• 15 Μαΐου 2024,

Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για το ΤΕΙ ΑΜΘ

 Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για το ΤΕΙ ΑΜΘ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, το ψήφισμα που πρότεινε η διοίκηση του δήμου σχετικά με το ΤΕΙ ΑΜΘ και τη διαδικασία συγχώνευσής του με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Επί της πρότασης θετικά ψήφισε η παράταξη του Κωστή Σιμιτσή, του Βαγγέλη Παππά και του Άρη Βέρρου. Αρνητικά ψήφισε ο Χρήστος Ποτόλιας ενώ ο Μάκης Παπαδόπουλος σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης δήλωσε ότι δεν έχει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης γι’ αυτό στάθηκε αρνητικός. Το ψήφισμα αναφέρει:

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα γύρω από τις φημολογούμενες ριζικές αλλαγές, που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χώρο της ανώτατης παιδείας στα πλαίσια ενός ιδιότυπου πανεπιστημιακού «Καλλικράτη».

Ο επιχειρούμενος επανασχεδιασμός του χάρτη των ΑΕΙ της χώρας, όπως φαίνεται, προβλέπει σαρωτικές συγχωνεύσεις μέσω της διοικητικής ενοποίησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με στόχο τη δημιουργία ιδρυμάτων – μαμούθ, με μία κεντρική διοίκηση και πολλά παραρτήματα και άμεσα θύματα τα ΤΕΙ, που αναμένεται να απορροφηθούν σε συντριπτικό βαθμό.

Το ΤΕΙ ΑΜΘ με τη σαραντακονταετή παρουσία του στην Καβάλα, με το επιστημονικό και ακαδημαϊκό του κύρος, έχει συμβάλει πολυποίκιλα στην ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής μας τόσο με την ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού της, όσο και μέσα από τη σύνδεση της τοπικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο δήμος Καβάλας δηλώνει απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση ότι:

Α) Θα αποτελέσει πολύτιμο αρωγό σε κάθε προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται που έχει ως σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις τριτοβάθμιες σχολές και την διεθνή αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν.

Β) Θα σταθεί ενάντια σε κάθε «μνημονιακή» πολιτική που μέσω της συγχώνευσης των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας επιχειρεί τον ποιοτικό ανασχεδιασμό αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην ευρύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων, ενδεχομένως και μέσω της μείωσης κατευθύνσεων και τμημάτων.

Γ) δε θα συμφωνήσει σε καμία μονομερή ενέργεια του υπουργείου παιδείας, που δε θα λάβει υπόψη τις προτάσεις τόσο της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του ΤΕΙ ΑΜΘ όσο και των φορέων της περιοχής μας.

Καλεί δε σε εγρήγορση όλους τους φορείς της περιοχής μας και προτείνει τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του θέματος με σκοπό τη χάραξη κοινής γραμμής με τις αρχές του ιδρύματος και τη διαβούλευση του ζητήματος με την κεντρική διοίκηση.

Διαβάστε επίσης