Διαβούλευση μηχανικών του ΤΕΕ ΑΜ με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

 Διαβούλευση μηχανικών του ΤΕΕ ΑΜ με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ ΑΜ, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Η διαδικασία γίνεται με επιτυχία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος κ. Απόστολο Παυλίδη, οι απόψεις και προτάσεις των μηχανικών λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο.

Οι δηλώσεις Παυλίδη

Ερ: Ξεκινάτε με τα μέλη σας, τους μηχανικούς, μια διαδικασία διαβούλευσης για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας;

Απ: Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει εδώ και 10 περίπου μέρες και ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή. Έχει ανακοινωθεί, έχει προδημοσιευτεί ο νέος οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ» και έχει δοθεί η δυνατότητα του Υπουργείου να διατυπώσουν απόψεις είτε οι μηχανικοί μεμονωμένα. Είτε τα τμήματα συγκροτημένα τις προτάσεις τους για κάποιες από τις διατάξεις που περιλαμβάνει η καινούρια αυτή προκήρυξη. Για αυτό το λόγο έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους συναδέλφους προκειμένου να στείλουνε στο email του Επιμελητηρίου τις παρατηρήσεις τους με σκοπό να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα.

Ερ: Στέλνουν οι μηχανικοί, συνάδελφοι σας; Δεν ξέρουμε αν έχετε βγάλει και ένα συμπέρασμα, τι αλλαγές ζητούνε στο νέο «Εξοικονομώ»;

Απ: Έχουν ενδιαφερθεί πολλοί. Οι περισσότεροι βέβαια προφορικά. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να γράψουν ηλεκτρονικά το υπόμνημα αλλά ναι υπάρχει φοβερά μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι ένα πρόγραμμα από το οποίο περιμένουνε πάρα πολλοί πολλά πράγματα. Είναι δεδομένο ότι θα ασχοληθούνε πολλοί περισσότεροι μηχανικοί απ` ότι σε προηγούμενα προγράμματα. Στα προηγούμενα προγράμματα βασικό κριτήριο ήταν η χρονική προτεραιότητα δηλαδή όποιος προλάβαινε να καταθέσει την αίτηση του σε μερικά δευτερόλεπτα  ήταν αυτός ο οποίος υπερτερούσε. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Αυτό είναι κάτι το οποίο αξίζει να επισημάνουμε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Σκρέκας, από την αρχή έχει δείξει έμπρακτα ενδιαφέρον για τη συνεργασία του με το Τεχνικό Επιμελητήριο και έχει ανταποκριθεί σε όλη τη διαβούλευση που έχει το προηγούμενο διάστημα.

Ερ: Μας λέτε ότι οι Μηχανικοί αξίζει να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαβούλευση γιατί πολύ πιθανό είναι οι προτάσεις του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και των Μηχανικών όλων να τις υπολογίσει το Υπουργείο. Δεν θα πάνε δηλαδή χαμένες.

Απ: Κοιτάξτε ήδη τις έχει υπολογίσει. Στην προδημοσίευση ήδη υιοθετούνται πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει με προηγούμενο έγγραφο μας τον περασμένο Φεβρουάριο. Καταργεί τη χρονική προτεραιότητα και έχουν μπει μια σειρά από κριτήρια αξιολόγησης. Τώρα δηλαδή θα κατατίθεται, θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα έχεις περιθώριο 30 μέρες να αλλάξεις κάτι προκειμένου να πετύχεις καλύτερη βαθμολογία. Βαθμολογείσαι με βάση με συγκεκριμένα κριτήρια, με όση εξοικονόμηση ενέργειας πετυχαίνεις τόσο το καλύτερο.

Είναι πιο αξιοκρατικό πρόγραμμα, έχει και κριτήρια κοινωνικά. Παίρνουν μεγαλύτερη βαθμολογία, πριμοδοτούνται  πολύτεχνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες. Πριμοδοτούνται τα παλαιά κτίρια. Η παλαιότερη κατασκευή βαθμολογείται ως κριτήριο, εισόδημα και επίσης λαμβάνεται υπόψη και το κλίμα της περιοχής.

Ερ: Μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ημερομηνίες του καινούριου «Εξοικονομώ» ή να το πούμε γενικά ως το τέλος του χρόνου;

Απ: Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει προφανώς ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ενσωματωθούνε κάποιες από αυτές. Πιθανότατα τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου να έχουμε την ανακοίνωση.

Από τη μέρα που θα ανοίξει το σύστημα οι προθεσμίες θα είναι 30 ημέρες. Αυτή τη φορά τα σύστημα θα είναι σε πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου δηλαδή αναλαμβάνει το ΤΕΕ με νομοθετική τροπολογία που έγινε μέσα στο καλοκαίρι.

Ερ: Το καινούριο «Εξοικονομώ» θα είναι του 2021 ή θα πιάσουμε και το 2022;

Απ: Θα ξεκινήσει το 2021, θα έχει 30 μέρες περιθώριο να ολοκληρώσει, να οριστικοποιήσει την αίτηση που σημαίνει ότι μέχρι τέλος του χρόνου λογικά θα έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι αιτήσεις, θα έχουνε βγει κάποιοι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και από εκεί και πέρα θα έχεις περιθώριο να υλοποιήσεις μέσα σε ένα χρόνο. Μέσα στο 2022 θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες.

Ερ: Παντού στις συνοικίες της Καβάλας βλέπουμε το προηγούμενο «Εξοικονομώ» να υλοποιείται, αν κάνουμε μια βόλτα.

Απ: Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που οι Μηχανικοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα επιβίωσης, τώρα φαίνεται να υπάρξει μια αισιοδοξία. Είναι παρά πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι ζητούνε συνεργασίες με μηχανικούς και νέους μηχανικούς που θα ήθελαν να μάθουν αν θέλετε τη δουλειά από μέσα. Υπάρχει μια θετική προδιάθεση για αυτό το οποίο πρόκειται να επακολουθήσει. Όχι μόνο για το «Εξοικονομώ» που όπως είπαμε είναι κυρίαρχο πρόγραμμα που αφορά πάρα πολύ κόσμο αλλά και με την οικοδομική δραστηριότητα που φαίνεται να παίρνει πάλι μπροστά.

Διαβάστε επίσης