Μια ιστορική πολιτιστική εκδήλωση στο λιμανάκι των Σφαγείων

 Μια ιστορική πολιτιστική εκδήλωση στο λιμανάκι των Σφαγείων

Μία σημαντική εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στο λιμανάκι των Σφαγείων. Ο πολιτιστικός σύλλογος της Αγίας Βαρβάρας και των Πεντακοσίων συνεχίζει την αναφορά στο παρελθόν, στην ιστορία των δύο συνοικιών.

Επανέρχεται μετά την εκδήλωση που έγινε προ λίγων μηνών στη δημοτική καπναποθήκη. Αυτή τη φορά μας γυρίσει πίσω,  στην άφιξη των πρώτων προσφύγων με βάρκα και με κάρο μέσω μουσικοθεατρικής παράστασης. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη δημοτική καπναποθήκη με ομιλητή τον Κυριάκο Λυκουρίνο. Φαίνεται ότι το περιεχόμενο της ήταν η αφετηρία προκειμένου οι εθελοντές- μέλη του συλλόγου αλλά και γενικότερα κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας και των Πεντακοσίων να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό.

Στην εκδήλωση που αρχίζει στις 9:00 σήμερα το βράδυ και θα γίνει στο χώρο μπροστά από τον σύλλογο του Τρίτωνα θα εμφανιστούν επί σκηνής 70 χορευτές. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν πολλοί ακόμη ,κάποιοι από άλλους συνοικιακού συλλόγους, που βοηθούν στα διαδικαστικά και τεχνικά.

Η εκδήλωση διαρκεί δύο περίπου ώρες και έχουν προηγηθεί οι πρόβες τριών μηνών! Ο Νίκος Φιλόγλου πρόεδρος του συλλόγου είπε ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο για να υπάρξει αποκέντρωση των εκδηλώσεων. Φόντο θα είναι το δάσος των Πεντακοσίων.

Η Μαρία Ελευθεριάδου αντιπρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε τη Θρακική Εστία, το Λύκειο των Ελληνίδων,  τον Χορευτικό Όμιλο Ξάνθης, τους Ιχνηλάτες και το σύλλογο Νεάπολις για τη βοήθεια που προσέφεραν.

Τα σκηνικά κατασκευάστηκαν από τις κυρίες Αργυρίου και Γράσου. Ο Γιώργος Βασιλειάδης που είναι ο χοροδιδάσκαλος,  εξηγεί ότι με την συγκεκριμένη εκδήλωση ο σύλλογος συνεισφέρει όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και στην ιστορία του τόπου. Θέλουμε να δείξουμε το πως δημιουργήθηκαν οι δύο ιστορικές συνοικίες το1919.

Η έναρξη της εκδήλωσης γίνεται με ένα από τα πολλά δρώμενα όπου οι πρώτοι πρόσφυγες έρχονται στην περιοχή ανατολικά της πόλης και εγκαθίστανται. Άλλοι φθάνουν από τη θάλασσα με βάρκα  και άλλοι φορτωμένοι σε κάρα όπου μαζί τους έχουν και ότι μπόρεσαν και έσωσαν από τις αλησμόνητες πατρίδες.

 

Διαβάστε επίσης