μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Σεπτέμβρη του 2016 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Παιδόπολη, η οποία προκάλεσε ζημιές στην υπό ανακαίνιση αίθουσα εκδηλώσεων. Σε λίγο θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από το θλιβερό περιστατικό και στο επίμαχο κτίριο της Παιδόπολης δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είναι σα να έγινε η φωτιά χθες. Προς απόδειξη η σχετική φωτογραφία.

«Μη ρωτάται εμένα. Ρωτήστε τον Δήμο Καβάλας που είναι αρμόδιος» μας είπε χθες ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ (ταυτόχρονα και δημοτικός σύμβουλος) Σωτήρης Σωτηριάδης. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ο Δήμος Καβάλας συγκρότησε επιτροπή αλλά δεν ξέρω τι έκανε αυτή» συμπλήρωσε.

Ακόμη κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, αν η ευθύνη να εξελιχθούν τα πράγματα είναι του Δήμου Καβάλας, ο κ. Σωτηριάδης έχει ρόλο να παίξει. Ουσιαστικότερο από το να περιμένει. Αυτός περιλαμβάνει συνεχή πίεση. Αν όμως κουραστεί κι αν εγκαταλείψει την προσπάθεια τότε είναι που χαθήκαμε… Ή μάλλον ξανακαήκαμε!

 

========================================================================

 

Στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου του ο Κ. Σιμιτσής δεν αναφέρθηκε μόνο στο μέλλον του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Μας θύμισε όλη την ιστορία της παραχώρησης του ακινήτου, η οποία ξεκίνησε πριν από 15 περίπου χρόνια. Τότε το κτίριο παραχωρήθηκε στην Τ.Α. με αφορμή τη λειτουργία πρώτη φορά στο ισόγειο του δημοτικού μουσείου καπνού. Αν θυμόμαστε καλά ήταν η εποχή του κ. Δρυ.

 

Από τότε που η Κυβέρνηση έκανε το συγκεκριμένο δώρο στο Δήμο Καβάλας (και όχι μόνο) μέχρι και σήμερα αξιοποιήθηκε ο πρώτος όροφος και με το ζόρι ο δεύτερος. Στην ιστορική καπναποθήκη της πόλης υπάρχουν χιλιάδες ακόμη τετραγωνικά μέτρα προς εκμετάλλευση. Οι δήμαρχοι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. Τώρα ο Δήμος Καβάλας έχει ένα αρκετά ώριμο σχέδιο, το οποίο κατά τον κ. Σιμιτσή είναι πρόχειρο.

 

Το ακίνητο πέραν του ότι έχει αφεθεί στη μοίρα του, είναι κατασκευασμένο για επεξεργασία και αποθήκευση καπνού. Κάθε άλλη χρήση προϋποθέτει συγκεκριμένο και συνολικό σχέδιο που δεν γίνει θα σύμφωνα με την κατανομή των ορόφων του (άλλοι στο Δήμο κι άλλοι στην Π.Ε. Καβάλας). Θα είναι ένα ενιαίο σχέδιο στηριγμένο στη συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να υλοποιηθεί ταυτόχρονα.

 

Αυτό για πολλούς λόγους δεν το κατάφερε ο κ. Σιμιτσής όταν ήταν Δήμαρχος. Τα ίδια ισχύουν για την κ. Τσανάκα. Ο δε Θόδωρος Μαρκόπουλος για τους δύο ορόφους αρμοδιότητας της Π.Ε. Καβάλας δεν κάνει απολύτως τίποτα. Αναγκαστικά η αξιοποίηση γίνεται με το…σταγονόμετρο. Κι όταν ανακύπτει ΕΣΠΑ, ακόμη και τότε το δημοτικό έργο δεν «χωρά» ολόκληρο.

 

Αμέσως μετά αντιμετωπίζουμε το γνωστό πρόβλημα. Η εντελώς διαφορετική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Άλλα λέει ο Σιμιτσής, τα αντίθετα ισχυρίζεται η Τσανάκα. Κι εμείς που είμαστε στη μέση, απλώς χάνουμε την μπάλα! Τελικό συμπέρασμα; Για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κτιρίου θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο. Τα 15 χρόνια που μεσολάβησαν δεν είναι αρκετά.

 

Η τμηματική ανακαίνιση του κτιρίου (προχωρά από τον Δήμο Καβάλας, δεν κάνει απολύτως τίποτα η Π.Ε. Καβάλας) όντως εγκυμονεί κινδύνους. Μπορεί δηλαδή ισόγειο και δύο όροφοι κάποια στιγμή να γίνουν μια «κούκλα» κι οι υπόλοιποι δύο όροφοι να παραμείνουν … πανούκλα.

 

Αυτά τα ζητήματα ας τα χειριστεί η κ. Τσανάκα σε σχέση με τον κ. Μαρκόπουλο. Με τον οποίο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς. Εννοούμε τα χρήματα που συνεχίζει να διεκδικεί στα λόγια ο Δήμος Καβάλας από την Περιφέρεια ΑΜΘ, χρήματα των προστίμων της Πολεοδομίας προηγούμενων ετών.

 

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καβάλα είναι extra large. Περιλαμβάνει πολλά και διάφορα, άλλος αρχηγός κόμματος (πολύ περισσότερο της αξιωματικής αντιπολίτευσης) δεν έκανε όμοια της. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρξει ουσία. Δεν τρέφουμε αυταπάτες αφού όλα γίνονται όπως πάντα για τις εντυπώσεις. Ωστόσο κάτι θα κερδίσει ο τόπος μας από τα σημερινά κι αυριανά. Κάτι που θα «εξαργυρωθεί» όταν ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Το μυαλό μας δεν θα είναι σε αυτά που θα φαίνονται. Σε ότι φωτογραφηθεί, βιντεοσκοπηθεί ή αναφερθεί στα δημοσιεύματα και τα δελτία τύπου. Θα υπάρξουν μπόλικα παραλειπόμενα, άξονας των οποίων θα είναι ο γνωστός. Ποιοι θα είναι οι 5 υποψήφιοι βουλευτές Ν. Καβάλας που μαζί με τον Ν. Παναγιωτόπουλο θα διεκδικήσουν με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ εκλογή στην επόμενη Βουλή.

 

Γράφαμε και χθες για τον Μακάριο Λαζαρίδη. Τα επαναλαμβάνουμε σήμερα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα. Όλα δείχνουν ότι μέσω αλλαγής δεδομένων επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής στον τόπο καταγωγής του. Με τον οποία σιγά σιγά επανασυνδέεται. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα τότε οι αλλαγές στο ψηφοδέλτιο θα είναι πολλές. Πολλές και μεγάλες. Για έναν απλό λόγο. Ο κ. Λαζαρίδης δεν θα είναι απλώς υποψήφιος βουλευτής. Θα είναι υποψήφιος για να εκλεγεί κιόλας.

 

Προτρέπουμε τα … κανόνια του Ναβαρόνε να αρχίσουν άμεσα τον βομβαρδισμό. Η κατάσταση εδώ που έφθασε είναι αυξημένου συναγερμού. Καλό είναι ο … πόλεμος να αρχίσει τώρα προκειμένου ο σοβαρός κίνδυνος να αντιμετωπιστεί αμέσως. Έστω κι αν όπως όλα δείχνουν (κι όλοι πλέον αρχίζουν να το παραδέχονται) το ποτάμι κι αυτήν την φορά δεν γυρίζει πίσω.

 

Υπήρξε σημαντική εξέλιξη χθες στην υπόθεση των εποχιακών εργαζόμενων του Δήμου Παγγαίου, υπόθεση που ερευνά η δικαιοσύνη και όχι μόνο. Ο Φραγκίσκος Σοφτάς που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του ίδιου Δήμου έγραψε χθες στην ιστοσελίδα του paggaionet. Gr: «Με κατεπείγον έγγραφο που έφτασε στον Δήμο Παγγαίου από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Α.Μ.Θ. ζητούνται στοιχεία και συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία ώστε να προχωρήσουν σε καταλογισμό σε Α.Φ.Μ. των 56 κατηγορουμένων μετά την καταγγελία του Β. Ξουλόγη για τα δίμηνα. Το έγγραφο της αναφέρει: Μετά την έκθεση του Επιθεωρητή κ Γεωργίου Μποροδημου ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης διοίκησης Α.Φ.Μ. οφείλει να προβεί κατ΄ εφαρμογή της παρ. 15 του αριθμ…….///…… σε καταλογισμό σε βάρος οργάνων του δήμο σας, λόγω μη νόμιμης πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας  ορισμένου ……//……… Κατόπιν των ανωτέρω και για τις περαιτέρω ενέργειες παρακαλούμε να μας γνωρίσετε  ΑΜΕΣΑ το ΑΦΜ του Δημάρχου και των κάτωθι δημοτικών συμβούλων Ξουλόγη Βασίλη, Τιμοσίδης Γρηγόριος και ………. ακολουθούν 53 ονόματα. Ο δήμος Παγγαίου έχει ενημερώσει όλους τους δημοτικούς συμβούλους για  τις εξελίξεις που πλέον στον δήμο διαφαίνονται μάλλον δυσοίωνες, αφού η υπόθεση πρώτον οδηγείτε στα ποινικά δικαστήρια  και κατά δεύτερον η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια  όπως φαίνεται προχωρά σε καταμερισμό των χρεών (πάνω από 1.600.000€) στα ΑΦΜ των 56 δημοτικών συμβούλων.

 

Υποτονική και με ένα σωρό απουσίες η χθεσινή μεσημβρινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Απαρτία υπήρξε αλλά τρεις επικεφαλής παρατάξεων δεν μπόρεσαν να παραστούν. Ερωτήσεις πριν την ημερήσια διάταξη δεν έγιναν κι όλα κύλησαν όπως έπρεπε για ένα τόσο ζεστό μεσημέρι του Ιούλη. Ιδιαιτέρως σύντομα και ήρεμα.

 

Η Υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου ήταν χθες στη Θράκη. Μέσω του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης (στο οποίο τα δρομολόγια είναι συχνότερα από αυτά της Καβάλας) βρέθηκε κυρίως στη Ξάνθη. Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο κατά την επιστροφή της να σταματούσε και στην Καβάλα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Καλού κακού ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε ετοιμότητα.

 

Δεν συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Καβάλας. Ο λόγος ήταν ο γνωστός. Δεν υπήρξε απαρτία. Ανάμεσα σε αυτούς που απουσίαζαν και ο Γιώργος Γραμμένος. Λέγεται ότι εξ αιτίας της διαμάχης της επιχείρησης με τον Π. Αρσονιάδη ο κ. Γραμμένος εκδήλωσε τάσεις παραίτησης. Αυτό μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται. Πιθανόν να το αποφάσισε αλλά στη συνέχεια να το μετάνιωσε.

 

Αν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Καβάλας συνεδρίαζε την περασμένη Πέμπτη θα αποφάσιζε και επί της πρότασης επαναφοράς της αποζημίωσης των μελών του δ.σ. για κάθε συνεδρίαση.  Σύμφωνα με τις αλλαγές στον νόμο προτείνεται για κάθε συνεδρίαση τα μέλη του δ.σ. να πληρώνονται 29 ευρώ. Κάτι τέτοιο αν γίνει μόνο στη ΔΕΥΑΚ θα είναι άδικο. Τόσοι και τόσοι άλλοι που συνεδριάζουν θα είναι αδικημένοι αν συνεχίσουν να συνεδριάζουν χωρίς αποζημίωση.

 

Η δημοπράτηση των διοδίων στην Παράκαμψη είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη. Αν αύριο επανέλθουν με απεργία οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. θα πρέπει να μας το ανακοινώσουν σήμερα. Το ευχόμαστε. Απ’ την άλλη ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την εκκρεμότητα των λάθος διοδίων όπως επίσης την δική μας υποχρέωση να καταθέσουμε επιτέλους την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σα να πολυαργήσαμε…

 

Διαβάστε επίσης