Φ. Αναστασιάδης: Το αεροπορικό σόου και στη Νέα Πέραμο

 Φ. Αναστασιάδης: Το αεροπορικό σόου και στη Νέα Πέραμο

Με δηλώσεις που έκανε χθες στο ράδιο Πρωινή ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης αποκάλυψε τις ενέργειες που ήδη έκανε προκειμένου μέρος του αεροπορικού σόου να φιλοξενηθεί φέτος στη Νέα Πέραμο. Έχει μιλήσει ήδη με τον Π. Γεωργιάδη, έχει στείλει επιστολή με σχετικό περιεχόμενο τόσο στη Δήμαρχο όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη.

«Εμείς σκεφτόμαστε να γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις από το Δήμο μας στη Νέα Πέραμο. Έχουμε αρχικά τη δέσμευση του κ. Γεωργιάδη ότι θα στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Στείλαμε επιστολή στον κ. Μαρκόπουλο και την κ. Τσανάκα. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Νομίζω ότι είμαστε διαθέσιμοι κι εμείς να συμμετέχουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Η εκδήλωση επιβάλλεται να γίνει και φέτος. Θα τη στηρίξουμε όλοι μαζί. Πρέπει να γίνει θεσμός για όλο το νομό μας. Μακάρι να επεκταθεί και στο Νέστο και στη Θάσο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τη στηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Παγγαίου.

Δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τις αλλαγές στον Καλλικράτη:  Τις εντυπώσεις του από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη στην περιοχή μας μετέφερε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για μια διερευνητική επαφή με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Προφανώς η επίσκεψη ήταν στοχευμένη και αφορούσε στις επικείμενες αλλαγές στο πρόγραμμα Καλλικράτης. Κατά την άποψη του δημάρχου και η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση αναφορικά με την εφαρμογή στην αναθεώρηση του Καλλικράτη επί του οποίου ισχύουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ του υπουργείου εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η μεν ΚΕΔΕ εκτιμά ότι το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα δε θα πρέπει να αλλάξει ενώ οι προθέσεις του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής. Δεν αποκλείεται μάλιστα και η υιοθεσία ενός μικτού συστήματος. Αν και συζητείται η διαδικασία χωριστής εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων ωστόσο ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρθηκε στο θέμα. Άκουσε μεν τις τοποθετήσεις ορισμένων δημάρχων χωρίς να τοποθετηθεί προσωπικά.

Προφανώς το υπουργείο επιθυμεί να διαβουλευθεί για τον Καλλικράτη, έτσι ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε ότι τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να αφουγκραστούν και τις απόψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μεν Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε ότι η αλλαγή του συστήματος θα προκαλέσει ακυβερνησία, ο δε Κωστής Σιμιτσής τόνισε ότι με την τροποποίηση θα διευκολυνθούν οι συναινέσεις. Από την πλευρά του ο Φίλιππος Αναστασιάδης συμφωνεί σε κάποια σημεία και διαφωνεί σε κάποια άλλα με τις απόψεις των προαναφερθέντων.

Για παράδειγμα, επί ορισμένων θεμάτων οι συναινέσεις επιτυγχάνονται στους κόλπους του δημοτικού συμβουλίου, ασχέτως παρατάξεων, άρα δεν είναι απαραίτητο να επιβάλει κάτι ο νομοθέτης. Εξάλλου, τα προβλήματα των δήμων είναι κοινά για όλες τις παρατάξεις οι οποίες εάν λειτουργούν εντός λογικών και ορθών πλαισίων και διαφάνειας δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, ένα νέο σύστημα δύναται να προκαλέσει θέματα με υπόγειες διαδρομές μεταξύ των συμμετεχόντων στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που σαφώς και δε θα τιμά τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο Φίλιππος Αναστασιάδης επιθυμεί από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να συζητήσει με τους αρμοδίους τις ουσιαστικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Επιπλέον αλλαγές με στόχο την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ πρότειναν από την πλευρά τους και οι δήμαρχοι.

Μπορεί ο κ. Σκουρλέτης να ενδιαφερόταν για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, υπάρχουν όμως σοβαρότατα προβλήματα που κυριολεκτικά καίνε του δημάρχους. Στη σύσκεψη επομένως με τους δημάρχους θίχτηκαν και έτερα ζητήματα που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

 

Διαβάστε επίσης