• 21 Μαΐου 2024,

Γιώργης Χριστοδούλου: «Ο ΑΤΤΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ»

 Γιώργης Χριστοδούλου: «Ο ΑΤΤΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ»

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φιλοξενεί στις 9:00 το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου τον Γιώργη Χριστοδούλου στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, στο πλαίσιο μιας συναυλίας που θα αποκαλύψει στο κοινό τα χαμένα τραγούδια του Αττίκ από την περίοδο διαμονής του στο Παρίσι.  Ύστερα από εκατό και πλέον χρόνια, για πρώτη φορά θα έρθουν στο φως τα τραγούδια του Αττίκ από την λαμπρή αλλά άγνωστη παρισινή του περίοδο.

Με αφηγήσεις να παρεμβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια, πιανιστικές συνθέσεις και ιστορίες που ακούγονται για πρώτη φορά, ο Γιώργης Χριστοδούλου θα πιάσει το νήμα από την πρώτη μέρα του Αττίκ στο Παρίσι το 1907 όταν βρέθηκε εκεί για να σπουδάσει, έως το 1929 όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Θα ξεναγήσεις τους θεατές στην πρωτεύουσα-κέντρο του κόσμου εκείνης της εποχής και στην καριέρα του μεγάλου συνθέτη, τους έρωτές του, τους φίλους του, τα ταξίδια του, τα καμπαρέ και τα καφέ όπου σύχναζαν τον ίδιο καιρό, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Πικάσο, ο Κοκτώ, η Κολέτ και τόσοι άλλοι.

Ο Γιώργης Χριστοδούλου το φθινόπωρο του 2013 βρήκε στο Παρίσι την πρώτη παρτιτούρα κι έτσι άρχισε την έρευνα προκειμένου να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος από το διάσπαρτο αυτό υλικό το οποίο όλοι θεωρούσαν χαμένο. Η διαδρομή που πέρασε μέσα από αρχεία, βιβλιοθήκες, συλλέκτες και εκδοτικούς οίκους, κατέληξε στη δημιουργία ενός βιβλίου-cd με τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι».

Από το πρώτο του, ανέκδοτο έως τώρα τραγούδι έως το «Ζητάτε να σας πω» που ήταν το τελευταίο τραγούδι το οποίο έγραψε ο Αττίκ στο Παρίσι, οι θεατές θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή μιας ζωής και την μουσική πορεία μιας ιδιοφυίας που διδάσκει ακόμα και σήμερα ένα μάθημα ζωής και ομορφιάς.

Ο Γιώργης Χριστοδούλου, με τη ζεστή φωνή του, θα τραγουδήσει στα γαλλικά, ισπανικά, ελληνικά, αναδεικνύοντας όλη τη χρωματική γκάμα των συνθέσεων. Ο εξαιρετικός πιανίστας Χάρης Σταυρακάκης θα τον συνοδεύσει στο πιάνο και το ακορντεόν.

Η συναυλία έκανε πρεμιέρα το περσινό καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών ενώ στη συνέχεια έγινε cd και βιβλίο. Το υλικό, μας εξήγησε ο Γιώργης Χριστοδούλου, βασίζεται στην έρευνα που άρχισε ο ίδιος το φθινόπωρο του 2013 στο Παρίσι. Τότε ανακάλυψε μια παρτιτούρα ενός γαλλικού τραγουδιού του Αττίκ. Η έρευνα απέδειξε ότι ο Αττίκ είχε γράψει στο Παρίσι περίπου τριακόσια τραγούδια, άγνωστα όμως και αδισκογράφητα στην Ελλάδα. Ο Γιώργης Χριστοδούλου αποφάσισε να αναδείξει τα «διαμάντια» του Αττίκ σε συνδυασμό με τα γνωστά τραγούδια αλλά και με αφηγήσεις από τη ζωή και το έργο του.

Η μουσική παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο κι εκείνο που χαροποιεί το Γιώργη Χριστοδούλου είναι ότι ο κόσμος συνεχίζει να αγαπά τη μελωδική μουσική και τις ωραίες ιστορίες. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο έχει ήδη εξαντληθεί, γεγονός που εξέπληξε τον κ. Χριστοδούλου. Ενώ το cd περιλαμβάνει ουσιαστικά τραγούδια του Αττίκ σε πρώτη εκτέλεση. Ο κ. Χριστοδούλου επισκέπτεται αρκετά συχνά την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, εκτιμώντας το ντόπιο κοινό.

Ο Γιώργης Χριστοδούλου είναι συνθέτης, τραγουδιστής, ηθοποιός, με μεγάλη εμπειρία στη μουσική για το θέατρο, στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και με συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, σε θέατρα και εκκλησίες στην Καταλονία και τη Μαγιόρκα. Κατάγεται από την Αλεξάνδρεια, μεγάλωσε όμως στο κέντρο της Αθήνας, στη γειτονιά κάτω απ’ την Ακρόπολη. Από τα 17 μου. Έφυγε από το σπίτι στα 17 του, αποφάσισε να μείνει μόνος μου, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Δραματική Σχολή. Επειδή κάπως έπρεπε να ζήσει άρχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις. Ο πρώτος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1998.

Διαβάστε επίσης