Φταίει ο κορωνοϊός: Καθαριότητα σχολείων, λειτουργία παιδικών σταθμών

 Φταίει ο κορωνοϊός: Καθαριότητα σχολείων, λειτουργία παιδικών σταθμών

Τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς επηρεάζουν τη λειτουργία τους, γεγονός προσωρινό.

Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σύντομα αυτό θα οριστικοποιηθεί.

Το συγκεκριμένο μήνυμα έστειλαν με συνέντευξη τύπου χθες ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του. Αναφέρθηκαν στην ουσία και στη διαδικασία του καθαρισμού των σχολείων, της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών. Αναφέρθηκαν λεπτομέρειες, πολλές από τις οποίες μπερδεύουν, μιας σειράς ενεργειών που έγιναν. Λάθος ή σωστά, είναι μια άλλη ιστορία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο τέλος όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει αν και όπως εμμέσως παραδέχθηκαν θα υπάρξει μια περίοδο προσαρμογής.

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στο γνωστό τους ωράριο 7 το πρωί με 4 το απόγευμα όταν το υφιστάμενο προσωπικό ενισχυθεί από αυτό της Κοινωφελούς Εργασίας.

Το επιπλέον προσωπικό, τονίστηκε, είναι απαραίτητο λόγω οδηγιών του ΕΟΔΥ που αφορούν την υποδοχή το πρωί των παιδιών και την παραμονή τους έως αργά το μεσημέρι. Έως τις 4 το απόγευμα. Επιπλέον βρεφονηπιοκόμοι αναμένονται. Με αυτούς θα απορροφηθούν σταδιακά 520 παιδιά, θα ικανοποιηθούν δηλαδή όλες οι αιτήσεις.

Για την καθαριότητα των σχολείων θα εργαστούν 102 καθαρίστριες και καθαριστές. Έτσι θα ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα. Τα 102 άτομα είναι οι μόνιμες καθαρίστριες του Δήμου και οι σχολικές καθαρίστριες. Αν χρειαστεί θα προσληφθούν κι άλλες αλλά αυτό θα κριθεί στην πράξη. Μουριάδης, Δασκαλούδης- Κελίδης επανέλαβαν ότι οι θέσεις μερικής και πλήρους απασχόλησης εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για το Δήμο Καβάλας σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα. Το οποίο στη συγκεκριμένη διαδικασία αποδείχθηκε μη σωστό αφού άλλα ήταν τα αιτήματα των σχολικών επιτροπών.

Η συνέντευξη τύπου

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχείο,  ο Δήμαρχος- οι δύο πρόεδροι των σχολικών επιτροπών και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» μίλησαν αναλυτικά για τα θέματα της επικαιρότητας. Τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών (ωράριο και προσωπικό), των σχολικών καθαριστριών και της καθαριότητας των σχολείων με τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Ο κ. Μουριάδης και οι πρόεδροι Δασκαλούδης- Κελίδης ήταν αισιόδοξοι για τη σωστή καθαριότητα των σχολείων από τη Δευτέρα. Ειπώθηκε ωστόσο ότι αν μετά τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων υπάρξει ανάγκη, τότε θα προσληφθούν και άλλες σχολικές καθαρίστριες. Έως 10 το πολύ, είπε ο κ. Μουριάδης. Και οι τρεις εξήγησαν όσο πιο απλά γίνονταν τον λόγο που το Υπουργείο ενέκρινε για την Καβάλα λίγες πλήρους απασχόλησης και αρκετές μερικής. «Λόγω συγκεκριμένης πολιτικής της προηγούμενης διοίκησης και των στοιχείων που δηλώνονταν στις σχετικές πλατφόρμες» είπαν σε αρκετά σημεία των δηλώσεων τους. Ο κ. Μουριάδης φάνηκε να πιστεύει και το διάλογο στη ΚΕΔΕ (διάλογος με το Υπουργείο), μέσω του οποίου θα μπορέσουν οι μερικής απασχόλησης καθαρίστριες να «ενισχυθούν» με μία επιπλέον ώρα εργασίας κάθε ημέρα. Κι αυτό ωστόσο θα φανεί στην πορεία.

Από την πλευρά του ο Φιλήμονας Ξουλόγης απέδωσε το περιορισμένο ωράριο των δημοτικών παιδικών σταθμών στην έλλειψη προσωπικού. Είναι, είπε, κάτι προσωρινό που θα λυθεί εντός του μήνα. Με την πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Ως το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουν «απορροφηθεί» τα 520 παιδιά οι αιτήσεις των οποίων έγιναν δεκτές. Με το υφιστάμενο προσωπικό έχουν σταδιακά κληθεί τα 400 από αυτά περίπου. Το υφιστάμενο προσωπικό θα επαρκούσε αν δεν υπήρχαν οι ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, είπε ο κ. Ξουλόγης. Ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στους Παιδικούς Σταθμούς θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

Ο Θόδωρος Μουριάδης είπε ότι οι θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης καθαρίστριες αποφασίστηκαν από το Υπουργείο όπου δηλώνονταν (από το Δήμο Καβάλας) άλλα στοιχεία σε σχέση με τις αίθουσες που κάθε καθαρίστρια καθάριζε. Γεγονός –τόνισε- καθοριστικό. «Δεν έγιναν δεκτά όσα ζητούσαμε από το Υπουργείο επειδή αυτό είχε στη διάθεση του άλλα στοιχεία» είπε ο Θανάσης Δασκαλούδης. «Δήλωναν άλλον αριθμό αιθουσών για την πληρωμή του προσωπικού κι άλλον αριθμό στις συμβάσεις με αυτό» τόνισε. Ο κ. Δασκαλούδης είπε για την καθαριότητα των σχολείων: « Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Πιστεύω θα τα καταφέρουμε» ενώ ο κ. Κελίδης «Θα είναι μια δύσκολη περίοδος λόγω κορωνοϊού αλλά θα πάμε καλά».

Διαβάστε επίσης