• 5 Μαΐου 2024,

Φεστιβάλ Φιλίππων: Πρεμιέρα 8 Ιουλίου με “Piaf! the show”

 Φεστιβάλ Φιλίππων: Πρεμιέρα 8 Ιουλίου με “Piaf! the show”

 

Με ένα εκατομμύριο θεατές σε 30 χώρες και διθυραμβικές κριτικές η παράσταση PIAF! THE SHOW συνεχίζει για τρίτη χρονιά την παγκόσμια περιοδεία της και έρχεται τον Ιούλιο σε επιλεγμένα θέατρα σε Ελλάδα και Κύπρο μεταξύ των οποίων και στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το Σάββατο 8 Ιουλίου οπότε και κάνει πρεμιέρα η φετινή διοργάνωση του ομώνυμου φεστιβάλ. Η μουσικοθεατρική παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 2015 για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Εντίθ Πιαφ, είναι δημιουργία του Γάλλου παραγωγού και σκηνοθέτη Gil Marsala, ενώ τον ρόλο της Εντιθ Πιαφ ερμηνεύει η Anne Carrere, μία από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γαλλικής σκηνής. Η επιτυχία του PIAF! THE SHOW συνοψίζεται στα λόγια του Charles Dumont, συνθέτη του «Non, je ne regrette rien» και δεκάδων άλλων σπουδαίων τραγουδιών της Piaf: «Είναι η καλύτερη παράσταση που έγινε ποτέ για τη ζωή της Edith Piaf»!

Θα δούμε ακόμη:

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Τολμηρή, ανατρεπτική…σίγουρα απρόσμενη είναι η επιλογή του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη να ερμηνεύσει τον ρόλο του Τρυγαίου ο cult και αμφιλεγόμενος τραγουδοποιός Τζίμης Πανούση στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Μια πρωτότυπη μουσική παράσταση –κάτι σαν σύγχρονη όπερα– μας προτείνει ο Νίκος Κυπουργός και στο θίασο συμπράττουν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και οι καλλίφωνοι ηθοποιοί Νάντια Κοντογεώργη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Μαρίνα Σάττι, Νίκος Καρδώνης, Ηλίας Κουνέλας κ.ά. Ο Δημοσθένης Παπαμάρκου (συγγραφέας του πολυσυζητημένου «Γκιακ» ) υπογράφει το λιμπρέτο

 

«Μήδεια» του Ευριπίδη

Από σεξπιρική στρίγκλα που αναζητά το δαμαστή της μεταμορφώνεται σε τραγική ερωτευμένη και προδομένη μητροκτόνο η Μαρία Ναυπλιώτου. Μαζί με τον Χάρη Φραγκούλη που κρατά το ρόλο του Ιάσονα διαθέτουν όχι μόνο το σφρίγος αλλά και την γοητεία για να ερμηνεύσουν τους συγκεκριμένους ρόλους. Η παράσταση έχει την υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη και είναι συμπαραγωγή του Θεάτρου Καρόλου Κουν, στο οποίο είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το καστ συμπληρώνουν οι: Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Πασσάς και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

 

«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

Είμαστε άνθρωποι και αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Έρεαν τα μηνύματα του έργου μέσα από τη στιβαρή σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις στην περσινή παράσταση του ΚΘΒΕ. Το ίδιο και η ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Ετεοκλή έρεε αβίαστα, εμφορούνταν από βάθος και γνώση. Από τη φετινή διανομή απουσιάζει η Νάντια Κοντογιώργη που θα την δούμε όπως αναφέραμε παραπάνω στην «Ειρήνη» του Εθνικού Θεάτρου. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη ), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη ), Γιώργος Καύκας (Άγγελος ), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας ).

 

Ξαρχάκος – Πρωτοψάλτη

Η αφορμή δόθηκε από το ίδιο το κοινό στη συναυλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» την περασμένη χρονιά στο Καλλιμάρμαρο. Όσοι βρέθηκαν εκεί θα θυμούνται τη βραδιά για χρόνια και θα έχουν να λένε «Ήμουν κι εγώ εκεί». Η συναυλία τότε συγκέντρωσε 50.000 θεατές και 100 τόνους τροφίμων και έφερε μαζί πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες.

Μεταξύ αυτών και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη που τραγούδησε υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου – έτσι έγινε η αρχή. Φέτος οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα συνεργαστούν σε μια μουσική συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα βρίσκεται επί σκηνής μαζί με την Πρωτοψάλτη σε ένα πρόγραμμα που θα διευθύνει ο ίδιος, και κατά την διάρκεια του οποίου θα ακουστούν τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα φυσικά με την χαρακτηριστική πληθωρική ερμηνεία της Άλκηστις. Μαζί τους θα βρίσκεται δεκαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από εκλεκτούς μουσικούς.

 

Μικρούτσικος – Μουμουλίδης

Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» με όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία παρουσιάζεται την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου σε νέα επεξεργασία στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων με αποσκευές τα εγκωμιαστικά και γεμάτα συγκίνηση σχόλια κριτικών και θεατών.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης που έκανε την πρεμιέρα της στο θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016 ενθουσιάζοντας το κοινό που – ξεπέρασε τους 50.000 θεατές – θα μας παρουσιάσει σε περιοδεία την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής. Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

 

Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος

Το Φεστιβάλ Φιλίππων γιορτάζοντας φέτος την επέτειο των 60 χρόνων του οργανώνει ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος με έδρα τις Κρηνίδες Καβάλας.

Πέντε νέες ομάδες θα εργαστούν στην περιοχή από τις 20 Ιουλίου και οι παραστάσεις που θα προκύψουν-όλες βασισμένες στο αρχαίο δράμα- θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 9 και 10 Αυγούστου.
Οι δοκιμές και όλη η προετοιμασία της κάθε παράστασης θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει και ιδιαίτερα για φοιτητές/τριες και απόφοιτους Τμημάτων Θεάτρου και Θεατρικών Σπουδών καθώς και Δραματικών Σχολών. Το ίδιο ανοιχτά θα είναι και τα ξεχωριστά workshops τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι σκηνοθέτες των ομάδων-Ιόλη Ανδρεάδη, Σίλβια Λιούλιου, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Ρήγας και Laura Tesman-παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.

 

Στην πόλη της Καβάλας

Τέλος το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο από τότε που το ανέλαβε ο Θοδωρής Γκόνης, θα υποδεχθεί και μια σειρά από παραστάσεις και συναυλίες και μέσα στην πόλη της Καβάλας κυρίως στο Φρούριο αλλά και στο οικόπεδο Κρέη. Πρόκειται για παραστάσεις από το ΚΘΒΕ («Ασκητική» του Καζαντζάκη) και άλλων εμπορικών σχημάτων αλλά και συναυλίες κυρίως νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Έτοιμοι λοιπόν για την επίσημη ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος αλλά και για την έναρξη των παραστάσεων στις 8 Ιουλίου.

 

Διαβάστε επίσης