Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στηριγμένη στην απόφαση της Δημωφέλεια

 Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στηριγμένη στην απόφαση της Δημωφέλεια

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας επρόκειτο να συζητηθεί η απόφαση της διοίκησης της Δημωφέλεια, για τους σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η πρόεδρος Αναστασία Ιωσηφίδου δήλωσε χθες το πρωί (δηλαδή πριν τη συνεδρίαση) ότι η εισήγηση της διοίκησης δεν αλλάζει. Στηρίζεται στην απόφαση της δημοτικής επιχείρησης. Κατά συνέπεια ο Δήμος Καβάλας μέσω της Δημωφέλεια θα επιδιώξει να νοικιάσει έναν σταθμό, έως το ποσό των 5.000 ευρώ. Υπολογίζοντας το πότε θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός της Π.Ε. Καβάλας και πως θα προχωρήσει η αγορά (μέσω διαγωνισμού) του ίδιου εξοπλισμού, θα οριστεί το χρονικό διάστημα της ενοικίασης. Στο διαγωνισμό για την προμήθεια σταθμού (που θα μετρά 4 ρύπους) προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού. Αυτό έγινε για τον υπολογισμό κυρίως του ανέμου.

Πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το απόγευμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν αντίγραφο της απόφασης της διοίκησης της όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

Με την υπ’ αριθ. 200/14.11.2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 678/02.12.2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, εγκρίθηκε το αίτημα του Επίκουρου Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διδάκτορος κ. Γκαϊντατζή Γεωργίου για τοποθέτηση συστήματος σε τμήμα του αίθριου χώρου του δημοτικού ακινήτου «Πολύκεντρο-ΚΑΠΗ» στο δημοτικό διαμέρισμα της Ν. Καρβάλης και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σε συνεργασία με το Δ.Π.Θ. και στο πλαίσιο υλοποίησης διπλωματικής εργασίας του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με θέμα «Μετρήσεις ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Ν. Καρβάλης» να προβεί σε μέτρηση της συγκέντρωσης στο χαμηλό ατμοσφαιρικό περιβάλλον αιωρούμενων σωματιδίων μικρής αεροδυναμικής διαμέτρου για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Πράγματι, ο κ. Γκαϊντατζής, στο τέλος Μαρτίου του έτους 2015, κατόπιν διενέργειας δειγματοληπτικής μέτρησης των επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων με αεροδυναμική διάμετρο 10μm και 2,5μm στην περιοχή της Ν. Καρβάλης για το τρίμηνο 1/12/2014 μέχρι 28/2/2015, κατέθεσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στα οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «… οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν αυξημένες όταν επικρατούσαν άνεμοι από τις δύο βασικές βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής, δηλαδή από την ΒΦΛ Kavala Oil…», χωρίς ωστόσο να σημειώνεται υπέρβαση των ανωτάτων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Περαιτέρω, ζητήθηκε από τον Δρ. Γκαϊντατζή Γεώργιο να μας καταθέσει τις προτάσεις του σχετικά με την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης για την καταγραφή των ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή της Ν. Καρβάλης λόγω της υφιστάμενης λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων εκεί και προτάθηκε η εγκατάσταση σταθμού ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Ν. Καρβάλης.

Μετά από συνεννόηση των  Διευθύνσεων Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας και της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και προκειμένου ο Δήμος Καβάλας να θωρακιστεί με περισσότερους του ενός σταθμούς μετρήσεων,  αποφασίστηκε να υπάρξει προσπάθεια ένταξης του έργου αυτού σε αναπτυξιακό πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί ο Δήμος ή η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Στις προτάσεις που  μας κατέθεσε ο κ. Γκαϊντατζής τον Δεκέμβριο του 2017 με βάση το εκτιμώμενο προφίλ των ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή λόγω της υφιστάμενης λειτουργίας συγκεκριμένων βιομηχανικών δραστηριοτήτων ένας εξοπλισμένος σταθμός θα πρέπει να έχει την δυνατότητα μέτρησης των παρακάτω παραμέτρων:

Αιωρούμενα Σωματίδια (>1μm) εκτιμώμενο κόστος 22.000 ευρώ

Αζωτοοξείδια – Αμμωνία εκτιμώμενο κόστος 15.000 ευρώ

Διοξείδιο του Θείου – Υδρόθειο εκτιμώμενο κόστος 15.000 ευρώ

Όζον εκτιμώμενο κόστος 8.000 ευρώ

Κλωβός προστασίας  με κλιματισμό εκτιμώμενο κόστος 6.000 ευρώ

Μετεωρολογικός σταθμός εκτιμώμενο κόστος 6.000 ευρώ

Σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων εκτιμώμενο κόστος 2.000 ευρώ

Σύστημα τηλεμετάδοσης εκτιμώμενο κόστος 4.000 ευρώ

Σύνολο 78.000 ευρώ

Πρόταση 1 (δεν συμμετέχει το ΔΠΘ): Προμήθεια όλων των μηχανημάτων από το Δήμο Καβάλας. Λειτουργία του σταθμού από το Δήμο (εκπαίδευση προσωπικού, αναλώσιμα σταθμού, βαθμονομήσεις, κτλ. Με εκτιμώμενο κόστος 3.000,00 € – 5.000,00 €). Προμήθεια Πάγιου εξοπλισμού 78.000,00 € (Δήμος). Λειτουργικά έξοδα. Αναλώσιμα 4.000,00 €/έτος (Δήμος). Λειτουργία – Προσωπικό Δήμος – Τεχνική Υπηρεσία (μετά από εκπαίδευση). Σύνολο 82.000,00 € το 1ο έτος   4.000,00 € κάθε επόμενο έτος

Πρόταση 2. Προμήθεια των 2,3,4,5,6,7 με κόστος 46.000,00 €. Δανεισμό των 1 και 6 από το Εργαστήριο ΠΔ& ΒΕ – ΔΠΘ

Λειτουργία του Σταθμού από το Εργοστάσιο ΠΔ & ΒΟ. Προμήθεια Πάγιου εξοπλισμού  46.000,00 € (Δήμος). Λειτουργικά έξοδα: Αναλώσιμα 4.000,00 €/έτος. Αναλώσιμα-Βαθμονόμηση-επισκευές μηχανημάτων ΔΠΘ  3.000,00 €/έτος. Λειτουργία-Προσωπικό ΔΠΘ – Ετήσια σύμβαση 12.000,00 €/έτος. (συλλογή, δεδομένων, αξιολόγηση, 1 Τεχνική έκθεση κάθε έτος)

Σύνολο 65.000,00 € το 1ο έτος, 19.000,00 € κάθε επόμενο έτος

Πρόταση 3. Καμία προμήθεια από το Δήμο Καβάλας. Δανεισμό των 1 ,6 από το ΔΠΘ ( μόνο κόστος συντήρησης, βαθμολόγησης).Δανεισμός των 3,4 (το ΔΠΘ από τον εισαγωγέα (20.000 για ένα έτος). Λειτουργία του σταθμού για ένα χρόνο από το εργαστήριο του ΔΠΘ. Σύμβαση ερευνητικού έργου με ΔΠΘ (το έργο επίσημα-στη σύμβαση, θα αφορά την αποτίμηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή και την πρόταση λύσεων, στο κόστος της σύμβασης θα είναι τα πάντα (συντηρήσεις, βαθμονομήσεις, αναλώσιμα κτλ.) Υποβολή έκθεσης αποτελεσμάτων από το ΔΠΘ κάθε χρόνο για δημοσιοποίηση.

Προσωπικό 12.000,00 €, Μετακινήσεις προσωπικού  2.400,00 €, Βαθμονομήσεις 3.000,00 €, Αναλώσιμα 4.000,00 €, Δανεισμός μηχανημάτων 20.000,00 €. Σύνολο  41.400,00 € (χωρίς ΦΠΑ) ανά έτος.

Το δ.σ. της επιχείρησης αποφασίζει κατά πλειοψηφία: με την αρνητική ψήφο του κ. Σιμιτσή Κωνσταντίνου, λόγω του ότι η αγορά του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να γίνει από τον Δήμο Καβάλας και όχι από τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» για δύο κυρίως λόγους, πρώτον διότι η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» δεν έχει την αρμοδιότητα να αγοράσει και να λειτουργήσει τέτοια μηχανήματα, η οποία αρμοδιότητα ανήκει στον Δήμο Καβάλας, που -πέραν από αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος- διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία που να θέσει τις προδιαγραφές για το εν λόγω μηχάνημα και δεύτερον λόγω επιφυλάξεων ως προς το νομότυπο της όλης διαδικασίας ανάθεσης της σχετικής μελέτης. Εντούτοις, συμφωνεί στη μίσθωση σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων είτε από την «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», είτε από το Δήμο Καβάλας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς-προμήθειας. Με την αρνητική ψήφο του κ. Μούτλια Ιωάννη, λόγω του ότι με βάση το καταστατικό της η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί υλικά για ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος, ενώ επίσης δε διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Την όλη διαδικασία προμήθειας των συστημάτων μέτρησης μόλυνσης της ατμόσφαιρας βάσει του ν. 4412/2016 πρέπει να φέρει εις πέρας ο Δήμος Καβάλας, ο οποίος διαθέτει αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία που μπορεί να συντάξει όλες τις μελέτες και τις προδιαγραφές που θα χρειαστούν για την αγορά των εν λόγω μηχανημάτων, και στο μεσοδιάστημα να προχωρήσει στη μίσθωση για ένα τρίμηνο ή τετράμηνο του αντίστοιχου εξοπλισμού, μέχρι το πέρας της διαδικασίας προμήθειας.

Διαβάστε επίσης