• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Το σήριαλ της Καβάλα Όιλ και της Ενεργειακής Αιγαίου άρχισε περίπου τον περασμένο Φεβρουάριο. Πολλοί πιστεύουν ότι τέλειωσε χθες, με τον καλύτερο μάλιστα τρόπο. Την συμφιλίωση των δύο πλευρών, τους οποίους στο τέλος αυτής της φασαρίας ένωσε η ουσία του πράγματος. Το πετρέλαιο. Αυτό –το αν συμφιλιώθηκαν ή όχι- θα φανεί στην πορεία. Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν με βάση τις νέες δεσμεύσεις του κ. Ρήγα. Είπε χθες στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι διαθέτει χρήματα και για να πληρώσει τα χρέη και για να γίνει εξόρυξη του πετρελαίου που αποδεδειγμένα υπάρχει στο Πεδίο Ε. Ως αντάλλαγμα οι εργαζόμενοι (κι εφόσον τηρηθούν αυτές οι δύο προϋποθέσεις) θα του δώσουν την διοίκηση της Καβάλα Όιλ.

 

Συγνώμη αλλά αυτό το πλάνο συμφωνίας δεν είναι καθόλου καινούργιο. Το ακούγαμε ως πρόταση καιρό τώρα από το στόμα του Βαγγέλη Παππά. Έλεγε ότι εφόσον υπάρχουν τα χρήματα τότε οι εργαζόμενοι δέχονται να αποσυρθούν από την διοίκηση της Καβάλα Όιλ. Όταν ο κ. Παππάς έκανε αυτές τις δηλώσεις, η άλλη πλευρά δεν απαντούσε. Χθες απάντησε. Κάπως έτσι τα πράγματα πήραν έναν διαφορετικό δρόμο. Ο οποίος είναι επωφελής για την τοπική κοινωνία. Αν αξιοποιηθεί το πετρέλαιο στο Ε τότε δουλειά θα υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμη.

 

Λένε ότι η χθεσινή συμφιλίωση μεθοδεύτηκε μέσα από προσέγγιση που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα. Αργά, σταθερά και κυρίως αθόρυβα. Τίποτα δεν αποκλείεται. Σε αυτούς όμως που υποστηρίζουν ότι Καβάλα Όιλ και Ενεργειακή τα «βρήκαν» πριν την χθεσινή μέρα έχουμε να παρουσιάσουμε σειρά γεγονότων και λεπτομερειών, που χθες το πρωί ίσως έφερναν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Βοήθησαν όμως διάφορες συγκυρίες και συμπτώσεις προκειμένου να μπει τελικά στο εργοστάσιο ο Μαθιός Ρήγας. Χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας.

 

Δύο τουλάχιστον φορές ο κ. Ρήγας ξεκίνησε να φύγει από το Σίγμα απογοητευμένος, διαμαρτυρόμενος επειδή δεν επέτρεπαν την είσοδο και στον αναπληρωματικό εκπρόσωπο του δικηγόρο κ. Σιδηρόπουλο. Τη μια φορά του είπαν (οι αστυνομικοί) να περιμένει προκειμένου να πάρουν βοήθεια από την Εισαγγελέα. Την άλλη φορά φάνηκε να πλησιάζει στη πύλη ο Βαγγέλης Παππάς. Την τρίτη έγινε νέο τηλεφώνημα στην Εισαγγελέα. Η οποία στο τέλος δικαίωσε την άποψη της Καβάλα Όιλ Εφόσον παρόντες ήταν οι τρεις τακτικοί εκπρόσωποι της Ενεργειακής, αυτοί θα έμπαιναν στο εργοστάσιο για τις εργασίες της συνέλευσης.

 

Το ρεπορτάζ λέει ότι εντός του εργοστασίου ο κ. Ρήγας άλλαξε την ατζέντα και την συζήτηση. Αυτός επεδίωξε να γίνει μια ακόμη προσπάθεια επικοινωνίας. Αυτός εγγυήθηκε προφορικά τα χρήματα που χρειάζονται για τις πληρωμές των χρεών και τις γεωτρήσεις. Η άλλη πλευρά δέχθηκε αμέσως αυτή την νέα συζήτηση. Κάπως έτσι το κλίμα άλλαξε. Από σήμερα αυτό που χθες συμφωνήθηκε θα «δουλευτεί» περισσότερο. Σύντομα πρέπει εκτός από τα λόγια να υπάρξουν οι απαραίτητες πράξεις. Οι πρώτες πληρωμές. Όσο αυτές θα γίνονται τόσο θα προχωρά και θα τηρείται η χθεσινή συμφωνία.

 

Στο μεταξύ δηλώσεις δεν θα γίνονται καθόλου. Οι τελευταίες έγιναν χθες, είτε μπροστά στην πύλη του Σίγμα είτε στην προγραμματισμένη από μέρες συνέλευση του συνεταιρισμού των εργαζομένων. Από εδώ και πέρα ο λόγος είναι στον κ. Ρήγα. Αυτός πρέπει να κάνει τα αυτονόητα. Σιγά σιγά να στέλνει χρήματα στην Καβάλα Όιλ. Να αρχίσουν να πληρώνονται όσοι τόσο καιρό περιμένουν.

 

Από τα χθεσινά κι από αυτά που θα γίνουν από εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι κέρδισαν τα εξής: Θα γίνουν πληρωμές που είχαν «παγώσει», θα υπάρξει προοπτική δια του Πεδίου Ε. Ο κ. Ρήγας από την πλευρά του θα χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα της νέας σύμβασης (οπού ας μη ξεχνάμε ότι εμφανίζεται δεύτερος ανάδοχος) ενώ σύντομα θα αναλάβει ο ίδιος (έμμεσα ή άμεσα) την διοίκηση της Καβάλα Όιλ. Σύμφωνοι; Σύμφωνοι, φαίνεται να απάντησαν χθες και οι μεν και οι δε.

 

Ας δούμε τώρα τι θα κερδίσει η Καβάλα. Πρώτα πρώτα θα στηριχθεί η τοπική οικονομία δια των πληρωμών των χρεών και της συνέχισης της εργασίας. Δεύτερον, το Πεδίο Ε δίνει την ευκαιρία να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Τρίτον ενωμένοι εργαζόμενοι και Ενεργειακή μπορούν να κοιτάξουν και σε άλλες κοντινές περιοχές.

 

Δεν αποκλείονται βεβαίως κάθε είδους εκπλήξεις. Να μαλώσουν πάλι (αν η χθεσινή συμφωνία δεν τηρηθεί). Να μπει στο πλάνο και τρίτος παίκτης. Να επανέλθει επίκαιρο το μεγάλο θέμα της φυσικής αποθήκης φυσικού αερίου. Όλα είναι πιθανά. Και κάτι ακόμη. Ενωμένοι και με γεμάτο πορτοφόλι (κάτι που είναι αποκλειστικό θέμα του επενδυτή) μπορούν πιο εύκολα να αποκρούσουν αυτό που φαίνεται να έρχεται. Την πρόταση της ΔΕΠΑ (η οποία στο μεταξύ θα έχει ιδιωτικοποιηθεί) για πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας. Πρόταση που την τελευταία εβδομάδα άρχισε πάλι να ζωηρεύει και να προβάλλεται από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

 

Στον συγκεκριμένο καυγά ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κι ένα σωρό άλλοι. Τοπικοί παράγοντες, βουλευτές κτλ. Χθες όλοι τους έδειχναν ανακουφισμένοι από τις εξελίξεις. Κάποιοι ίσως και χαρούμενοι! Εκτιμούν ότι μετά τη χθεσινή πρώτη συμφωνία επανέρχεται στην Καβάλα η απαραίτητη ηρεμία και γαλήνη. Πλέον μπορεί να μας επισκεφθεί ήσυχος ότι δεν θα γίνει το παραμικρό τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου…Η δε ΝΟΔΕ Καβάλας μπορεί επιτέλους να κάνει την συνεστίαση της, αυτή που δεν έγινε τον περασμένο Φλεβάρη.

 

Ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης διορθώνει χθεσινό μας σχόλιο. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου την περασμένη Δευτέρα μίλησε για τα διόδια της Μουσθένης. Ζήτησε από την διοίκηση του δήμου να αναλάβει πρωτοβουλία άμεσων έργων βελτίωσης των δρόμων που πλέον θα χρησιμοποιούνται ως παράκαμψη των διοδίων. Από αυτούς τους δρόμους (όπου σήμερα η κίνηση είναι ελάχιστη) θα περνούν πλέον πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα οχήματα.

 

Διαβάζουμε δελτίο τύπου ιδιωτικής εταιρίας, σύμφωνα με το οποίο την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει εκδήλωση στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης! Που το θυμήθηκαν οι άνθρωποι… Έτσι θυμίζουν και σε μας αυτό που τόσο καιρό δεν έγινε. Τον φορέα διαχείρισης για την λειτουργία του. Εκ του Επιμελητηρίου λένε πάντα το ίδιο. Περιμένουν να απαντήσει στη πρόταση τους για το θέμα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας…

 

Εφημερίδα της Θεσσαλονίκης- από αυτές που δεν έχουν και τη μεγαλύτερη κυκλοφορία- έγραφε χθες με μεγάλα γράμματα: Ιδιώτες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εννοούσε ότι εντός των ημερών γίνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, με αρκετούς ενδιαφερόμενους ιδιώτες. Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε τι έγινε και γλίτωσε ο ΟΛΚ. Δεν προλάβαιναν να «ενώσουν» την Καβάλα με την Θεσσαλονίκη. Προτίμησαν λοιπόν να ιδιωτικοποιήσουν την Θεσσαλονίκη και να αφήσουν την Καβάλα (και το νέο της λιμάνι) στην ησυχία τους. Μόνο που αυτή η ησυχία είναι λίγο παρεξηγήσιμη. Κίνηση ελάχιστη, τα έργα στάσιμα κι ένα γεωτρύπανο «ξεκουράζεται» χωρίς να ενοχλεί. Η νέα διοίκηση του Οργανισμού πρέπει να σπεύσει ώστε το ένα έργο που αργεί, να μπει στην ουσία του. Το άλλο να ξαναρχίσει. Το ότι αποφύγαμε την συγχώνευση με την Θεσσαλονίκη είναι κάτι καλό. Δεν είναι όμως το παν. Έστω μόνοι μας πρέπει να επανέλθουμε σε ρυθμούς δουλειάς και κίνησης αξιοπρόσεκτους.

 

 

Διαβάστε επίσης