Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας – Η ΡΑΕ θα αποφασίζει για το ποσοστό ανάκτησης του απαιτούμενου εσόδου

 Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας – Η ΡΑΕ θα αποφασίζει για το ποσοστό ανάκτησης του απαιτούμενου εσόδου

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας με τίτλο: «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» συμπεριλήφθηκε η διάταξη με την οποία ουσιαστικά ξεκλειδώνει την αποκρατικοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.

Στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η ΡΑΕ θα αποφασίσει για την ανάκτηση από την εσωτερική αγορά μέρος του απαιτούμενου εσόδου της αποθήκης φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα με το εν λόγω κείμενο προστίθεται παράγραφος στο τέλος του άρθρου 93 του νόμου 4001/2011 η οποία και ορίζει: «Μέρος του απαιτούμενου εσόδου της Βασικής Δραστηριότητας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου δύναται να ανακτάται μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου βάσει μεθοδολογίας που περιγράφεται στον Κανονισμό Τιμολόγησης της υπόγειας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, καλύπτοντας μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών και των δαπανών για τη λειτουργία και συντήρηση της Βασικής Δραστηριότητας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου. Το ποσοστό της ανάκτησης αυτής καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ κατόπιν εισήγηση του Διαχειριστή της υπόγειας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου με κριτήριο τη συμβολή της υπόγειας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη μείωση του ενεργειακού κόστους».

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση για το συγκεκριμένο άρθρο, «με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται και συμπληρώνεται το υφιστάμενο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο περί Υπόγειων Αποθηκών Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ)». Όπως επίσης εξηγεί ο νομοθέτης η νέα ρύθμιση κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία καθώς σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις LNG, δεν υφίσταται πρόβλεψη για τη δυνατότητα ολικής ή μερικής ανάκτησης του απαιτούμενου εσόδου των ΥΑΦΑ από την αγορά (κοινωνικοποίηση).

Στην αιτιολογική έκθεση επίσης τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. η οποία δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη παρόλο που μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας στηρίζεται στο φυσικό αέριο. Γίνεται επίσης γνωστό ότι βάσει του Οργανισμού της Ε.Ε. για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), οι ευρωπαϊκές χώρες αποθηκεύουν κατ’ ελάχιστο το 20% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Με τη ρύθμιση αυτή, όταν ψηφιστεί, ουσιαστικά ξεκλειδώνει η αποκρατικοποίηση της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ για να εκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία χρειαζόταν τη συγκεκριμένη διάταξη καθώς οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν το πλαίσιο της τιμολόγησης και της ανάκτησης εσόδων.

Όπως είχε γράψει το energypress, η ΡΑΕ προχωρά στην εκπόνηση ενός γενικού πλαισίου ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών τα πιθανά έσοδα τους και έτσι να καταθέσουν τις οικονομικές τους προτάσεις.

Πηγή : energypress.gr

Διαβάστε επίσης