μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έχουν δίκιο οι συμπολίτες που ως ενεργοί πολίτες όλα τα παρατηρούν με αποτέλεσμα συχνά να προτείνουν λύσεις σε συγκεκριμένα καθημερινά ζητήματα. Η φωτογραφία δείχνει τον κόμβο Φαλήρου, εκεί όπου πρέπει να μπουν κολωνάκια αφού μόνο αυτά μπορούν να απαγορεύσουν ουσιαστικά την στάθμευση. Αυτά τα κολονάκια, μας λένε, θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη κίνηση των αυτοκινήτων προς την Χρ. Σμύρνης. Των αυτοκινήτων που περιμένουν στο φανάρι της Ε. Σταυρού (πάνω ακριβώς από το πάρκο του Φαλήρου).

============================================================

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αρχίσει το φεστιβάλ Cosmopolis. Προετοιμάζεται να ξεκινήσει σε λίγες ώρες. Φαίνεται ωστόσο ότι επηρεάζει θετικά την τουριστική κίνηση στην πόλη. Φαίνεται ότι αρέσει στους κατοίκους της Καβάλας. Οριστικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις θα υπάρξουν την Κυριακή το βράδυ που η διοργάνωση θα έχει ολοκληρωθεί. Μοιάζει εύκολο ωστόσο να προβλέψουμε κι αυτή τη φορά, κι αυτή τη χρονιά, ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έπραξε σωστά που το επανέφερε στις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού.

 

Ξέρουμε ότι είναι μια ακριβή διοργάνωση. Το βλέπουμε παντού, το διαβάζουμε στις συμβάσεις που αναρτώνται στη Διαύγεια, το καταλαβαίνουμε εύκολα. Πιθανότερο είναι να προσθέτει στην πόλη μας παρά να αφαιρεί. Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες το ίδιο φεστιβάλ περιορίστηκε, μεταφέρθηκε στο πάρκο Φαλήρου, στο τέλος καταργήθηκε. Εκείνη η απόφαση του προηγούμενου Δημάρχου φαίνεται ότι ήταν λάθος. Παραδεχόμενος το σφάλμα του ο κ. Σιμιτσής επισκέπτεται τις εκδηλώσεις του φετινού Cosmopolis. Εκεί συναντά και τους άλλους επικεφαλής (τους περισσότερους) των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

 

Δεν είναι πολλά. Ίσα ίσα είναι λίγα αυτά στα οποία άπαντες συμφωνούν. Οι της αντιπολίτευσης με τη διοίκηση. Φαίνεται ότι ένα από αυτά είναι το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Ιδέα ενός ακόμη πιο παλιού Δημάρχου (του Στάθη Εριφυλλίδη), την οποία όταν μπορούσε ο κ. Σιμιτσής στήριξε. Η κ. Τσανάκα το στηρίζει ακόμη περισσότερο κι έτσι μαζί με την θετική ανταπόκριση του κόσμου το Cosmopolis γίνεται σημαντικός θεσμός. Στην πράξη κι όχι στα λόγια.

 

Ένας θεσμός που σωστά «παντρεύεται» με την ιστορική συνοικία της Παναγίας, την αναδεικνύει όσο τίποτα άλλο. Δίνει μια προτεραιότητα στην τοπική ιστορία αφού τιμά την συνοικία από την οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται η πόλη μας. Η οποία λόγω Cosmopolis θα έχει πολύ κόσμο το τριήμερο που ακολουθεί.

 

Αν όλα αυτά είναι εύκολα συμπεράσματα και σχόλια, ας δυσκολέψουμε λίγο τον συλλογισμό καθώς σε αυτόν θα προσθέσουμε …κυκλοφοριακή κίνηση. Όχι επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων αλλά φορτηγών. Των φορτηγών που αν γίνουν τα διόδια στην Παράκαμψη θα διέρχονται την οδό Κουντουριώτου συχνά ακόμη και στις μέρες του Cosmopolis. Θα είναι μια… θαυμάσια ατμόσφαιρα. Επιτυχία της μνημονιακής πολιτικής που αυξάνει και τα διόδια.

 

Κι όμως αυτό το ολοφάνερο λάθος, το μεγάλο κακό που πάει να γίνει στην Καβάλα μοιάζει να περνά στο ντούκου. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε την περιορισμένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης; Στο ραντεβού και στη διαμαρτυρία συμμετείχαν 400 πάνω κάτω άνθρωποι, αρκετά λίγοι για το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί. Οι άλλοι διαμαρτυρήθηκαν από απόσταση κι είμαστε σίγουροι ότι αν ρωτηθούν έχουν μια καλή δικαιολογία να παρουσιάσουν.

 

Οι έλληνες τα καταφέρνουμε περίφημα στις δικαιολογίες. Βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο καλύπτουμε τις ευθύνες μας αλλά συχνά επιδιώκουμε να «βγούμε» κι από πάνω. Μια τέτοια συμπεριφορά, μια τόσο μεγάλη απουσία της πλειοψηφίας, είναι που «ανοίγει» το δρόμο στα κάθε διόδια.

 

Η Καβάλα θα γίνει πόλη με οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα αν τα διόδια στην Παράκαμψη κατασκευαστούν και λειτουργήσουν. Για έναν απλό λόγο. Αυτά θα καταργήσουν την Παράκαμψη κι έτσι πολλοί και διάφοροι θα κυκλοφορούν στην πόλη όπου θα συναντούν το Cosmopolis, τη Λευκή Νύχτα, τις πλωτές εξέδρες κι ότι άλλο σημαντικό και με κόπο εξασφαλίσαμε.

 

Αφού λοιπόν συμμετάσχουμε ως την Κυριακή στις εκδηλώσεις του Cosmopolis, ας σκεφθούμε από την προσεχή Δευτέρα αυτό που πάει να γίνει. Έτσι ώστε στο επόμενο κάλεσμα (που κατά τα φαινόμενα δεν αργεί) να δηλώσουμε την παρουσία μας κι όχι την δικαιολογία της απουσίας μας.

 

Ο συμπολίτης πρώην βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης ρωτήθηκε χθες για την μικρή προσέλευση κόσμου στη διαμαρτυρία της Τετάρτης στον κόμβο του Αγίου Σίλα. Περιέπλεξε τα πράγματα αφού τα προσέγγισε από την πολιτική και ιδεολογική τους πλευρά. Είπε συγκεκριμένα ότι οι πολλοί, δηλαδή οι Νεοδημοκράτες της πόλης, απουσίαζαν επειδή αυτός ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει να κλείνει δρόμους!

 

Αμέσως μας ήρθε στο μυαλό ο άλλος κόσμος. Ο κόσμος που έχει συνηθίσει στις κινητοποιήσεις. Ήταν δεν ήταν 30 οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ. Τους υπόλοιπους (γιατί κι αυτοί έπρεπε να είναι περισσότεροι) πιθανόν να τους άφησαν σε κάποια παραλία…

 

Ένας συντηρητικός και πάντα «μετρημένος» άνθρωπος σαφώς και δεν πείθεται εύκολα να συμμετάσχει σε μια διαμαρτυρία μετά αποκλεισμού εθνικής οδού. Όταν όμως υπήρχε ο κίνδυνος του λιθάνθρακα, η πλατεία γέμισε. Κι οι γύρω δρόμοι το ίδιο. Μήπως αγαπητέ πρώην βουλευτή δεν είναι θέμα συντηρητισμού και προοδευτισμού; Μήπως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά;

 

Ένα είναι σίγουρο. Τα διόδια στην Παράκαμψη έχουν αρκετές ομοιότητες με το εργοστάσιο του λιθάνθρακα που τελικά αποφύγαμε. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά και τα διόδια δημιουργούν πρόβλημα, που δεν θα το πληρώσουν οι επισκέπτες του Καλοκαιριού. Θα το υποστούν οι μόνιμοι κάτοικοι, των οποίων η ζωή θα αλλάξει προς το χειρότερο.

 

Επαναλαμβάνουμε. Ο Δήμος Καβάλας ως επικεφαλής των κινητοποιήσεων δεν πρέπει να αφήσει τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος. Άμεσα πρέπει να επανέλθει δικαστικώς και όχι μόνο. Να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες προτάσεις και κυρίως να προκαλέσει ακόμη περισσότερες. Η Δήμαρχος είπε ότι τα διόδια θα τα διώξουμε με τσαμπουκά και αγώνα. Κακά τα ψέματα, απέχουμε αρκετά και από το πρώτο και από το δεύτερο.

 

Η οικογένεια Μητσοτάκη λέγεται ότι έχει γάμο αυτές τις ημέρες. Παντρεύεται ο γιος της Ντόρας με τη δημοσιογράφο που λέει τις ειδήσεις στο Σκάϊ. Να ζήσουν και να ευτυχίσουν τα παιδιά. Αμέσως μετά το συγκεκριμένο γάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο πρόγραμμα του την επίσκεψη του στην Καβάλα. Καλώς να ορίσει. Η τοπική ΝΔ τον περιμένει πως και πως. Οι υποψήφιοι για υποψήφιοι βουλευτές το ίδιο. Κι είναι πολλοί. Αμφιβάλλουμε αν καταφέρουν όλοι να είναι δίπλα του προκειμένου να κερδίσουν μια δημοσιότητα, μια φωτογραφία, αύξηση των ελπίδων τους προκειμένου να μπουν στο ψηφοδέλτιο.

 

Προχθές που η ΝΟΔΕ Καβάλας πραγματοποίησε χρήσιμη εκδήλωση περί των «κόκκινων» δανείων η ανταπόκριση ήταν ελάχιστη. Η εκδήλωση έμοιαζε με σεμινάριο για ολίγους. Η αγορά που ενδιαφέρεται για τη ρύθμιση χρεών, έκανε το καθήκον της. Ήταν εκεί από νωρίς. Τα κομματικά στελέχη και κυρίως οι φίλοι και ψηφοφόροι του κόμματος απουσίαζαν.

 

Αυτή η αποτυχία όσο κι αν ήταν αναμενόμενη λόγω Θέρους, φαίνεται να λειτουργεί ως καμπανάκι κινδύνου. Λέτε να έχουμε τα ίδια και στην επίσκεψη Μητσοτάκη; Μπορεί. Για να τους παρηγορήσουμε, περιγράφοντας ταυτόχρονα κάτι αληθινό, θα σημειώσουμε ότι όλα τα κόμματα αυτό το διάστημα είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη κι αμυντική κατάσταση. Είτε στις δραστηριότητες τους εκπροσωπούνται από έναν άγνωστο οικονομολόγο της συμπρωτεύουσας, είτε κι από τον αρχηγό τους.

 

Ρωτήσαμε χθες τον εορτάζοντα αντιδήμαρχο Ηλία Καλανταρίδη για το πότε επιτέλους θα αρχίσει το δημοτικό έργο της απομάκρυνσης των εγκαταλειμμένων στους δρόμους της πόλης επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων. Σκέφθηκε πριν απαντήσει. Υπολόγισε τόσο τη διαδικασία όσο και τη γραφειοκρατία. «Για να είμαι σίγουρος θα πω σε 15 μέρες» μας είπε. Βάζουμε στοίχημα ότι παρά την προσπάθεια θα «πέσει» έξω;

 

Πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο που η διοίκηση είχε και έχει σε προτεραιότητα. Ε και; Περιμένει κι αυτό τη …σειρά του. Πρέπει προ της έναρξης του να προηγηθούν ένα σωρό άλλα. Οπότε κι ο κόσμος που ζητά «εδώ και τώρα» δράση θα πρέπει να περιμένει. Κι άλλο.

 

Διαπιστώνουμε και λυπόμαστε για αυτό, ότι η απόφαση του δικαστηρίου για τους απολυμένους της ΒΦΛ δεν γίνεται αφορμή κι αφετηρία ενός νέου διαλόγου. Ο οποίος αν ήταν ειλικρινής και ρεαλιστικός θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα αυτών που ξαφνικά κι άδικα έμειναν χωρίς δουλειά. Χάνεται κι αυτή η ευκαιρία κι αυτό κάνει την υπόθεση ακόμη πιο δύσκολη. Τα δεδομένα φυσικά κι έχουν αλλάξει αλλά καμιά φορά αυτές οι αλλαγές δημιουργούν συνθήκες ενός νέου ξεκινήματος. Μιας νέας και διαφορετικής αρχής. Αυτό επιχειρεί και διερευνά τη Δευτέρα στην Τριμερή το Υπουργείο. Μάλλον ζητά πολλά.

 

Ο Νίκος Μαυρίδης είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Συνεπής και ακριβοδίκαιος. Μακριά από την εξουσία, την οποία πολλές φορές αρνήθηκε (δηλαδή τις προτάσεις της κ. Δημάρχου). Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου άσκησε κριτική για τις επιλογές του εποχιακού προσωπικού. Η κ. Τσανάκα μόνο του απάντησε. Οι συνεργάτες της σιώπησαν.

 

Ο κ. Μαυρίδης υποστήριξε ότι οι εποχιακοί που προσλαμβάνονται είναι τα ίδια και τα ίδια άτομα. Σημαντική διαπίστωση αφού γίνεται από έναν άνθρωπο καθόλου τυχαίο. Αυτή του η επιμονή, παρά τη διάψευση της κ. Τσανάκα, προκαλεί εντύπωση. Σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους καταγγελία δεν έκανε μέχρι τώρα σχεδόν κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

 

Διαβάστε επίσης