• 19 Μαΐου 2024,

Σταματά ένα ήδη σταματημένο έργο

 Σταματά ένα ήδη σταματημένο έργο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος ήταν χθες ο επικεφαλής μιας συζήτησης, ο συντονιστής μιας πολύ ενδιαφέρουσας κουβέντας, που φαίνεται ότι θα συνεχισθεί στο γραφείο του και πάλι, την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι.

Πριν από λίγες ημέρες παρέλαβε υπηρεσιακώς έγγραφο του υπουργείου περιβάλλοντος – ενέργειας, από τη Γενική Διεύθυνση περιβαλλοντικής πολιτικής, με το οποίο ουσιαστικά σταματά λόγω προβλημάτων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, το αρδευτικό δίκτυο, που κατασκευάζεται στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας του Νέστου. Το έγγραφο είναι πολύ συγκεκριμένο. Η διακοπή των εργασιών μέχρι να ξαναεξεταστούν οι  περιβαλλοντικοί όροι του έργου, γίνεται μετά από καταγγελία του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ, Μανόλη Κουτράκη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος απλοί παραγωγοί από την περιοχή όπου γίνεται το έργο, το οποίο έχει προχωρήσει  σε ποσοστό άνω του 50%, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας Κώστας Λεπίδας, ο Αντιδήμαρχος Νέστου Γιάννης Τσακαλίδης, ο Πρόεδρος των Αγροτών Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, ο Πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών του Νέστου Κώστας Ζυγούλας και η τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας. Στη συζήτηση παρών ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Όλοι οι προαναφερθέντες δήλωσαν την απογοήτευσή τους, κάποιοι και το θυμό τους, που το έργο σταματά με το προαναφερθέν έγγραφο του υπουργείου. Εκτιμούν ότι σταματά για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς είναι πολύ αόριστο αυτό που αναφέρεται, ότι θα ξαναρχίσει μόλις διορθωθούν οι περιβαλλοντικοί του όροι. Το διακύβευμα έχει σχέση με τα κανάλια που κατασκευάστηκαν ήδη, τα οποία κατά τον φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου, εμποδίζουν τις κινήσεις των ζώων στην ίδια περιοχή. Είπε μάλιστα ο Θ. Μαρκόπουλος, ότι όταν προέκυψαν τέτοιου είδους παρατηρήσεις η περιφερειακή ενότητα πρότεινε στο υπουργείο την κατασκευή επιπλέον διόδων, κάτω από τα κανάλια για να μπορούν να κυκλοφορούν τα ζώα.

Ο Θ. Μαρκόπουλος, είπε γενικώς, ότι για το θέμα ακούστηκαν βλακώδεις απόψεις. Θύμισε ότι το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά παρόλα αυτά σταματά, εξαιτίας του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.

Οργισμένος ο κ. Χατζηγιαννάκος, αγρότης της περιοχής, κατηγόρησε τους εκπροσώπους του φορέα, ότι ποτέ δεν ήρθαν να δούνε την εξέλιξη του έργου, να δούνε τι συμβαίνει πραγματικά. Το περιβάλλον είπε το προστατεύουμε εμείς κι όχι ο κ. Κουτράκης. Σημείωσε δε ότι έχει κατασκευαστεί το 80% των εργασιών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας Κώστας Λεπίδας, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο γεγονός ως παράδειγμα και είπε ότι με κάτι τέτοια περιστατικά καταστράφηκε η χώρα. Πρέπει ν΄ αντιδράσουμε έντονα, συμπλήρωσε.

Σημαντική λεπτομέρεια της υπόθεσης έχει σχέση με την ουσία του έργου, το οποίο είναι σταματημένο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, εδώ και πολλούς μήνες. Κάποιοι ισχυρίζονται η διακοπή εργασιών, περιμένοντας χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, ξεπέρασε τους 12 μήνες. Παρόλα αυτά η κατάσταση επιδεινώνεται με την εμπλοκή από πλευράς περιβαλλοντικών όρων. Πολλοί εκτιμούν αφού δεν υπήρχαν  χρήματα, το υπουργείο βρήκε την ευκαιρία να παγώσει γενικότερα το έργο και ν΄ αποδώσει τις ευθύνες στο φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου που έκανε την καταγγελία.

Η συζήτηση χθες ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία να συνεχισθεί τη Δευτέρα, παρουσία των βουλευτών του Νομού, αλλά κι εκπροσώπων του φορέα διαχείρισης που θα προσκληθούν. Εάν η σύσκεψη τη Δευτέρα δεν έχει αποτέλεσμα, τότε άπαντες οι εμπλεκόμενοι καθώς οι αγρότες της περιοχής θεωρηθούν το έργο απαραίτητο, είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν ως την Αθήνα, να φτάσουν ως τον αρμόδιο υπουργό.

 

Διαβάστε επίσης