• 25 Απριλίου 2024,

Μέτιος- Κοσμίδου ψάχνουν λύση για τις απλήρωτες δαπάνες του 2016

 Μέτιος- Κοσμίδου ψάχνουν λύση για τις απλήρωτες δαπάνες του 2016

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή για το πρόβλημα που από χθες παρουσίασε η εφημερίδα μας κι έχει σχέση με δαπάνες που έγιναν και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα χρεών σε επαγγελματίες διαπιστώνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας- Ξάνθης- Ροδόπης.

Πρόκειται για δαπάνες και προμήθειες που έκανε η κάθε Περιφερειακή Ενότητα ένα διάστημα που αυτό απαγορεύονταν από το κράτος. Η υπόθεση αφορά το χρονικό διάστημα Αύγουστος- Δεκέμβρης του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε την υπόθεση να χειριστούν από εδώ και πέρα τόσο ο κ. Μέτιος όσο και η κ. Κοσμίδου (εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας). Σε άλλες περιπτώσεις για τις απλήρωτες δαπάνες έχουν εκδοθεί τιμολόγια, σε άλλες όχι. Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, συμφωνούν επίσης ότι θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.

Με τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα από χθες, μάθαμε ότι δεν έχουν πληρωθεί οι δαπάνες του φεστιβάλ Via Egnatia που έγινε πέρσι στην Π.Ε. Καβάλας. Κι ενώ ο κ. Μαρκόπουλος σιωπά, χθες μίλησε για το πρόβλημα ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων (πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας) Κώστας Κουνάκος.

Ενδιαφέρουσες δηλώσεις Κ. Κουνάκου-  Για τις δαπάνες και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση

Φιλοξενούμενος στο ραδιοφωνικό στούντιο της ΠΡΩΙΝΗΣ ήταν χθες το πρωί ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Κώστας Κουνάκος. Αυτή τη φορά ο κ. Κουνάκος μίλησε ως συνδικαλιστής, ως ενεργός πολίτης και όπως ο ίδιος είπε ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει εκ των έσω τα πράγματα.

Μίλησε σχετικά με τις δαπάνες της περιφερειακής ενότητας Καβάλας που βρίσκονται στον αέρα. Όπως φαίνεται, ο κ. Κουνάκος γνωρίζει καλά το θέμα, από τη θέση του υποδιευθυντή στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Ο Κώστας Κουνάκος είπε κατ’ αρχήν ότι χθες επρόκειτο να λάβει μέρος σε σύσκεψη στην Κομοτηνή ώστε να αντιμετωπισθούν παρόμοια προβλήματα, που δεν παρουσιάζονται μόνο στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας αλλά και στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης. Στη συνέχεια ο κ. Κουνάκος τόνισε: «Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα απευθείας αναθέσεων μικροποσών προκειμένου η διοίκηση άμεσα και γρήγορα να διορθώσει βλάβες οχημάτων».

Φάνηκε απαισιόδοξος, καθώς όπως είπε, υπάρχει ενδεχόμενο ακινητοποίησης αυτοκινήτων της περιφερειακής ενότητας. Εμμέσως επέρριψε ευθύνες στο περιεχόμενο του νόμου 4412/2016 που δημιούργησε κενό κάλυψης δαπανών, όχι για τους δήμους αλλά μόνο για τις περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Κουνάκος σημείωσε: «Αν για τις δαπάνες αυτές από τον Αύγουστο του 2016 και για τους επόμενους μήνες έχουν κοπεί τιμολόγια, υπάρχει περίπτωση οι επαγγελματίες να μείνουν απλήρωτοι. Εκτός εάν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Εδώ, δηλαδή στην Καβάλα, χρωστούμε αλλά δεν έχουν κοπεί τιμολόγια. Άρα, το θέμα μπορεί να λυθεί νομοθετικά. Πρόκειται για εξυπηρέτηση προς την περιφερειακή ενότητα Καβάλας εξωτερικών συνεργατών, με σκοπό όταν μπορέσουμε να προσχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση».

Ο Κώστας Κουνάκος βασιζόμενος στην εμπειρία του, ως ένας άνθρωπος που πέρασε και παρέμεινε για καιρό στα έδρανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, διευκρίνισε ότι κατά την αντίληψή του οι περιφέρειες όλης της χώρας μπήκαν στο περιθώριο. Έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι προσέλαβαν μπόλικο προσωπικό και μάλιστα δεν ξέρουν τι να το κάνουν, αλλά η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν προσέλαβε ούτε ένα άτομο. Προσπαθούμε με νύχια και δόντια, κατέληξε ο Κώστας Κουνάκος.

Απλήρωτες οι εκδηλώσεις του περσινού φεστιβάλ Via Egnatia

 

Επαγγελματίες της Καβάλας επικοινώνησαν χθες με την εφημερίδα μας δηλώνοντας την απογοήτευσή τους, επειδή όπως ισχυρίστηκαν εδώ και καιρό περιμένουν να πληρωθούν από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας δαπάνες οι οποίες αφορούν στο επίμαχο χρονικό διάστημα Αύγουστος έως Δεκέμβριος του 2016.

Από τις μαρτυρίες των συμπολιτών καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν πληρωθεί οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδικότερα τον Αύγουστο του 2016, για το δεύτερο φεστιβάλ Via Egnatia. Τον Αύγουστο του 2016 οι εκδηλώσεις που δεν πληρώθηκαν είναι δύο. Μία μουσική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και μία χορευτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην παραλιακή οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοποιήθηκε στους επαγγελματίες έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, με το οποίο τους γίνεται γνωστό ότι κακώς αποφασίστηκαν οι συγκεκριμένες απευθείας αναθέσεις, ενώ είναι αδύνατον να γίνουν εκκαθαρίσεις και να ενταλματοποιηθούν οι δαπάνες των εκδηλώσεων. Η υπηρεσία εξηγεί στους επαγγελματίες ότι θα μπορέσουν να πληρωθούν μόνο εάν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Τότε θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου τα σχετικά δικαιολογητικά.

Διαβάστε επίσης