μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Βασίλης Λιόγκας (σήμερα σύμβουλος και σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος) ήταν χθες το απόγευμα ο βασικός εισηγητής πετυχημένης ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Καβάλας με θέμα το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων. Τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκε ο Γιάννης Παναγιωτίδης ενώ μεταξύ του κοινού ήταν και η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά.

Το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων είναι κάτι καινούργιο για τα απόβλητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ΟΤΑ. Τα παρακολουθεί συνεχώς προκειμένου να ελέγχει την πορεία τους. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αξιοπρόσεκτα μεγάλη ακριβώς επειδή τα δεδομένα αλλάζουν, τα πράγματα επιτέλους σοβαρεύουν. Ο κ. Παναγιωτίδης δήλωσε πριν την εκδήλωση ότι αν χρειαστεί το Επιμελητήριο θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση. Όπως φαίνεται κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό.

 

================================================================

 

Περίπου 2,5 χρόνια βρίσκεται στην διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος. Από εκδηλώσεις πάει καλά. Όχι τόσο καλά όσο ο Δήμος Καβάλας αλλά κάτι καταφέρνει. Χρηματοδοτεί όσο και όπου μπορεί. Από πλευράς έργων υστερεί. Θα ήθελε- το γνωρίζουμε- να ισχύει το αντίθετο. Δυστυχώς όμως αυτή είναι πάνω κάτω η δυνατότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης…

 

Το χειρότερο είναι ότι τα έργα που γίνονται ή συνεχίζονται ή προγραμματίζονται τα έχει δει… κακό μάτι. Αυτό του δρόμου στο όρος Παγγαίο χάλασε λίγο μετά την ολοκλήρωση του. Το έργο που ο κ. Μαρκόπουλος πάσχιζε να ολοκληρώσει (και για να σπεύσει να το εγκαινιάσει) στο Ελαιοχώρι, «χάθηκε» στα χώματα κατολισθήσεων που η μελέτη δεν πρόβλεψε. Τι έμεινε; Το έργο των ασφαλτοστρώσεων στον Άγιο Σίλα. Αλλά κι αυτό άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση… Προς το παρόν ευτυχώς εξελίσσεται ομαλά.

 

Του ευχόμαστε καλύτερη τύχη στα επόμενα του έργα, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερα χρήματα. Στο μεταξύ να στηρίζει στο μέτρο του δυνατού και του λογικού τις εκδηλώσεις. Τα έργα δεν γίνονται, ας γίνονται τουλάχιστον οι εκδηλώσεις…

 

Για την ουσία της ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο στην πόλη μας ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος γράψαμε χθες. Σήμερα θα προσεγγίσουμε το ίδιο θέμα από την άλλη, την προεκλογική του πλευρά. Θα ασχοληθούμε με το ακροατήριο. Με τους παρόντες. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ανάμεσα σε όσους ανταποκρίθηκαν και προσήλθαν ήταν ο Γιώργος Γκόλνας, ο Ανδρέας Γράσσος, ο Μενέλαος Κυριακίδης αλλά και ο Σάββας Κοσμίδης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι στενοί συνεργάτες του κ. Σιμιτσή στο παρελθόν.

 

Η παράταξη του κ. Σιμιτσή απουσίαζε σύσσωμη, συμπεριλαμβανομένου του Θ. Μουριάδη. Αυτή η απουσία δείχνει πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι τα σενάρια (καφενείων- πεζοδρομίων) σύμφωνα με τα οποία Σιμιτσής και Μάκης Παπαδόπουλος είναι πιθανόν να συνεργαστούν. Συνεργασίες, πολύ περισσότερο συμμαχίες με τόσο «τρανταχτές» απουσίες φυσικά και δεν μπορούν να γίνουν.

 

Απουσίαζε επίσης ο φερόμενος ως καλός φίλος του Μάκη Παπαδόπουλο, κ. Ιορδάνης Παπαντίδης. Όπως φαίνεται προτίμησε την εκδήλωση της ΝΟΔΕ (έγινε την ίδια ώρα) κι όχι το Λούσυ, τον τόπο της ημερίδας. Ενώ με λίγα λόγια του δόθηκε η ευκαιρία, φρόντισε με την απουσία του να διαψεύσει όλα όσα λέγονται για τις σχέσεις του με τον κ. Παπαδόπουλο. Εννοούμε αυτές τις σχέσεις που «φθάνουν» ως τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Παρόλα αυτά ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Πρώτη σειρά στο ακροατήριο ήταν ο Βασίλης Λιόγκας, ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Λίγο πιο πίσω (κάθισαν δίπλα δίπλα) ο Σωτήρης Λαζαρίδης με τον Λάζαρο Βασιλειάδη. Ο κ. Βασιλειάδης (αν δεν κάνουμε λάθος) απουσίαζε συστηματικά από τις εκδηλώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως που ο κ. Παπαδόπουλος επιχείρησε να συνδέσει με ημερίδα την ανάπτυξη της Καβάλας με τα μεγάλα έργα. Τέλος είναι θετικό που η διοίκηση του Δήμου ήταν στην ίδια εκδήλωση, δια του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημοσθένη Τουλκίδη. Ας μη ξεχνάμε και την παρουσία του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη. Ο κ. Ιωσηφίδης είναι πρόεδρος της Εργοανάπτυξης.

 

Όπως φημολογείται την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν 10 έως 15 επαγγελματίες της πόλης, όλοι τους διατηρούν σουβλατζίδικα και σνακ μπαρ. Φέρονται να συμφώνησαν και να υπέγραψαν μάλιστα, αύξηση στην τιμή της πίτας κατά λίγα λεπτά. Αν η συμφωνία έγινε και κυρίως αν τηρηθεί, τα καταστήματα που την αποδέχθηκαν θα διαθέτουν μια πίτα με γύρο- σουβλάκι- μπιφτέκι κτλ στην τιμή των 2 ευρώ και 80 λεπτών. Η τιμή σήμερα (στα ίδια καταστήματα) κυμαίνεται από 2,30 έως 2,5 ευρώ.

 

Οι δημοσιογράφοι που την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου του κ. Ανδρέα Νεφελούδη, καλεσμένοι στο γραφείο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ,  φεύγοντας έγιναν μάρτυρες μιας διαφορετικής σκηνής. Η σύζυγος του βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη, συμβολαιογράφος Καβάλας κ. Λένα Τσαλίκη, είχε αρπάξει μια σκούπα και σκούπιζε! Δυστυχώς δεν τραβήχτηκε η σχετική φωτογραφία ώστε να καταλάβουμε που φθάσαμε!

 

Είναι αναμφίβολα θετικό για την κ. Τσαλίκη το ότι αναλαμβάνει και η ίδια την καθαριότητα των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Δείχνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με καθημερινές εργασίες που κάποτε έκαναν άλλοι. Όμως τα κόμματα- τα γράφαμε και χθες- λόγω έλλειψης κόσμου, αποδέχονται κάθε εθελοντική προσφορά και εργασία. Ακόμη κι από τις γυναίκες των βουλευτών.

 

Εγκαταστάθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», έλαβε ήδη την πρώτη άδεια από την Πολεοδομία Καβάλας. Από την Παρασκευή άρχισε μια πρώτη συντήρηση στις τουαλέτες του αεροδρομίου. Κατά τα λοιπά ισχύει το γνωστό. Το σχέδιο ριζικών βελτιώσεων θα ξεκινήσει μετά το Καλοκαίρι. Στο τέλος του μήνα το αεροδρόμιο θα βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς με όλα τα προγράμματα πτήσεων εξωτερικού σε εξέλιξη.

 

Την Κυριακή 14 Μάη έληξε η 6η παράταση που έδωσε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας στον ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης Μέσης Κεντρικής Ζώνης». Πρόκειται για έργο που άρχισε το 2013 κι έπρεπε να τελειώσει το 2015. Όπως εξ αρχής ήταν γνωστό, σύντομα η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ θα αποφασίσει εκ νέου. Για τη χορήγηση της 7ης παράτασης. Γεροί να είμαστε, κάποια στιγμή το έργο θα τελειώσει…

 

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έφυγε εκτάκτως από την Καβάλα (όπου είχε προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη) αλλά υποσχέθηκε να ξανάρθει σε 15 μέρες… Συμπληρώθηκαν και ξεπεράστηκαν οι 15 μέρες κι η Υπουργός ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Θυμίζουμε ότι η Δήμαρχος που πρόλαβε να τη συναντήσει, της είχε ζητήσει να μεσολαβήσει στον Π. Καμμένο για το Ασημακοπούλου. Ούτε από αυτήν την υποσχεθείσα μεσολάβηση έχουμε νέα.

 

Ο Δήμος Καβάλας και οι λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες έδειξαν αμέσως το απαραίτητο ενδιαφέρον για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που ανέκυψε στις Γλάστρες, στο Παληό. Ήταν 20 Απριλίου όταν κατέρρευσε τοιχίο με αποτέλεσμα να ανακύψει μεγάλη ζημιά. Η λύση που δόθηκε, παράκαμψη μέσω εσωτερικού δρόμου του οικισμού, δοκιμάστηκε στην πράξη και δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Κατόπιν τούτου κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι άλλο ή μάλλον κάτι που ενώ δοκιμάστηκε, γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

 

Εννοούμε τη λειτουργία στην ίδια περιοχή φωτεινών σηματοδοτών. Με κατάλληλη συνεχή αστυνόμευση θα υπάρξει μια προσωρινή κατάσταση που θα τους εξυπηρετεί όλους. Ακόμη κι αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τις προειδοποιητικές πινακίδες και με μεγάλα οχήματα κινούνται στην επαρχιακή οδό.

 

================================================================

Κοινή συνέντευξη τύπου

Οι πρόεδροι του ΕΥΚ και του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας έδωσαν χθες το απόγευμα κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα την αυριανή πανελλαδική απεργία. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται αύριο το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη. Απέρριψαν το επιχείρημα περί αντίμετρων. Έκαναν κριτική στην κυβέρνηση αφού όπως υποστήριξαν αυτό που θα ψηφιστεί στη Βουλή ουσιαστικά είναι ένα νέο μνημόνιο.

 

 

Διαβάστε επίσης