• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία της Πρωτομαγιάς, ημέρα κατά την οποία αρκετός κόσμος έκανε το (πρώτο;) μπάνιο του στην ακτή της Καλαμίτσας. Ωραία αφορμή να θυμηθούμε την εκκρεμότητα του Δήμου με την ΕΤΑΔ, για την οποία παρά τον «θόρυβο» δεν έγινε τίποτα. Δεν άλλαξε το παραμικρό.
Η ακτή βρίσκεται σε καλή κατάσταση αφού είναι περιποιημένη κι οι εγκαταστάσεις της σε διαδικασία αξιοπρόσεκτης συντήρησης. Όλα αυτά γίνονται από  δημοτικούς υπαλλήλους.
Όσο για την έρευνα περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πλαζ, η δουλειά του κ. Γκερλεκτσή τέλειωσε. Η Δήμαρχος είναι αρμόδια να μας πει τι βρήκε ο δραστήριος συμπολίτης δικηγόρος. Όπως ακούγεται στο Δημαρχείο, επιβεβαιώνεται από την έρευνα ότι η ακτή είναι του δημοσίου. Όχι όμως της ΕΤΑΔ! Έχει γούστο αυτό που ακούγεται να είναι αλήθεια…

=================================================================

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ. Αρκεί να ασχοληθείς. Να παρακολουθήσεις μία έστω μέρα την επικαιρότητα. Την τοπική επικαιρότητα. Αυτά που συμβαίνουν στον τόπο σου. Πρόσωπα γνωστά σου, μέρη δικά σου. Άνθρωποι της «διπλανής πόρτας». Αμέσως θα λάβεις την απαραίτητη δόση … φαρμάκου προκειμένου να καταλάβεις ότι τα πράγματα είναι προγραμματισμένα άριστα. Το ποτάμι στην Ελλάδα όντως δεν γυρίζει πίσω. Κάθε μέρα ένα βήμα. Από το κακό στο χειρότερο.

Παράδειγμα πρώτο. Η ΚΝΕ Καβάλας βγήκε για αφισοκόλληση αλλά το παράκανε. Οι νέοι στην ηλικία κομμουνιστές έβαλαν αφίσες κι εκεί που δεν έπρεπε. Πρόκειται για κλασικό περιστατικό ρύπανσης, το οποίο αποδείχθηκε εντελώς αχρείαστο. Το φεστιβάλ που οι αφίσες διαφήμιζαν, δεν πραγματοποιήθηκε (την Κυριακή) λόγω κακοκαιρίας…

Παράδειγμα δεύτερο, ακόμη χειρότερο. Η ΟΝΝΕΔ Καβάλας έχει εκλογές. Αντί για αυτές, μαλώνουν μεταξύ τους και δεν είναι η πρώτη φορά. Αναβάλουν τις εκλογές, κάποιος καλεί την αστυνομία. Την ανάμιξη της οποίας εμποδίζει (ο μεγαλύτερος σε ηλικία) πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Τους προστατεύει κι αυτήν την φορά. Αμέσως μετά ακούμε τις συνηθισμένες δικαιολογίες. Πλούσιες και ευφάνταστες. Όταν μια νεολαία κόμματος δεν μπορεί να κάνει ακόμη και εκλογές, πόσο μπορούμε να ελπίζουμε σε άλλα που είναι δυσκολότερα;

Ας πάψουμε λοιπόν να περιμένουμε την «αλλαγή» από τη νέα γενιά. Κακομαθημένη με ευθύνη των γονέων, κυκλοφορεί εκεί που δεν πρέπει. Κάνει ότι δεν πρέπει. Οι εξαιρέσεις του συγκεκριμένου κανόνα ήδη ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Κάποιοι άλλοι πεισματάρηδες «παλεύουν» στο εσωτερικό. Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερή πορεία κι η ελπίδα «πεθαίνει» κάθε μέρα.

Παράδειγμα τρίτο. Πραγματοποιείται χθες σύσκεψη για την πυρασφάλεια του προσεχούς Καλοκαιριού. «Που είναι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων;» ρωτά αυτός που γνωρίζει τα περισσότερα. «Απουσιάζουν» του απαντά ο αρμόδιος. Ο οποίος δεν σταματά.

Συνεχίζει και δικαιολογεί όσους απουσιάζουν. Η Δήμαρχος επιμένει ότι το θέμα είναι σοβαρό αλλά «προσπερνά» τους απόντες προέδρους (αυτό γίνεται για προφανείς εκλογικούς λόγους). Η επόμενη ερώτηση ακόμη πιο δύσκολη: «Που είναι ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών υπηρεσιών; Που είναι ο προϊστάμενος της ίδιας υπηρεσίας;».

Από την αίθουσα ακούγεται μια ακόμη φωνή, μια ακόμη απάντηση, μια ακόμη δικαιολογία. «Να τους καλέσετε να έρθουν τώρα κι ας έχουν άδεια» επιμένει θυμωμένη η Δήμαρχος. Το τι έγινε στη συνέχεια δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Κάποιοι μπορεί να εμφανίστηκαν (με καθυστέρηση) οι περισσότεροι όχι. Σημασία έχει ότι εκτός από τους μικρούς, ίδια λάθη παρατηρούνται και στους μεγάλους.

Που συμφωνούν μικροί και μεγάλοι; Στην κριτική. Είναι πάντα έτοιμοι να μεταφέρουν αλλού τις ευθύνες, χρησιμοποιούν «σκληρή» γλώσσα όταν μιλούν για τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό, τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο κτλ αλλά ποτέ για τους εαυτούς τους. Προτιμότερη κι ευκολότερη η κριτική, όπως ο διάολος το λιβάνι αποφεύγουν την αυτοκριτική. Έτσι πορεύτηκε αυτός ο τόπος και παρά τα παθήματα έτσι συνεχίζει…

Θα μπορούσαμε να βρούμε κι άλλα παρόμοια παραδείγματα. Η ίδια η ζωή «βγάζει» συνεχώς ένα σωρό. Αυτά τα συχνά «κοντινά» μας περιστατικά είναι μια κατάλληλη απάντηση σε όσους αισιοδοξούν, ποντάρουν στη νέα γενιά, έχουν όνειρα μιας άλλης Ελλάδας (κατ’ επέκταση μιας άλλης Καβάλας). Να μας συγχωρέσουν αλλά απλώς είναι «μακριά νυχτωμένοι». Ότι έρχεται είναι τουλάχιστον ίδιο, ίσως και χειρότερο από αυτό που ζούμε. Για έναν λόγο. Δεν γίνεται να αλλάξουν όλα τα άλλα εκτός από εμάς.

Το κόμμα Φλωρίδη-Ραγκούση- Διαμαντοπούλου («Ώρα Αποφάσεων»)  ανακοίνωσε τη σύσταση εθνικής επιτροπή 100 ανθρώπων, η οποία συνεδρίασε πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο. Η συνεδρίαση έγινε (όπως πάντα) στην Αθήνα. Στην επιτροπή εκ μέρους της πόλης και του Νομού μετέχουν: Ο συνεπής σε σχέση με τον Γ. Φλωρίδη, κ. Απόστολος Αγελαράκης. Η έκπληξη, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μυστακίδης και ο «πολυγυρισμένος» όσον αφορά τα κόμματα Γιάννης Μούτλιας.

Το βιογραφικό του οποίου αναρτήθηκε ήδη αλλά είναι λάθος! Πουθενά δεν γίνεται λόγος για το «πέρασμα» Μούτλια από τη ΔΗΜΑΡ. Αναφέρεται ως ένας άνθρωπος που ήταν στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε για να ενταχθεί στο νέο κόμμα «Ώρα Αποφάσεων». Αυτό το βιογραφικό αδικεί την αλήθεια. Δεν ζητούμε να περιλάβει τη συμμετοχή Μούτλια στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καβάλας αρχές του έτους, απλώς να μην αδικεί και… ξεχνά την παρουσία του (μετά το ΠΑΣΟΚ και πριν την «Ώρα Αποφάσεων») στη Δημοκρατική Αριστερά.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσοχαταρίδης δεν μετέχει στην επιτροπή των 100, ούτε στο καινούργιο κόμμα. Κι όμως, δεν λείπει από τις ομιλίες Φλωρίδη κτλ. Για χάρη αυτών των γεγονότων ταξίδεψε και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τα παρακολουθήσει. Όπως μας έλεγε χθες (λίγο πριν την έναρξη συνεδρίασης δημοτικής επιτροπής) παραμένει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο ΠΑΣΟΚ αλλά μάλλον συμφωνεί με τα … άτακτα παιδιά Ξεκαλάκη- Ανδρουλάκη.

Απαντώντας σε σχόλιο μας της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ιορδάνης Παπαντίδης μας είπε ότι έχει παραιτηθεί από μέλος του δ.σ. του ΕΥΚ, για αυτόν τον λόγο δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του διοικητικού του συμβουλίου.

Από τις 8 έως τις 12 Μάη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης περιοδεύει στη Θράκη. Μήπως κρίνει σκόπιμο να περάσει κι από την Καβάλα; Οι απολυμένοι της ΒΦΛ τον περιμένουν αφού προηγούμενα λόγια του δεν επιβεβαιώθηκαν.

Κατά τα λοιπά ο κ. Νεφελούδης θα είναι στη Θράκη προκειμένου να «…ενημερώσει τους κατοίκους των οικισμών του τέως ΟΕΚ (νυν ΟΑΕΔ) σχετικά με Υπουργικές αποφάσεις που αφορούν σε: α) τον καθορισμό νέας ενιαίας τιμής παραχώρησης ανά τμ. παραχωρούμενης κατοικίας & β) τον καθορισμό του τρόπου των όρων και των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των οφειλών των οικιστών». Του θυμίζουμε επίσης ότι ο τέως ΟΕΚ (νυν ΟΑΕΔ) κατασκευάζει στο Περιγιάλι παιδικό σταθμό, που … ένας Θεός ξέρει πότε θα τελειώσει.

Ένα ακόμη θαυμάσιο βίντεο που προβάλει την πόλη μας, «ανέβασε» στο διαδίκτυο ο γνωστός μας tetracopterakias. Υλικό καινούργιο διάρκειας 3,5 λεπτών, κατάλληλα επεξεργασμένο, βλέπει τα πράγματα από ψηλά. Η διεύθυνση του στο διαδίκτυο είναι η https://www.facebook.com/Tetracopterakias/?fref=ts.

Ο συμπολίτης γιατρός Θόδωρος Μήτρας δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία (την τράβηξε μάλλον ο ίδιος την περασμένη Κυριακή)  της οδού Θ. Πουλίδου (ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία της Παναγίας) γεμάτη ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω κυκλοφοριακού προβλήματος. Συνόδευσε τη φωτογραφία με το ακόλουθο πετυχημένο σχόλιο: «Είναι τόσο κρίμα στο πιο τουριστικό σημείο της Καβάλας, στην Παναγία να υπάρχει κυκλοφοριακό χάος. Οι άνθρωποι έχουν βγει από τα αυτοκίνητα τους και απλά κοιτάνε. Αν δεν έχεις ελικοφόρο δεν θα βγεις σήμερα από δω. Επιτέλους, λύσετε αυτό το πρόβλημα».

Κατά την υποδοχή της Έλενας Κουντουρά στη Θάσο, στον Λιμένα, ακούστηκε μια φωνή που της φώναξε : «Πρώτη φορά υπουργός Τουρισμού στο νησί μας». Εκείνη την ώρα δεν δόθηκε καμία συνέχεια στην επισήμανση.  Αμέσως μετά δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν τις επισκέψεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Παύλου Γερουλάνου. Και οι δύο όταν επισκέφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια τη Θάσο, ήταν και Υπουργοί Τουρισμού.

========================================================================

Το ταξίδι θα τους μείνει αξέχαστο

Είχαν την ατυχία να ταξιδέψουν από τον Λιμένα στην Κεραμωτή το απόγευμα της Πρωτομαγιάς. Αν και απογευματινό, ήταν το τελευταίο προγραμματισμένο δρομολόγιο προς την Κεραμωτή κι έπρεπε να χωρέσουν όλοι στο πλοίο. Δυστυχώς το αυτονόητο, ένα έκτακτο δρομολόγιο για τις ανάγκες της δεδομένης χρονικής στιγμής, αποδείχθηκε στόχος μη εφικτός.
Μας διηγούνται ότι στριμώχθηκαν. Μας λένε ότι τα αυτοκίνητα έφθασαν σύριζα το ένα με το άλλο. Επιμένουν ότι ταλαιπωρήθηκαν σε ένα ταξίδι μισής ώρας που θα τους μείνει αξέχαστο.  Αυτή είναι μάλλον η πρώτη «επιτυχία» της Θάσου στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου. Εις ανώτερα…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης