• 29 Μαρτίου 2024,

Η «Alpha Αστικά Ακίνητα» δηλώνει ότι δεν νομιμοποιείται να πληρώσει για τις καπναποθήκες που καταρρέουν!

 Η «Alpha Αστικά Ακίνητα» δηλώνει ότι δεν νομιμοποιείται να πληρώσει για τις καπναποθήκες που καταρρέουν!

Στο Μονομελές Καβάλας ήταν χθες κατηγορούμενοι τρεις εκπρόσωποι της εταιρίας Alpha Αστικά Ακίνητα ΑΕ, της εταιρίας που διαχειρίζεται το συγκρότημα καπναποθηκών πρώην ΣΕΚΕ στο κέντρο της πόλης.

Η κατηγορία αφορούσε την έλλειψη μέτρων και ενεργειών συντήρησης των καπναποθηκών με αποτέλεσμα αυτές να καταστούν επικίνδυνες για τους διερχόμενους. Ως χρονικό διάστημα της πράξης αναφέρονταν τα έτη 2016 και 2017. Δεν ήταν η πρώτη φορά μιας τέτοιας υπόθεσης στο δικαστήριο. Ειπώθηκε ότι τις προηγούμενες, οι εκπρόσωποι της ίδιας εταιρίας αθωώθηκαν. Η χθεσινή δίκη δεν έγινε. Αναβλήθηκε για τον Απρίλιο. Κι αναβλήθηκε καθώς και σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα δείχνει την τσαπατσουλιά της, μέσω της πολυνομίας της!

Οι καπναποθήκες είναι οι περισσότερες σε κακή κατάσταση. Καταρρέουν. Κυρίως οι στέγες που πέφτουν ευτυχώς στο εσωτερικό των κτιρίων. Έχουν επίσης διαπιστωθεί κι άλλα προβλήματα που αφορούν τις όψεις των κτιρίων από τις οδούς Ε. Μακαρίου, Δαμιανού, Νίκης. Ξεκολλούν σοβάδες, σπάζουν τζάμια παραθύρων και πολλά παρόμοια γεγονότα. Πιο συχνά μετά από κακοκαιρία.

Τα ακίνητα αυτά- της πρώην ΣΕΚΕ όπως είναι γνωστά- «πέρασαν» στη Θεμελιοδομή για να αξιοποιηθούν. Αυτό δεν έγινε. Τελικά βρέθηκαν στην διαχειρίστρια εταιρία Alpha Αστικά Ακίνητα. Η οποία λαμβάνει όποτε χρειάζεται μόνο κάποια βασικά μέτρα πρόληψης. Στην προκειμένη περίπτωση κι εδώ που έφθασαν τα πράγματα πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα χρήματα. Είναι επείγον να γίνουν πιο δυναμικές παρεμβάσεις για την προστασία περιοίκων και κυρίως διερχομένων. Υπό αυτήν την έννοια ασκείται πίεση στην εταιρία, καθώς εκπρόσωποι της πηγαίνουν όπως προ είπαμε κατηγορούμενοι. Χθες ωστόσο παρουσιάστηκε μια άλλη πλευρά της υπόθεσης. Αυτό το έκανε ο συνήγορος υπεράσπισης, ζήτησε και τελικά έλαβε την αναβολή ως τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης η Alpha Αστικά Ακίνητα είναι απλώς η εταιρία που διαχειρίζεται τα ακίνητα και επιδιώκει να τα πουλήσει σε τρίτους. Όπως προ λίγων ετών επιχειρήθηκε με το Δήμο Καβάλας. Ο οποίος τελικά δεν αγόρασε το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονταν. Ο συνήγορος επικαλέστηκε τη νομοθεσία κι ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα αποτροπής κινδύνου κατάρρευσης ή καταρρεύσεων θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μόνο από την εκποίηση των ίδιων των ακινήτων. Είπε δηλαδή ότι η Alpha Αστικά Ακίνητα δεν μπορεί εκ του νόμου να πληρώσει αλλά μόνο να τα πουλήσει. Κι αν έτσι υπάρξουν έσοδα, τότε αυτά θα διατεθούν για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Στην υπόθεση είχε προσκληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας αν και η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση με το θέμα. Αρμόδια, ειπώθηκε στο δικαστήριο, περισσότερο είναι η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων. Η οποία εξετάζει μελέτη με τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης και όπως φαίνεται θα την εγκρίνει. Η μελέτη κατατέθηκε από την Alpha Αστικά Ακίνητα. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να εκτελεστούν τα έργα. Λέγεται, χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα, ότι η μελέτη προβλέπει εργασίες κόστους άνω των 50.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης