• 19 Απριλίου 2024,

Γεμάτο το Αμφιθέατρο στην εκδήλωση του παραρτήματος Καβάλας της Ένωσης Φυσικών

 Γεμάτο το Αμφιθέατρο στην εκδήλωση του παραρτήματος Καβάλας της Ένωσης Φυσικών

Με μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση διανθισμένη με βραβεύσεις μαθητών, φαίνεται πως έκλεισε το 2019 το Παράρτημα Καβάλας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Η εκδήλωση, που σημειωτέων από την προσέλευση του κόσμου που γέμισε το αμφιθέατρο του διοικητηρίου ήταν άκρως επιτυχημένη, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και προσκεκλημένο ομιλητή τον αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύση Σιμόπουλο.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Πώς μάθαμε όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν», χαρακτηρίζοντας ερωτική την σχέση του ανθρώπου με τον ουρανό και γενικότερα με το σύμπαν. «Ο έρωτας αυτός ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια, σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Σιμόπουλος. Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια να θέλει να μάθει τι υπάρχει εκεί ψηλά. Και αυτό φυσικά έγινε γνωστότερο εκώ και 50-60 χρόνια με τα τηλεσκόπια και φυσικά τελευταία με τα ραδιοτηλεσκόπια. Οι προσπάθειες να γνωρίσουμε περισσότερα για το σύμπαν σίγουρα θα συνεχιστεί.

Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν μαθητές και μαθήτριες που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήματα Φυσικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης κι η ομάδα μαθητριών του 7ου  Γυμνασίου που διακρίθηκε στην 3η Πανελλήνια θέση του διαγωνισμού «Θέλουμε Πειράματα». Εδώ να σημειώσουμε ότι η  ομάδα αυτή αποτελείται από πέντε μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του 7ου  Γυμνασίου Καβάλας (φέτος μαθήτριες της Α΄ Λυκείου στο 2ο  ΓΕΛ Καβάλας), με την καθοδήγηση του καθηγητή τους Χρηστίδη Χρήστου, απέδειξε ότι με λίγη προσπάθεια και πολύ μεράκι μπορείς να διαπρέψεις στον δύσκολο κόσμο των πειραμάτων της Φυσικής.

Πρόκειται για τις μαθήτριες Αναστασία Νικολάου, Ελένη Κουμλιά, Καλλιόπη Τσακώνη, Ελεάνα Δρόσου και Εβελίνα Οδυσσέως οι οποίες και τον περασμένο Μάιο κατέκτησαν την 3η  θέση στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό βιντεοπειραμάτων «Θέλουμε πειράματα»  της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Είχε προηγηθεί η διάκρισή τους στον τοπικό διαγωνισμό Πειραμάτων που διοργανώνει το παράρτημα της ΕΕΦ στην Καβάλα. Με ένα βίντεο διάρκειας μόνο 3 λεπτών έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο μέτρησαν την περίφημη επιτάχυνση της βαρύτητας της Γης! Αυτό έγινε με τη χρήση του πακέτου Ev3 της LEGO και της νέας μεθόδου μάθησης STEM (Science Technology Engineering Mathematics). Στον διαγωνισμό αυτό, που έγινε για 1η φορά, συμμετείχαν περίπου 40 ομάδες από όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Καβάλα Μάλαμα Σιδηροπούλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κκ Στέφανος που φάνηκε γνώστης των θεμάτων της φυσικής επιστήμης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης, ο πρώην νομάρχης Θεόδωρος Καλλιοντζής και ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Καβάλας Λυκούργος Μαγκαφάς. Όλοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Ένωσης για παρόμοιες εκδηλώσεις και έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά που βραβεύτηκαν.

Διαβάστε επίσης