Γεγονός τα πρώτα πρόστιμα σε τοπικές επιχειρήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο

 Γεγονός τα πρώτα πρόστιμα σε τοπικές επιχειρήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο

Αστυνομικοί του Α.Τ. Καβάλας μαζί με δύο τουλάχιστον εκπροσώπους της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας έκαναν το βράδυ του Σαββάτου σειρά ελέγχων στο κέντρο της πόλης για την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες επιβλήθηκαν πρόστιμα σε καταστήματα και θαμώνες αυτών, από 500 έως και 2.000 ευρώ.

Τα υψηλότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλους χώρους, πολλών τετραγωνικών μέτρων. Όλα τα πρόστιμα αφορούν το κάπνισμα στους εξωτερικούς και προστατευμένους από το κρύο και τη βροχή χώρους των καταστημάτων.  Στο εσωτερικό των καταστημάτων δεν βρέθηκε κανείς καπνιστής.

Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα των ελέγχων, τα μέτρα που έλαβαν οι επαγγελματίες δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις του νόμου. Σε αυτούς τους εξωτερικούς χώρους οι πελάτες κάπνιζαν χωρίς όπως αποδεικνύεται αυτό να ήταν σωστό. Λέγεται ότι υπήρξε πρόστιμο και στην επιχείρηση και σε πελάτες όταν οι τελευταίοι κάπνιζαν σε έναν τέτοιο χώρο αν και στα τραπέζια δεν υπήρχαν σταχτοδοχεία. Η φήμη των ευρισκόμενων σε εξέλιξη ελέγχων το βράδυ του Σαββάτου «κυκλοφόρησε» γρήγορα στο σύνολο των καταστηματαρχών. Έτσι κάποιοι είχαν χρόνο να λάβουν τα μέτρα τους. Οι έλεγχοι του Σαββάτου περιγράφονται να έγιναν κυρίως στους πεζόδρομους και στην περιοχή του λιμανιού.

Το πρωί του Σαββάτου παραλίγο να έρθουν στα χέρια καπνιστές και μη καπνιστές όταν σε εξωτερικό χώρο καταστήματος οι δεύτεροι ζήτησαν να κλείσουν πόρτες και παράθυρα επειδή κρύωναν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από σήμερα και σε πρώτη φάση θα είναι (όπως άλλωστε αναμένεται) εντατικοί.

Διαβάστε επίσης