Και στην ούγια …UNESCO

 Και στην ούγια …UNESCO

Με την παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, των τοπικών αρχών, πλήθους κόσμου και λαμπρού ανοιξιάτικου ήλιου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων η εκδήλωση για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι διοργανωτές έστησαν τέντες ακριβώς μπροστά στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου κάτω από τις οποίες τοποθετήθηκαν αρκετά καθίσματα για τους προσκεκλημένους.

Εκτός της υπουργού στην τελετή παρέστησαν: ο μητροπολίτης Προκόπιος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Εμμανουηλίδης, Μορφίδης και Παπαφιλίππου, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Ατιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη με την σύζυγό του.

Η εκδήλωση ήταν πλούσια σε περιεχόμενο και περιελάμβανε:

-Ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου.

-Ομιλία της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα.

-Χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Μέτιου.

-Χαιρετισμό της εκπροσώπου της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Μαρίας Βλαζάκη.

-Ανάγνωση περικοπής από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, από τον πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Ασλανίδη.

-Απόσπασμα από την παράσταση της επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ Φιλίππων του 1961, «Οιδίπους Τύραννος», ερμηνευμένο εξαιρετικά από τον Κωνσταντίνο Χατζησάββα και σε σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου. Προλόγισε ο Γιάννης Αναστασάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε.

 

Η μπάντα του Δήμου Καβάλας έπαιξε την «Ωδή της Χαράς» του Μπετόβεν και την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζηδάκη ενώ μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου των Κρηνίδων παρουσίασαν τις εμπειρίες για το πώς είναι να μεγαλώνει ένα παιδί δίπλα σε έναν αρχαιολογικό χώρο.

Η Λυδία Κονιόρδου έκανε στο τέλος τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής που δίνει πλέον και τυπικά τον τίτλο του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την έπαρση της σημαίας και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου που παιάνισε η μπάντα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Τάσου Σαββίδη.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Καβάλας Βασίλης Λωλίδης.

Μετά την εκδήλωση ο Δήμος Καβάλας παρέθεσε γεύμα στους επίσημους καλεσμένους του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Φιλίππειον» στις Κρηνίδες.

 

Διαβάστε επίσης