• 20 Απριλίου 2024,

Μικρά αλλά σημαντικά έργα συντήρησης στο περιαστικό δάσος

 Μικρά αλλά σημαντικά έργα συντήρησης στο περιαστικό δάσος

Περισσότερες λεπτομέρειες ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης για τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Διεύθυνση δασών.

Θα εκπονηθεί μελέτη απαραίτητων έργων που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στο περιαστικό δάσος ενώ την Άνοιξη -ειδικότερα τον Απρίλιο- θα ξεκινήσει παρέμβαση της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην  αρχαία Εγνατία οδό, εντός του περιαστικού δάσους.

Ο Κώστας Αντωνιάδης μνημόνευσε και τις εργασίες που γίνονται στο εσωτερικό του Διοικητηρίου για τον ευπρεπισμό και την συντήρηση ανακαίνιση του.

Τόνισε ότι έργο που έγινε πριν από μήνες και αφορά διάνοιξη δασικού δρόμου στο περιαστικό δάσος της Καβάλας, δρόμος που χρησιμοποιείται και για ατομική άθληση πολιτών, είναι ακόμη και σήμερα αντικείμενο θετικού σχολιασμού των καβαλιωτών που ειδικά τα σαββατοκύριακα βαδίζουν ή τρέχουν  στην ίδια περιοχή.

Η συνέντευξη

Ερ: Μπορούμε να εξειδικεύσουμε τι πράγματα έχετε κατά νου να κάνετε, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών;

Απ: Κοιτάξτε όντως με αφορμή την πανδημία του covid -19 και τις πάρα πολλές αρνητικές συνέπειές που έχει προκαλέσει σε όλη την παγκόσμια κοινότητα, είχε και ένα θετικό. Ποιο είναι το θετικό;

Είναι το ότι ο κόσμος άρχισε να περπατάει,  άρχισε να αθλείται και  να ανακαλύπτει τους δρόμους μέσα από τα δάση. Αναφέρομαι και στο περιαστικό δάσος Καβάλας.

Για αυτό το λόγο ζήτησα και  συναντήθηκα με τον Διευθυντή Δασών τον κ. Καπετάνγιαννη τον οποίο ενημέρωσα που μπορούμε ως Περιφέρεια, ως Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας να βοηθήσουμε ώστε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και το φυσικό κάλος του δασικού περιβάλλοντος αλλά και να βοηθήσουμε στην αντιπυρική περίοδο με τα γνωστά θέματα που υπάρχουν και τα είδαμε το καλοκαίρι και με τη φωτιά  στο “Βασιλάκη”.

Εκεί πάνω μου ανέφερε κάποια θέματα και συμφωνήσαμε ως Περιφέρεια,  ως Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας να χρηματοδοτήσουμε τη σύνταξη μιας μελέτης που αφορά τη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου του περιαστικού δάσους της Καβάλας που ξεκινάει από την  Άσπρη άμμο  ως τον Άγιο Σίλα.

Επίσης να χρηματοδοτήσουμε και τη συντήρηση του πεζόδρομου άθλησης που υπάρχει στο 5ο Λύκειο Καβάλας ο οποίος δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφτεί.

Όπως μου είπε ο ίδιος αλλά όπως είδα και εγώ αφού τον επισκέφτηκα. Επομένως νομίζω με αυτές τις δυο παρεμβάσεις αφενός μεν θα μπορέσουμε να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον αφετέρου δε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Καβαλιώτες οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα περπατάνε.

Εγώ περπάτησα την Κυριακή από το μονοπάτι  που οδηγεί από τον Άγιο Σίλα προς τον Σταυρό και υπήρχαν πάρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίο βρέθηκαν σε αυτή τη διαδρομή και μάλιστα θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές οι οποίοι καθάριζαν τον περιβάλλον χώρο του Σταυρού, μάλιστα είδα και μικρά παιδιά όπου με το ποδήλατο τους να κάνουν τη διαδρομή από τον Σταυρό προς τον Άγιο Σίλα.

Ερ: Αυτές οι περιοχές κ. Αντωνιάδη είναι αρμοδιότητας του Δασαρχείου αλλά το Δασαρχείο δεν έχει προσωπικό, το Δασαρχείο δεν μας έχει συνηθίσει να προσλαμβάνει προσωπικό για αυτά τα ζητήματα. Πέραν από όσα έγιναν τότε με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, δεν μπορεί να κάνει το Δασαρχείο κάτι άλλο. Πρέπει να τους συμπαρασταθεί και κάποιος άλλος φορέας.

Απ: Έτσι ακριβώς. Για αυτό το λόγο και εμείς το καλοκαίρι με δικά μας μηχανήματα ανοίξαμε αυτό το δρόμο (αντιπυρική ζώνη στο περιαστικό δάσος) κι έτσι και το Φθινόπωρο αλλά και τον Χειμώνα οι Καβαλιώτες τον περπάτησαν και τον ευχαριστήθηκαν.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα κάνουμε και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ανοίξαμε αυτό τον δρόμο γιατί ήταν γεμάτος με χόρτα. Προσπαθούμε πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε όπου μπορούμε.

Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας τουλάχιστον  για την πόλη της Καβάλας είναι και η εφορία αρχαιοτήτων (αρχαιολογική υπηρεσία). Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με ένα πόσο της τάξεως των 350.000 ευρώ να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος που αφορά την αρχαία Εγνατία Οδό που ξεκινάει από τον Βύρωνα και φτάνει μέχρι τον Άγιο Σίλα.

Εκεί πρέπει να το αναπτύξουμε, πρέπει να απομακρυνθούν τα χόρτα και να γίνει μια καινούρια αντικατάσταση στα φωτιστικά σώματα σώστε να μπορέσουμε να τα απομακρύνουμε γιατί δυστυχώς εκεί ο φωτισμός είχε πάντα προβλήματα και να τοποθετηθεί ένα δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Την άνοιξη θα προχωρήσουν οι εργασίες.  Να αναδείξουμε την αρχαία Εγνατία οδό, το περιαστικό δάσος της Καβάλας, είναι δυο σημαντικές παρεμβάσεις για τους συμπολίτες μας στην Καβάλα.

Ερ: Αυτό το έργο το παρακολουθεί και ο Δήμος Καβάλας το οποίο μπορεί και να το συμπληρώσει.  Η Αρχαία Εγνατία είναι παρέμβαση στο περιαστικό δάσος και όπως είπατε ξεκινάει τον Απρίλιο.

Απ: Είναι σημαντική η παρέμβαση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.  Οι Καβαλιώτες αγαπάνε και αυτό το μονοπάτι.  Είναι σημαντική να γίνει αυτή η παρέμβαση. Είναι μέσα αστικό της Καβάλας.  Επαναλαμβάνω οι Καβαλιώτες μάθανε και το περιαστικό δάσος Καβάλας. Αυτές τις διαδρομές πρέπει να τις αναδείξουμε. Σίγουρα δεν είναι εύκολες αλλά από την

άλλη και το Δασαρχείο, αυτό είπα και στον κ. Καπετάνγιαννη μέσω της αποκεντρωμένης υπηρεσίας να μας στείλουν τα αντίστοιχα έγραφα για να μπορέσουμε να τους χρηματοδοτήσουμε.

Ερ: Λόγω των συνθηκών που επικρατούν λόγω του κορωνοϊού είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία που δεν γίνονται πολιστικές επεμβάσεις να ασχοληθούμε με παρεμβάσεις. Στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου κάναμε κάτι;

Απ:  Στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου ήδη έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Στόχος μου είναι αυτό το έργο να το φέρουμε στην επιφάνεια και θα κάνουμε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να δημοπρατηθεί.

Διαβάστε επίσης