μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια διαφορετική «Καλημέρα» στα κάγκελα της σιδερένιας πόρτας της αυλής του Δημαρχείου, από την πλευρά της οδού Κύπρου.

==========================================================================

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ήταν ανέλπιστα: Ήσυχη, σύντομη, συναινετική. Δεν απουσίαζε η κριτική κι οι παρατηρήσεις προς τη διοίκηση. Αν και ειδήσεις από την συζήτηση δεν προέκυψαν, τελικά ήταν μια καλή συνεδρίαση ακριβώς επειδή επικράτησε η μετριοπάθεια. Οι χαμηλοί τόνοι. Τέτοιες συνεδριάσεις θα σπανίζουν από εδώ και πέρα επειδή τη διαδικασία θα την επηρεάζει όλο και περισσότερο η επόμενη προεκλογική περίοδος. Λογικά στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν τουλάχιστον 4 υποψήφιοι δήμαρχοι του 2019. Μπορεί και περισσότεροι.

 

Τα συμφέροντα του Δήμου Καβάλας εξυπηρετούνται καλύτερα από συνεδριάσεις χωρίς φωνές, χωρίς φασαρίες, εντάσεις και υπερβολές. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να λυθούν τα προβλήματα. Τόσο αυτά που η διοίκηση γνωρίζει όσο κι αυτά που της επισημαίνει η αντιπολίτευση. Κάθε ένας στο ρόλο του, θα λέγαμε. Αρκεί ο κάθε ρόλος να έχει τα αυτονόητα όρια του.

 

Καταλαβαίνουμε απολύτως τον Θόδωρο Μουριάδη που προχθές αποχώρησε θυμωμένος από τη συνεδρίαση. Επειδή έχει την εμπειρία, ξέρει καλά πως λύνονται αυτού του είδους τα προβλήματα. Ο τρόπος που πάει να τα αντιμετωπίσει η σημερινή διοίκηση είναι ακριβώς ίδιος με τον τρόπο της προηγούμενης.

 

Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση απέτυχαν οι προηγούμενοι (κι υπέστησαν τις συνέπειες) έτσι θα γίνει κι αυτήν την φορά. Η υπομονή έχει τα όρια της, το δε θάρρος να πεις τα πράγματα με το όνομα τους (δρώντας ανάλογα) απουσιάζει. Κι από αυτούς , κι απ’ τους προηγούμενους. Μπορεί απ’ όλους μας…

 

Εξ αιτίας στρατιωτικής άσκησης επισκέφθηκε χθες τη Θάσο ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων κ. Πάνος Καμμένος. Τον είδαμε στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό του δελτίου τύπου που τάχιστα εξέδωσε. Ντυμένος με στολή «παραλλαγής» αναμίχθηκε με τους στρατιώτες και τους εθνοφύλακες σε σημείο που δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις τον Υπουργό από το υπόλοιπο προσωπικό. Κάτι τέτοιες στιγμές και διαδικασίες είναι ολοφάνερο ότι τις απολαμβάνει.

 

Κοντά στη Θάσο βρίσκεται η Καβάλα αλλά ο Υπουργός είχε στο μυαλό του μόνο την άσκηση. Θεώρησε περιττό να «πεταχτεί» στην Καβάλα όπου τον περιμένει υπομονετικά τόσο το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» όσο κι η Δήμαρχος. Μία μόνο ελπίδα έχουμε να τον υποδεχθούμε στην πόλη μας.

 

Να οργανώσουμε την δική μας άσκηση. Να ντυθούμε άπαντες καταδρομείς, να στήσουμε… καραούλι στην είσοδο της πόλης προκειμένου να τον «αιχμαλωτίσουμε». Όσο αντέξουμε να τον έχουμε στα χέρια μας… Ένα μικρό χρονικό διάστημα που μπορεί να αποδειχθεί αρκετό προκειμένου να συνεννοηθούμε μαζί του περί του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».

 

Θα του δώσουμε το προβλεπόμενο μερίδιο από τα υποτιθέμενα επενδυτικά σχέδια προκειμένου ως αντάλλαγμα να λάβουμε αυτό που η Καβάλα δικαιούται. Ένα σχεδόν άδειο στρατόπεδο, μέσω του οποίου ο Υπουργός επιθυμεί να κάνει μπίζνες….

 

Ναι, είναι το ίδιο πρόσωπο. Αυτό που «κυνηγά» αόρατους εχθρούς στα καμένα βουνά της Θάσου με αυτόν που παραχωρεί μη χρήσιμα για τον Στρατό οικόπεδα έναντι τιμήματος. Η «πρώτη φορά Αριστερά» κάπου λόξεψε, πήρε λάθος δρόμο, ντύθηκε στα χακί… Πλέον «κάνει» πόλεμο όχι μόνο με τους Τούρκους αλλά και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Κόσμος έμπαινε κι έβγαινε και χθες στο δημαρχείο. Η συνηθισμένη κίνηση μιας καθημερινής ημέρας έστω κι αν η εντεταλμένη σύμβουλος επί της καθημερινότητας απουσίαζε. Ε και; Ήταν εκεί η Δήμαρχος. Υποδέχθηκε στο γραφείο της καμιά 20αρια απλήρωτους συμβασιούχους. Τους άκουσε, τους «έδωσε» δίκιο αλλά δεν τους πλήρωσε. Για την πληρωμή τους παρέπεμψε στον Επίτροπο.

 

Έχουμε την εντύπωση ότι οι βασανισμένοι αυτοί συμβασιούχοι χάνουν το χρόνο τους στο δημαρχείο. Δεν λύνεται εκεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Πρέπει εμμέσως να απευθυνθούν στην Κυβέρνηση, η οποία επιτέλους πρέπει να διακόψει την στάση αναμονής που κακώς τόσο καιρό κρατά. Τον δρόμο τον έδειξαν προ μηνών κάποιοι άλλοι. Οι οποίοι επί μακρόν αναζητούν δικαίωση, στο πλαίσιο αυτής τους της προσπάθειας είχαν κάνει ακόμη και κατάληψη των γραφείων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η Δήμαρχος κι η κάθε Δήμαρχος θέλει να τους βοηθήσει αλλά δεν μπορεί. Ας μην επιμένουν σε λάθος στόχο. Ας συνεννοηθούν με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα για μια διαμαρτυρία δυνατή, προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλα τα άλλα είναι … λόγια να αγαπιόμαστε προκειμένου κάποιοι έξυπνοι να κάνουν τις απαραίτητες για αυτούς δημόσιες σχέσεις! Και να προβάλλονται φυσικά.

 

Χθες το απόγευμα ή το βράδυ επρόκειτο να επιστρέψουν στην Καβάλα η Αναστασία Ιωσηφίδου και ο Δημήτρης Καζανίδης. Μαζί με μια υπάλληλο της δημοτικής επιχείρησης εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, στην απεργία που το κράτησε κλειστό. Χθες το πρωί οι εκπρόσωποι της Καβάλας μπήκαν σε λεωφορείο προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλη πόλη της Γερμανίας. Το αεροδρόμιο της οποίας λειτουργεί. Από εκεί θα «πέταγαν» στην Ελλάδα.

 

Η ανάρτηση της Προέδρου στο fb ήταν η εξής (με την απαραίτητη φωτογραφία): «Μετά από δύο απεργίες των ελεγκτών εδάφους στο αεροδρόμιο Βερολίνου κατά τη διάρκεια και λήξη της τουριστικής έκθεσης !! κάπου στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Βερολίνου και Φραγκφούρτης για να καταφέρουμε να πετάξουμε από Φραγκφούρτη»

 

Η θητεία της κ. Ιωσηφίδου είχε ως κορυφαία στιγμή κι εμπειρία το ταξίδι στην Πόλη, την βραδιά του πραξικοπήματος. Τώρα το ρεκόρ ….κατερρίφθη από την απίστευτη ταλαιπωρία της απεργίας στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Κάποιο κακό μάτι την είδε.

 

Ρεκόρ και για τον Πέτρο Πετρόπουλο. Με την σημερινή συνέντευξη τύπου συμπληρώνει τρεις σε διάστημα τριών ημερών. Κάθε μέρα και μια συνέντευξη τύπου. Για αύριο και μεθαύριο προβλέπεται ξεκούραση ώστε να επανέλθει με ακόμη περισσότερες την επόμενη εβδομάδα. Ούτε η δήμαρχος δεν δίνει τόσες και τόσο συχνά.

 

Τώρα που η κίνηση αυξάνεται, η Άνοιξη φαίνεται να …τριγυρνά στα μέρη μας, επανέρχονται οι πλανόδιοι και παράνομοι πωλητές αντικειμένων. Το λεγόμενο παρεμπόριο. Στοχεύει στην παραλιακή οδό όπουπωλούνται από μαξιλάρια ύπνου έως καμέλιες! Ας το έχουν υπόψη τους οι αρχές και δη το Λιμεναρχείο. Σε αυτήν την πόλη δεν είναι μόνο οι παράνομες σταθμεύσεις. Υπάρχουν κι ένα σωρό άλλα προβλήματα.

 

Τον Νοέμβρη του 2016 μέσα από διάφορες συνεδριάσεις κι εισηγήσεις κρίθηκε (όσον αφορά την τοπική κοινωνία) το θέμα της συγχώνευσης των δύο νηπιαγωγείων. Δεν μπορεί να μην έμαθαν. Δεν μπορεί να μην άκουσαν κάτι. Κι όμως σιώπησαν. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, εμφανίζονται να διαμαρτύρονται. Έχουν δίκιο, δεν λέμε. Όμως αυτό το δίκιο που αναζητούν θα μπορούσαν να το είχαν βρει πολύ εύκολα στον σωστό χρόνο. Τώρα είναι λιγάκι αργά. Αλλά για την Ελλάδα και τους Έλληνες τίποτα και ποτέ δεν είναι αργά…

 

Μια σειρά τοπικών διεκδικήσεων που πολύ μας απασχόλησαν τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζονται στάσιμες εδώ και λίγες εβδομάδες. Δεν υπάρχουν νεότερα για την ακτή της Καλαμίτσας, το παλιό δικαστήριο, το παλιό νοσοκομείο, το ίδρυμα Αγία Μαρίνα, τα οικογενειακά επιδόματα που οι συνταξιούχοι πρέπει να επιστρέψουν άτοκα στο ΙΚΑ κτλ.

 

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος όλα αυτά τα  σημαντικά ξαφνικά τα ξεχάσαμε. Τα αφήσαμε στην άκρη κι έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό απ’ ότι συνηθίσαμε. Επαναλαμβάνονται τα ίδια. Πιστέψαμε ότι κάτι μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε αλλά όπως όλα δείχνουν κάναμε ένα ακόμη λάθος….

 

Μετά τους Δήμους Νέστου και Παγγαίου ο Κώστας Αντωνιάδης, νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, επισκέπτεται σήμερα το πρωί τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Χ. Ηλιάδη. Πρώτο θέμα συζήτησης ο τουρισμός κρουαζιέρας.

 

Πραγματοποιείται το πρωί στο Νοσοκομείο άσκηση που αφορά έκτακτη ανάγκη λόγω σεισμού. Σε αυτήν θα εμπλακούν ένα σωρό υπηρεσίες, με κυριότερη την Πυροσβεστική. Χθες ίδια άσκηση έγινε στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Τέτοιες ασκήσεις (όπως και άσκηση για περιστατικό πυρκαγιάς) θα γίνουν σιγά σιγά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

 

Από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Κομοτηνής «Παρατηρητής» αντιγράφουμε το σενάριο της άσκησης (στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής) αφού πάνω κάτω θα είναι ίδιο με αυτό στο Νοσοκομείο Καβάλας: «Το συμβάν προέβλεπε ότι την Τρίτη 14 Μαρτίου στις 12:45 σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Richter, με επίκεντρο 31 χιλιόμετρα ΒΔ της Κομοτηνής ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για νέο ισχυρό σεισμό τα επόμενα 24ωρα. Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής υφίσταται βλάβες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και στο κτίριο του τεχνητού Νεφρού, ενώ υπήρχε φωτιά στο λεβητοστάσιο. Από την ομάδα διαχείρισης κρίσης ζητείται η συνδρομή των υπηρεσιών, με απεγκλωβισμό ατόμων με το κλιμακοφόρο όχημα, αλλά και με τον γερανό της υπηρεσίας, ενώ κατασβήστηκε η φωτιά στο λεβητοστάσιο και απεγκλωβίστηκε και από εκεί ένα άτομο.  Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στις σκηνές στον προαύλιο χώρο μεταξύ Νοσοκομείου και ΔΕΗ που λειτουργούσαν ως θάλαμος νοσηλείας και χειρουργεία, ενώ ανάλογη μέριμνα λήφθηκε για άτομα που έχριζαν ειδικής μεταχείρισης».

 

Φιλική ηλεκτρονική παρατήρηση του Μανώλη Φρατζεσκάκη προς τον Μάκη Παπαδόπουλο: «Προς τον φίλο μου τον Μάκη. Άλλο πρωί πρωί με την αυγή να σκέφτομαι και να σχεδιάζω πως θα κερδίσω τον Δήμο (θεμιτό) κι άλλο η Χρυσή Αυγή. Η ταύτιση μαζί της βλάπτει σοβαρά και τις σκέψεις και τα όνειρα. Προσοχή λοιπόν».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης