητα στην πόλη που αγαπάμε και ζούμε από αυτήν.

Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν παραμένουμε στην διάθεση σας για κάθε συνεργασία που θα έχει λογική και δεν θα θίξει τα κεκτημένα της απρόσκοπτης εργασίας μας

Αποστολίδης Γρηγόρης- Πρώην πρόεδρος ΕΥΡΟΤΑΞΙ- Μέλος της Ομοσπονδίας Ταξί. Νυν διοικητικό μέλος του σωματείου Ταξί Καβάλας.

Διαβάστε επίσης